Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bojujú so zvyškom sveta. Túžia po slovenskom pódiu

Od zjazdových lyžiarov bude športová verejnosť na budúcoročnej zimnej paralympiáde očakávať medailovú žatvu.

02.02.2017 17:55
Jakub Krako Foto:
Jakub Krako (vpravo) s navádzačom Branislavom Brozmanom.
debata

Nie div, medzi ženami je jednoznačnou favoritkou na víťazstvo medzi zrakovo znevýhodnenými Henrieta Farkašová, päťnásobná paralympijská šampiónka. U mužov je kandidátov na zlato hneď niekoľko. Patrí k nim aj trio slovenských reprezentantov – Jakub Krako (s navádzačom Branislavom Brozmanom), Miroslav Haraus (Maroš Hudík) a Marek Kubačka (Mária Zaťovičová).

„Talian Giacomo Bertagnolli a Kanaďan Mac Marcoux sú našimi najväčšími konkurentmi. Spolu s nami vytvárajú okruh piatich favoritov. Sme vyrovnaní, komu viac vyjdú preteky v danom dni, ten zvíťazí,“ vraví Haraus, bronzový medailista z nedávnych MS v talianskom Tarvisiu.

Je to podľa neho súboj Slovenska so zvyškom sveta? „Dá sa to tak povedať. Vždy sa snažíme dosiahnuť čo najlepší výsledok. Kedysi nás, Slovákov, bolo viac. Uvidíme ako dopadneme na paralympiáde. Bolo by skvelé, keby sme sa všetci traja dostali naraz na stupne víťazov,“ zaželá si rodák z Prešova.

Medzi triom slovenských lyžiarov je výborná chémia. Keď však príde súťažný deň, priateľstvo musí ísť bokom. „Na svahu sme konkurenti, mimo neho priatelia. Spoločne trénujeme, pomáhame si a ťaháme jeden druhého. Ak jeden z nás dosiahne dobrý čas, ostatní ho chcú hneď predbehnúť. Na pretekoch si však nič nedarujeme. Ak sa Slovák dostane na pódium, všetci mu to prajeme. Lyžovanie nie je ani tak boj s konkurentmi. V ňom skôr súperíme sami so sebou a časom,“ vysvetľuje.

Na MS sa z mužov najviac darilo Krakovi. Po vynútenej ročnej pauze zavinenej zranením kolena vybojoval striebro v super-G, ku ktorým pridal dva bronzy zo superkombinácie a slalomu.

„Mrzí ma, že sme nezískali zlato. Aj napriek tomu je to dobrý štart a prísľub pred paralympiádou v Pjongčangu. Do jej začiatku zostáva viac ako 13 mesiacov a pre mňa je to predzvesť tvrdej práce. Čaká nás ustavičný tréning bez výraznejšieho oddychu. Musíme si to dobre naplánovať, aby moja forma vygradovala na Hrách. Spoločne tam budeme chcieť získať čo najviac medailí,“ doplnil Krako.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jakub Krako #Marek Kubačka #Martin Haraus