Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kórejčania čelia politickému škandálu, ale s prípravou Hier nemajú problémy

Keď sa pred šiestimi rokmi politickí predstavitelia Kórejskej republiky nazdávali, že pridelenie zimných olympijských hier Pjongčangu bude pre ich krajinu miestenkou do tzv. lepšej spoločnosti bohatých krajín, momentálne zažívajú vytriezvenie.

08.02.2017 14:10
Pjongčang 2018, Alpensia Foto: ,
Rok pred začiatkom ZOH v Pjongčangu je 90 percent športovísk a ďalších zariadení už úplne vybudovaných. Na snímke je areál Alpensia, v ktorom sa uskutočnia súťaže skokanov na lyžiach.
debata

Rok pred štartom najväčšieho zimného športového sviatku v krajine vládne politický zmätok a zimné hry je to posledné, na čo obyčajní ľudia myslia. Prezidentka Pak Kun-hje je od decembra dočasne mimo úradu, keď čelí obvineniam z korupcie, zneužívania právomocí a porušovania ústavných povinností. Ak toto všetko potvrdí aj súd, Kórejčanov čakajú predčasné voľby.

Jeden z najväčších korupčných škandálov v histórii krajiny sa zakladá oa obvinení, že prezidentka dovolila svojej dôverníčke Čche Son-sil, aby ju ako hlavu štátu neprimerane ovplyvňovala a pod rúškom darovania spoločne naliali desiatky miliónov dolárov do dvoch neziskových nadácií, ktoré riadi práve Čche Son-sil. Okrem iného jej dovolila nazerať do spisov zamestnancov a čítať vopred oficiálne prejavy. „Ekonomické, sociálne aj diplomatické napätie v krajine, toto práve nie je atmosféra, v ktorej by Kórejčania mali začať ročné odpočítavanie do začiatku prvých zimných olympijských hier na ich území,“ tvrdí redaktor AP.

Na druhej strane politický chaos v krajine by nemal mať zásadný vplyv na celkovú organizáciu ZOH 2018. Mala by byť na oveľa vyššej úrovni, ako to bolo v nedávnych prípadoch Ria de Janeiro 2016 a Soči 2014, kde sa okrem politických turbulencií organizátori vyrovnávali aj s nedostatočným environmentálnym aspektom či potláčaním ľudských práv. Odborný pracovník Slovenského olympijského výboru pre športy Boris Demeter po návrate z inšpekčnej cesty v Pjongčangu uviedol, že 365 dní pred začiatkom ZOH je v ich dejisku hotových 51 percent stavieb, ktorými Kórejčania rozširujú infraštruktúru epicentra najbližšej zimnej olympiády. Čo sa týka športovísk, tie na 90% už stoja. „Len olympijský štadión, kde bude slávnostné otvorenie a ukončenie podujatia, je na tom o niečo horšie. Práce sú urobené na 30 až 40 percent,“ podotkol Demeter.

Všetky stavby by mali byť skolaudované najneskôr koncom septembra 2017. Na viacerých športoviskách sú v plnom prúde predolympijské súťaže, nedávno ich v rámci Svetového pohára absolvovali bežci na lyžiach, severskí kombinátori či rýchlokorčuliari na krátkej dráhe. Do konca tejto sezóny by sa ich v Pjongčangu malo konať až dvadsaťštyri, najbližšie prídu na rad skokani na lyžiach.

„Aj toto vysoké číslo ostrých súťažných testov dokazuje, že organizačný výbor sa na olympiádu pripravuje veľmi zodpovedne. Do ZOH zostáva ešte rok, ale s výnimkou dvoch olympijských dedín a olympijského štadióna je všetko už viacmenej hotové. Na dokončenie tých zvyšných stavieb majú dosť času. Keď to porovnám so Soči, kde som bol zhruba pol roka pred ZOH 2014, tam ich v polovičnom čase čakalo viac práce, než momentálne Kórejčanov,“ skonštatoval Demeter na webe SOV.

zväčšiť Odpočítavanie do začiatku zimných olympijských... Foto: Reuters, KIM HONG-JI
Pjongčang 2018, odpočítavanie Odpočítavanie do začiatku zimných olympijských hier v Pjongčangu 2018.

Kórejčania tvrdia, že celkový rozpočet ZOH 2018 by nemal presiahnuť 12,4 miliardy USD, z toho až 10 miliárd by mali tvoriť výdavky na výstavbu športovísk a potrebnej infraštruktúry. Ide najmä o vybudovanie vysokorýchlostnej železnice, ktorá by mala priviezť účastníkov hier z medzinárodného letiska Inčeon v Soule do dejiska už za 90 minút. Štyridsaťtriti­sícový Pjongčang sa nachádza 180 km východne od Soulu a práve zdĺhavá preprava z hlavného mesta je jednou z tém na riešenie.

Vzdialenosť medzi dvoma centrami hier – mestským a horským, by sa mala dať zvládnuť kyvadlovou dopravou za jednu hodinu. A to je zasa významný plusový faktor. „Dve dediny delí od seba zhruba 50 kilometrov, pričom v Gangneungu sú všetky športoviská blízko dediny a v rezorte Alpensia pri Pjongčangu sú vo väčšej vzdialenosti od dediny len dve,“ upozornil Demeter.

Organizátori rátajú s tým, že okrem 6500 členov športového konvoja z 95 krajín počas ZOH 2018 do dejiska hier zavítajú ďalšie tisícky návštevníkov z celého sveta. Na druhej strane dúfajú, že až 70% všetkých vstupeniek sa ocitne v domácich rukách. „Olympijskými hrami chceme zvýšiť povedomie o zimných športoch medzi naším obyvateľstvom, najmä u mládeže. To je jedna z našich najväčších úloh,“ tvrdia zástupcovia organizačného výboru ZOH 2018. Skeptický v tomto smere je profesor Jung Mun-hjun z Chungnam National University: „Naši ľudia nemajú domáce vzory, nepoznajú kórejských športovcov, preto do dejiska hier nezavítajú.“

Až osem nových disciplín v štyroch športových odvetviach znamená, že v Pjongčangu prvýkrát v histórii ZOH rozdajú vyše 100 zlatých, strieborných či bronzových medailí, presne 102. V snoubordingu bude mať premiéru atraktívny Big Air, v curlingu súťaž dvojčlenných miešaných tímov, v alpskom lyžovaní tímová súťaž a v rýchlokorčuľovaní preteky s hromadným štartom mužov aj žien. „Všetky tieto disciplíny sme zaradili do programu hier s akcentom na prilákanie mladého publika,“ uviedli predstavitelia MOV pri ich schválení ešte pred dvomi rokmi v júni.

Z pohľadu slovenského športu majú istú účasť v Pjongčangu zatiaľ len hokejisti a isté je aj to, že ich nežnejšie polovičky z ľadu už o túto možnosť definitívne prišli (neuspeli v olympijskej kvalifikácii v nórskom Stavangeri). Všetky zostávajúce zimné športové odvetvia ešte svoje kvalifikačné boje neukončili, resp. nezačali.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pjongčang 2018