Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Krátky program patril Ruskám, Rajičová je siedma

Slovenská reprezentantka Nicole Rajičová obsadila 7. miesto v krátkom programe žien, ktorým sa v stredu v Ostrave začali majstrovstvá Európy v krasokorčuľovaní.

25.01.2017 19:16
Nicole Rajičová Foto: ,
Slovenská reprezentantka Nicole Rajičová v krátkom programe žien v rámci ME v krasokorčuľovaní.
debata

Dvadsaťjedenročná pretekárka žijúca aj pripravujúca sa dlhodobo v Spojených štátoch amerických získala od rozhodcov v súčte všetkých komponentov jazdy 60,98 bodu, čím si zlepšila svoje doterajšie bodové maximum z novembrového Rostelekom Cupu v Moskve (57,91). Jediným nedostatkom v jej krátkom programe bola úvodná kombinácia, keď s trojitým lutzom skočila namiesto trojitého toeloopu iba dvojitý.

Pre porovnanie: pred rokom na ME v Bratislave začala Rajičová súťaž žien deviatym najlepším krátkym programom, pred dvoma rokmi bola v Štokholme ôsma. Po voľných jazdách potom v oboch prípadoch klesla o tri priečky.

„Dnes som nespravila žiadnu chybu. Vyplatilo sa mi, že sme zvolili trochu jednoduchší krátky program v porovnaní s inými podujatiami. Prejavilo sa, že počas celej sezóny pracujem na zdokonaľovaní skokov či piruet. Cítim, že som o úroveň vyššie v porovnaní s predchádzajúcou sezónou. Ak mám povedať pravdu, nečakala som, že dostanem až toľko bodov a zlepším si osobné maximum,“ povedala po svojom vystúpení Nicole Rajičová.

Krátky program v Ostravar Arene vyšiel takmer dokonale ruským sólistkám, ktoré po ňom obsadzujú prvé dve priečky priebežného celkového poradia. Líderská pozícia pred piatkovými voľnými jazdami patrí obhajkyni zlata z ME aj MS Jevgeniji Medvedevovej, sedemnásťročná moskovská rodáčka získala 78,92 bodu. „Očakávala som trochu lepšie hodnotenie, ale aj s týmto bodovým ziskom som spokojná. V piatok sú voľné jazdy a v nich sa pokúsim opäť predviesť svoje maximum,“ poznamenala mladá Ruska.

Medvedevová vedie s náskokom 4,53 bodu pred o rok staršou krajankou Annou Pogorilou (74,39), bronzovou z ME 2016 v Bratislave. Tretia je skúsená Talianka Carolina Kostnerová (72,40), ktorá sa do súťažného diania vrátila po dvojročnej pauze a odpykala si aj 16-mesačný zákaz štartu na vrcholných podujatiach, lebo klamala v dopingovom prípade svojho expriateľa, chodca Alexa Schwazera. Čoskoro 30-ročná Talianka je päťnásobná majsterka Európy a 9-násobná medailistka z ME, prvý titul získala pred 10 rokmi vo Varšave.

„Tvrdo som pracovala na tom, aby moje plány a sny splynuli v jedno. Návrat bol trochu náročný, ale viac som si to užívala, ako bola nervózna. Počas pauzy som veľa trénovala a snažila sa zlepšiť vo všetkých aspektoch. Som veľmi rada, že som sa so všetkým vyrovnala na jednotku. To mi dodáva sebavedomie do budúcnosti,“ povedala Kostnerová.

Sklamaním je až 20. miesto Lotyšky Angeliny Kuchvalskej, ktorá bola pred rokom v Bratislave štvrtá, no v Ostrave v krátkom programe dvakrát spadla. Do piatkových voľných jázd (18.00 – 22.00 h) sa kvalifikovalo 24 najlepších sólistiek z krátkeho programu.

Výsledky – ME v krasokorčuľovaní – Ostrava (ČR) – streda:

Krátky program – ženy: 1. Jevgenija Medvedevová (Rus.) 78,92 b., 2. Anna Pogorilá (Rus.) 74,39, 3. Carolina Kostnerová (Tal.) 72,40, 4. Maria Sockovová (Rus.) 72,17, 5. Laurine Lecavalierová (Fr.) 63,81, 6. Ivett Tóthová (Maď.) 61,49, 7. Nicole Rajičová (SR) 60,98, 8. Roberta Rodeghierová (Tal.) 57,77, 9. Nicole Schottová (Nem.) 56,88, 10. Anastasia Galustianová (Arm.) 56,40 – všetky postúpili do voľných jázd

debata chyba
Viac na túto tému: #Nicole Rajičová