Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Velez-Zuzulová skončila v Štokholme druhá: Som unavená, ale šťastná

Slovenka Veronika Velez-Zuzulová obsadila druhé miesto v utorkovom paralelnom slalome v rámci Svetového pohára 2016/2017 alpských lyžiarok vo švédskom Štokholme. Velez-Zuzulová v atraktívnych vyraďovacích pretekoch pre 16 vybraných pretekárok vo finále nestačila na hlavnú favoritku Američanku Mikaelu Shiffrinovú.

31.01.2017 18:14 , aktualizované: 19:14
Veronika Velez-Zuzulová Foto: ,
Veronika Velez-Zuzulová počas paralelného slalomu.
debata (1)

Po prvej jazde 32-ročná Slovenka zaostávala za o 11 rokov mladšou súperkou o 20 stotín sekundy, v druhej jazde Velez-Zuzulová šliapala na plný plyn, ale krátko pred koncom sa už nevošla do jednej z bránok a favorizovanej súperke podľahla. V súboji o tretie miesto Nórka Nina Lösethová zdolala domácu favoritku Fridu Hansdotterovú. Slalomová suverénka Shiffrinová úspešne zabojovala o 28. víťazstvo v pretekoch SP v kariére.

Slalomová rutinérka Velez-Zuzulová sa tridsiatykrát v kariére objavila na stupňoch víťazov v pretekoch Svetového pohára, po tretí raz v paralelnej verzii slalomu. Na konte má aj víťazstvo z takéhoto podujatia na Nový rok 2013 v Mníchove a druhé miesto z Moskvy rovnako z januára 2013. Druhých miest v pretekoch SP má Velez-Zuzulová na konte aktuálne pätnásť (5–15–10), v tejto sezóne tesne pod vrcholom zostala po štvrtý raz.

„Nebolo to jednoduché. Snažila som sa dať do toho všetko. V druhej finálovej jazde som cítila, že už sa k Mikaele približujem, ale trošku skôr som pustila lyže, ako som mala. Keď som však chcela zvíťaziť, musela som riskovať, a tak to aj dopadlo. Tieto preteky sú veľmi náročné tým, že tých kôl musíme absolvovať veľmi veľa za sebou a človek sa musí zakaždým koncentrovať. V prvých jazdách sme videli, že dievčatá robili veľa chýb. Nebol to ľahký deň. Cítim sa unavená, ale šťastná,“ uviedla Veronika Velez-Zuzulová v reakcii pre RTVS.

Shiffrinová na čele Svetového pohára v slalome zvýšila náskok pred Velez-Zuzulovou na 145 bodov, Slovenka si však poistila druhú priečku pred Švajčiarkou Wendy Holdenerovou. Mužské finále na kopci Hammarbybacken sa stalo šokujúco korisťou Nemca Linusa Strassera, ktorý zdolal francúzskeho favorita Alexisa Pinturaulta.

Nasadená dvojka Velez-Zuzulová v semifinále vyradila Nórku Ninu Lösethovú (6.), keď v súčte oboch jázd jej „nadelila“ 41 stotín sekundy. Líderka Svetového pohára Shiffrinová si zasa poradila s domácou favoritkou Fridou Hansdotterovou (4.), ktorá jej uľahčila cestu pokazenou prvou jazdou a v nej 50 stotinovou penalizáciou.

Predtým vo štvrťfinále Velez-Zuzulová zdolala krajanku Petru Vlhovú. O triumfe rozhodla už v prvej jazde, v ktorej Vlhová po vyrovnanom priebehu sa v závere nevyhla chybe a 50 stotinové manko vinou penalizácie už bolo proti renomovanej súperke pred druhou jazdou priveľa. Vlhová získa za 5. priečku 40 bodov do hodnotenia slalomu aj celkovo vo Svetovom pohári.

„Cítila som sa veľmi dobre, dala som do toho všetko. V prvej jazde proti Veronike som spravila trochu chybu, vzhľadom na to som potom mala 50-stotínové manko. Bolo to ťažké, ale nevzdávala som sa. V tomto špeciálnom slalome treba ísť hlava-nehlava dolu kopcom, všetko sa mihá…Taktika bola taká, že dobre odštartovať, po skoku si postrážiť dve bránky a potom ísť naplno do cieľa. Bola to zábava, verím, že o rok sa sem opäť dostanem,“ uviedla Petra Vlhová pre RTVS.

V osemfinálovom prvom kole atraktívnych mestských pretekov pod reflektormi na kopci Hammarbybacken obe Slovenky potvrdili rolu favoritiek. Petra Vlhová vyradila Američanku Resi Stieglerovú, keď bola rýchlejšia v oboch jazdách s celkovým rozdielom 83 stotín sekundy, Velez-Zuzulová zdolala Švajčiarku Denise Feierabendovú v súčte oboch kôl s ešte komfortnejším náskokom 93 stotín, čo bolo vôbec najviac zo všetkých aktérok osemfinále. Už v osemfinále sa nečakane skončila púť vlaňajšej víťazky Švajčiarky Wendy Holdenerovej, vyradila ju krajanka Melanie Meillardová.

V Štokholme sa jazdilo pred 9000 divákmi na 180 m dlhej trati, na ktorej je osadených 20 bránok a súčasťou je aj jeden umelo vytvorený skok. Štartovať mohlo prvých dvanásť žien z aktuálnej slalomovej listiny Svetového pohára plus štyri najlepšie pretekárky z celkového štartového poradia SP. Priamo na štarte sa však objavili viaceré náhradníčky, keďže viaceré pretekárky vrátane Švajčiarky Lary Gutovej, Talianky Sofie Goggiovej či Slovinky Ilky Štuhecovej nevyužili právo štartu.

Preteky vo švédskej metropole boli súčasťou slalomového aj celkového hodnotenia Svetového pohára. V oboch suverénne vedie Mikaela Shiffrinová.

ŽENY / osemfinále po dvoch jazdách zhora podľa „pavúka“

Mikaela Shiffrinová (USA-1) – Adeline Baudová Mugnierová (Fr.-16) +0,80 s
Marie-Michele Gagnonová (Kan.-9) – Bernadette Schildová (Rak.-8) +0,43

Chiara Costazzová (Tal.-12) – Šárka Strachová (ČR-5) +0,37
Frida Hansdotterová (Švéd.-4) – Ana Buciková (Slovin.-13) +0,23

Melanie Meillardová (Švaj.-14) – Wendy Holdenerová (Švaj.-3) +0,07
Nina Lösethová (Nór.-6) – Katharina Truppeová (Rak.-11) – diskvalifikovaná

Petra Vlhová (SR-7) – Resi Stieglerová (USA-10) +0,83
Veronika Velez-Zuzulová (SR-2) – Denise Feierabendová (Švaj.-15) +0,93

ŽENY / štvrťfinále po dvoch jazdách zhora podľa „pavúka“

Mikaela Shiffrinová (USA-1) – Marie-Michele Gagnonová (Kan.-9) +1,19 s
Frida Hansdotterová (Švéd.-4) – Chiara Costazzová (Tal.-12) +0,96

Nina Lösethová (Nór.-6) – Melanie Meillardová (Švaj.-14) +0,78
Veronika Velez-Zuzulová (SR-2) – Petra Vlhová (SR-7) +0,59

ŽENY / semifinále po dvoch jazdách zhora podľa „pavúka“
Mikaela Shiffrinová (USA-1) – Frida Hansdotterová (Švéd.-4) +0,42 s
Veronika Velez-Zuzulová (SR-2) – Nina Lösethová (Nór.-6) +0,41

O 3. miesto:
I. jazda: Nina Lösethová (Nór.-6) – Frida Hansdotterová (Švéd.-4) +0,20
II. jazda: Nina Lösethová (Nór.-6) – Frida Hansdotterová (Švéd.-4) – Hansdotterová nedokončila

Finále:
I. jazda: Mikaela Shiffrinová (USA-1) – Veronika Velez-Zuzulová (SR-2) +0,10
II. jazda: Mikaela Shiffrinová (USA-1) – Veronika Velez-Zuzulová (SR-2) – Velez-Zuzulová nedokončila

Paralelný slalom v Štokholme – ženy – konečné poradie: 1. Mikaela Shiffrinová (USA), 2. Veronika Velez-Zuzulová (SR), 3. Nina Lösethová (Nór.), 4. Frida Hansdotterová (Švéd.), 5. Petra Vlhová (SR), Melanie Meillardová (Švaj.), Marie-Michele Gagnonová (Kan.) a Chiara Costazzová (Tal.)

Poradie vo Svetovom pohári v slalome (po 8 z 10 pretekov): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 660 bodov, 2. Veronika Velez-Zuzulová (SR) 515, 3. Wendy Holdenerová (Švaj.) 415, 4. Frida Hansdotterová (Švéd.) 372, 5. Nina Lösethová (Nór.) 362, 6. Petra Vlhová (SR) 311.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #Petra Vlhová