Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odviaž sa, kým si mladý. Veterán Erik Guay sa hesla nedrží

Keď sa pred necelými dvomi týždňami rútil dole svahom, v jednom okamihu sprevádzali jeho odvážnu jazdu emotívne výkriky komentátorov. Z ich hrdiel sa do okolia predierala hrôza, zdesenie. Nie div, po zaváhaní letel päťdesiat metrov vzduchom a v 115-kilometrovej rýchlosti tvrdo pristál na ľadovom podklade.

08.02.2017 16:42
Erik Guay Foto:
Erik Guay.
debata

Najstarší šampión v dejinách

Zdalo sa, že Erik Guay si z Garmisch-Partenkirchenu odnesie nielen modriny, ale aj zlomeniny či iné vážne zranenia. Jeho pád označili viaceré médiá za hororový. Kanaďan však prekvapil. Na skúter či lekársku pomoc nečakal. Vstal, s úsmevom na tvári (akoby sa nič nestalo) dokĺzal do cieľa, zamával publiku. „Mám radosť, že som si z tohto pádu neodniesol veľké rany. Ďakujem osudu,“ hovoril skúsený zjazdový lyžiar.

Aj vďaka tomu mohol rodák z Montrealu cestovať na svetový šampionát do St. Moritzu. V stredu sa vyhol pádom, zaváhaniam, postaral sa dokonca o ďalšiu senzáciu (po utorňajšom triumfe Rakúšanky Nicole Schmidhoferovej). Do cieľa super G prišiel najrýchlejšie spomedzi všetkých.

„Keď som v Garmisch-Partenkirchene spadol, ani som si len nepomyslel, že by to na majstrovstvách sveta mohlo takto dopadnúť. Som nesmierne vďačný za to, že na stupňoch víťazov nie som jediný Kanaďan,“ hovoril Guay. Z tretieho miesta ho podporil krajan Manuel Osborne-Paradis, z druhého mu gratuloval hviezdny Nór, olympijský šampión zo Soči v tejto disciplíne Kjetil Jansrud.

Medaily zo super G si podelili tridsiatnici. Osborne-Paradis oslávil v stredu 33. narodeniny, Jansrudovi ťahá na 32, Guay má 35 a po strede je najstarším majstrom sveta v histórii zjazdového lyžovania.

Zaujímavosťou je, že jeho životné heslo znie: Odviaž sa, kým si mladý. Zdá sa však, že kanadský veterán sa ho nedrží, na vek nehľadí a aj podstatne mladším kolegom dáva tvrdé lekcie.

Šesť operácií kolena

Jeho triumfu na majstrovstvách sveta nič nenasvedčovalo. Z ôsmich štartov v tejto sezóne Svetového pohára premenil na pódiové umiestnenie jediný (super G vo Val Gardene). Celkovo má za sebou 224 pretekov, medzi najlepšiu trojicu prekĺzol 24-krát.

Guay síce nepatrí medzi jazdcov so stabilne nadštandardnou výkonnosťou, no vie zažiariť. Pred siedmimi rokmi prežil skvelú sezónu, keď získal malý glóbus pre víťaza super G. O rok si skvele načasoval formu na majstrovstvách sveta. V Garmisch-Partenkirchene bral zlato zo zjazdu.

Ani sympatickému, večne usmiatemu Kanaďanovi sa však nevyhli ťažšie chvíľky. Za sebou má už šesť operácií kolena. „Je až neuveriteľné, kam som to po tých všetkých zdravotných problémoch dotiahol,“ vravel Guay.

S bolesťou i návratmi sa však zakaždým vyrovnal. A teraz si znovu užíva momenty slávy. Pyšná je na neho celá rodina – doma čakajú na svojho hrdinu štyri dievčatá. S manželkou Karen majú dcérky Logann Elizabeth (8 rokov), Leni Charlotte (5) a Marlo Victoriu (3).

Odmenou pre Guaya akiste bude jedlo od mamy, ktoré miluje (spolu s talianskou kuchyňou). Ale aj zopár voľných chvíľ strávených pri čítaní, hraní počítačových hier či počúvaní obľúbeného hip-hopu a hard rocku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Erik Guay #MS v lyžovaní