Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Velez-Zuzulová a Vlhová môžu pokračovať v sezóne

Predsedníctvo Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) vzalo na vedomie návrh zástupcov reprezentantiek v zjazdovom lyžovaní Veroniky Velez-Zuzulovej a Petry Vlhovej v súvislosti so štatútom reprezentanta v sezóne 2016/2017.

23.01.2017 14:45 , aktualizované: 19:10
veronika velez-zuzulová, petra vlhová,... Foto: ,
Petra Vlhová (vľavo) a Veronika Velez-Zuzulová.
debata (12)

Znamená to, že obe elitné svetové slalomárky pokračujú v sezóne a vedenie SLA im vo zvyšku súťažného ročníka úprimne drží palce. Vyplýva to z pondelkového zasadnutia predsedníctva SLA v Poprade.

„Predsedníctvo SLA sa zároveň zhodlo na tom, že je pripravené vstúpiť do rokovaní o podpise štatútu reprezentanta na nasledujúcu sezónu v apríli 2017 a bude v prípade každého jedného reprezentanta trvať na jeho podpise ešte pred začiatkom sezóny. Sme pripravení rokovať s každým individuálne, načúvať ich návrhom a hľadať riešenie prijateľné pre všetkých,“ uvádza sa v stanovisku SLA pre agentúru SITA. Šéf SLA František Repka v tejto súvislosti ešte pre slovenské televízie uviedol: „Do konca tejto sezóny to už riešiť nebudeme. Pokúsime sa však nájsť spoločne riešenia, aby sme sa vyvarovali konfliktných situácií. Reprezentantky majú svojich sponzorov, my sa budeme snažiť hľadať kompromis, aby sme situáciu nevyhrocovali a ony sa mohli sústrediť na svoju kariéru.“

Nedávno zazneli hlasy aj z najvyšších politických miest, ktoré upozornili zástupcov SLA na možné pozastavenie financovania slovenského lyžovania zo strany štátu. To v prípade, že SLA nezosúladí svoje stanovy s aktuálnym znením zákona o športe. Ako najdôležitejšie z hľadiska ďalšieho fungovania preto považujú členovia predsedníctva SLA rokovanie s predstaviteľmi ministerstva školstva, ktoré sa uskutoční najbližší štvrtok (26.1.) v Bratislave na pôde ministerstva. "Budeme pozorne počúvať. Po rokovaní uvidíme ako ďalej. Ak by nám mali zastaviť financovanie, budeme sa musieť začať správať ako komerčný subjekt. Predsedníctvo zároveň odmieta zúčastňovať sa na politických hrách, ktoré v posledných dňoch rozohrali niektorí politici s cieľom vytĺkať zo situácie politické body,“ nechýbalo v stanovisku SLA.

Na kokrétnu otázku, čo si myslí o iniciatíve predsedu parlamentu Andreja Danka, ktorý sa verejne zastal elitných slovenských slalomárok a pripustil možnosť zastavenia financovania SLA, Repka odpovedal: „Nie som si istý, či má pán Danko korektné informácie, som prístupný na spoločné osobné stretnutie. Je to veľké nešťastie, keď sa politici vyjadrujú k športovým aktivitám a zväzom. To je tak ako keby ja som sa šiel vyjadrovať k fungovaniu parlamentu. Je nám ľúto, že sa v médiách prezentovali spory, ktoré sa dajú vydiskutovať internou komunikáciou a bez emócií.“

V roku 2017 bude SLA pokračovať stransparentným zverejňovaním všetkých finančných zdrojov, sktorými jednotlivé úseky vrámci SLA narábajú. „Dnes si verejnosť môže do detailov prezrieť odkiaľ a kam putuje každý jeden cent. Každý športový úsek má transparentný účet. Slovenská lyžiarska asociácia a všetky jej úseky chcú a budú pod verejnou kontrolou,“ dodáva SLA vo svojom stanovisku.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #Petra Vlhová #SLA #František Repka