Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Pjongčangu majú istú účasť zatiaľ len hokejisti

Na zimných olympijských hrách v Pjongčangu by malo Slovensko reprezentovať asi 55 športovcov a celá výprava bude pozostávať asi zo 120 členov.

07.02.2017 18:30
Otvárací ceremoniál, Soči, Zdeno Chára Foto: ,
Slovenská výprava v olympijskom parku v Soči.
debata

Rok pred štartom Hier v Kórejskej republike majú istú účasť hokejisti a rovnako isté je, že sa v olympijskom turnaji nepredstavia hokejistky. Ostatných slovenských športovcov čakajú ešte súťaže, v ktorých sa môžu na podujatie kvalifikovať.

Olympijským atašé výpravy zostal zatiaľ Milan Jagnešák. Účastníka štyroch ZOH a člena komisie športovcov SOV na začiatku mesiaca zadržala Národná kriminálna agentúra, ktorá urobila raziu zameranú na členov podsvetia zo skupiny takáčovcov. Šéf Slovenského zväzu bobistov je momentálne vo vyšetrovacej väzbe, aby nemohol ovplyvňovať svedkov. Proti väzbe podal sťažnosť na Najvyšší súd.

Podľa nového prezidenta SOV Antona Siekela nie je vylúčené, že na poste olympijského atašé dôjde k zmene, ale zatiaľ rozhodnutie nepadlo. „To, čo sa udialo v súvislosti s Milanom Jagnešákom je vážne, ale nechceme predbiehať vývoj. Budeme pozorne sledovať dianie, aby sme včas vedeli zareagovať. Zatiaľ prebieha policajné vyšetrovanie. Máme ešte čas a priestor na prípadnú zmenu,“ vyhlásil Siekel.

Podľa slov odborného pracovníka pre športy SOV Borisa Demetera pokračujú prípravy na ZOH 2018 podľa plánu a bez väčších problémov. „Pjongčang je na tom veľmi dobre. Bezmála 90 percent športovísk a ďalších zariadení je v dejisku najbližšej olympiády už úplne vybudovaných. Len olympijský štadión, kde bude slávnostné otvorenie a ukončenie podujatia, je na tom o niečo horšie. Práce sú urobené na 30 až 40 percent, ale verím, že Kórejci to zvládnu načas. Nepríjemný môže byť silný vietor, ktorý sme zažili aj teraz v čase nášho trojdňového pobytu. Nebola to vraj nijaká výnimka. Ten by mohol ovplyvniť najmä preteky v skokoch na lyžiach,“ uviedol Demeter, ktorý sa práve vrátil z dejiska podujatia.

Zdôraznil, že podujatie bude kompaktné, je rozložené do dvoch oblastí, do pobrežnej a horskej dediny, ktoré sú vzdialené 50 minút cesty autom. Športoviská sú pomerne rýchlo dostupné. Do začiatku ZOH sa uskutoční v tomto i nasledujúcom roku 24 testovacích predolympijských pretekov. Podľa Demetera nevyvoláva obavy ani doprava. „Vo výstavbe je diaľnica a medzi strediskami budú premávať autobusy. Z letiska v Soule budú účastníkov prepravovať do Pjongčangu rýchlovlaky.“ Rizikom môže byť nedostatok snehu. „Na môj vkus bolo v dejisku veľmi málo snehu, 20 až 30 centimetrov. Celá oblasť, kde leží Pjongčang, je veľmi nízko položená, len 500 až 1400 metrov nad morom. Organizátori majú svoj záložný plán, budú pripravení zasnežovať. Nemajú obavy. V tejto oblasti býva teplota v čase olympiády asi päť stupňov pod nulou,“ vysvetlil.

Organizátori venujú značnú pozornosť bezpečnosti. „Južná Kórea je považovaná za bezpečnú krajinu, ani my sme sa nestretli v tomto smere s nejakými problémami. Napriek tomu ide až tretina nákladov podujatia na bezpečnosť účastníkov,“ doplnil Demeter.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pjongčang 2018