Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Senzácia Strasser splnil proroctvo Neureuthera

Keď sa Nemec Linus Strasser dozvedel, že v paralelnom slalome v Štokholme nahradí jedného z favoritov Felixa Neureuthera, ktorého zradilo koleno, potešil sa.

01.02.2017 11:45
Linus Strasser Foto: ,
Linus Strasser.
debata

„Choď do toho a ukáž, čo v tebe je. Využi svoju šancu a zdolaj všetkých,“ odkázal Strasserovi jeho slávnejší krajan Neureuther. Strasser to splnil do bodky. Do atraktívnych vyraďovacích pretekov vstupoval z 22. priečky v hodnotení slalomu vo Svetovom pohári a so žiadnym pódiovým umiestnením v doterajšej kariére. K piatemu miestu zo Schladmingu spred dvoch rokov však v Štokholme senzačne pridal víťazstvo. Jeho obeťami v atraktívnej slalomovej vyraďovačke sa postupne stali nórsky favorit Henrik Kristoffersen, Talian Stefano Gross, Švéd Mattias Hargin a napokon aj Francúz Alexis Pinturault. Všetko oveľa renomovanejšie slalomové mená než je to jeho. Odmenou mu bola hlavná prémia 47 000 eur a miesto v nemeckom tíme pre blížiace sa majstrovstvá sveta v Sankt Moritzi.

„Všetko sa to zbehlo náramne rýchlo. Ani som si nestihol vydýchnuť a už vedľa mňa stál vo finále Pinturault. Bol to úžasný pocit. Práve vtedy som si uvedomil, že to môžem aj celé vyhrať. A že sa mi podarí naplniť Felixove slová? Predtým by som na to reálne ani len nepomyslel,“ uviedol Strasser.

Zatiaľ čo 24-ročný Nemec senzačne vypálil rybník favoritom, o tri roky mladšia Američanka Mikaela Shiffrinová pridala do čoraz bohatšej zbierky úspechov 28. triumf v pretekoch SP a štyridsiate pódiové umiestnenie. V paralelných slalomových pretekoch sa z víťazstva tešila vôbec po prvý raz. Vo finále dvoch najlepších protagonistiek súčasného slalomu sa Slovenke Veronike Velez-Zuzulovej revanšovala za štvrťfinálovú prehru z Mníchova 2013, keď Velez-Zuzulová ovládla celé preteky.

„Boli to parádne preteky a veľká šou. Dobre sme počuli, ako fanúšikovia kričia, myslím si, že sme si to všetky poriadne užili,“ uviedla spokojná Shiffrinová. Na otázku, ako je možné, že v rozpätí niekoľkých dní dokázala útočiť na stupne víťaziek v super G v Cortine d'Ampezzo a zároveň vyhrať paralelný slalom v Štokholme, odpovedala. „V tréningu som sa venovala obom disciplínam. Podmienky v Cortine pre super G boli ideálne a ja som to využila na štvrté miesto. V Štokholme som si ráno pred pretekmi zatrénovala a povedala si, že pôjdem na to. Prišla som sem s nejakým cieľom a v konečnom dôsledku som ho aj prekročila.“

Shiffrinová je nielen už takmer istou víťazkou slalomového hodnotenia Svetového pohára (pred Velez-Zuzulovou má k dobru 145 bodov), ale aj najvážnejšou adeptkou na celkový triumf v bojoch o veľký glóbus. Pred svojou najväčšou rivalkou, švajčiarskou obhajkyňou Larou Gutovou, má náskok 180 bodov. Do konca ženskej sezóny SP zostáva odjazdiť 11 pretekov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Felix Neureuther #Linus Strasser