Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nezvyčajný režim. Nočné Flachau oživuje silné spomienky

Pevne sa držali za ruky. Ich vrúcne objatia nemali konca. Pre slovenské lyžovanie to bol v danom okamihu najkrajší deň histórie.

10.01.2017 10:00
Veronika Velez-Zuzulová, Petra Vlhová Foto: ,
Veronika Velez-Zuzulová a Petra Vlhová (vpravo) na stupni víťazov vo Flachau.
debata

Flachau. Malá dedinka s necelými tromi tisíckami obyvateľov v rakúskych Alpách. Od slovenských hraníc vzdialená necelých 300 kilometrov. Práve sem sa dnes sústredí pozornosť fanúšikov spod Tatier. Veronika Velez-Zuzulová a Petra Vlhová po siedmy raz v sezóne vyzvú najlepšie slalomárky sveta, aby sa s nimi pobili o body do Svetového pohára.

„Som už celkom unavená. Rada by som si dopriala oddych. Program je však dlhodobo nastavený, s tým nič neurobíme. Vo Flachau napriek tomu zo seba vydám všetko,“ sľubuje s odhodlaním v hlase Vlhová.

Rovnako ako jej konkurentky, aj ona prechádza vyčerpávajúcim obdobím. Slalomárky majú na prelomoch rokov mimoriadne nahustený program. Veď len v nedeľu súperili v Maribore, na presun do Flachau mali jediný deň. Včera už trénovali v rakúskom stredisku.

Slovenkám môžu vlievať bonusovú energiu do žíl nezabudnuteľné spomienky z vlaňajška. V pätnásty januárový deň 2016 im Flachau prinieslo dovtedy nevídanú radosť. Na stupeň víťazov sa postavili obe naraz. Po prvý raz v dejinách. Prvé miesto vybojovala Velez-Zuzulová, z tretej priečky sa tešila jej o jedenásť rokov mladšia krajanka. „Boli to veru historické chvíle,“ zaspomínala si Vlhová.

Do Flachau prišla s vizitkou štvrtej ženy celkového hodnotenia i mariborského slalomu. Velez-Zuzulovej, druhej najlepšej slalomárke sveta, sa v Slovinsku nedarilo. V úvodnom kole sa dopustila chyby a preteky nedokončila. Jej strata na líderku (a víťazku z Mariboru) Mikaelu Shiffrinovú narástla znovu na rozdiel 110 bodov. „Opäť som išla rýchlo, no tentoraz nie až do cieľa,“ stručne, no výtižne zhodnotila svoj výkon Bratislavčanka.

Náladu si môže vylepšiť vo Flachau, kde zaútočí na víťazný hetrik. Minulý rok totiž ovládla dvoje pretekov (v úvodných obsadila Vlhová šieste miesto). Viaceré rakúske médiá vtedy o nej písali: Velez-Zuzulová je momentálne nezdolateľná.

Výbornú, priam životnú formu má však aj v tejto sezóne. Na stupeň víťazov sa postavila v štyroch zo šiestich prípadov (tri druhé, jedno prvé miesto). Sebavedomia preto môže mať na rozdávanie. Aj napriek mariborskému zaváhaniu.

Vo Flachau sa však musia obe Slovenky pripraviť na odlišné podmienky, než na aké boli zvyknuté v doterajšom priebehu ročníka. Tak neskoro ešte v žiadnom z predošlých šiestich dejísk nešli. Prvé kolo nočného slalomu naplánovali organizátori na 17.45, druhé o tri hodiny (zakaždým v priamom prenose RTVS). Na ceste dole kopcom tak bude slalomárky zakaždým sprevádzať okrem hlasiviek fanúšikov aj umelé osvetlenie.

„Lyžiar si musí denný režim nastaviť úplne inak ako za bežných okolností. Súvisí to predovšetkým so stravovaním sa či so spánkom. Všetko je skrátka zrazu inak,“ prezradila Vlhová. V tejto sezóne sa zmestila medzi najlepšiu trojicu dvakrát. Po treťom mieste v Levi vybojovala aj druhú priečku v Záhrebe, kde sa spolu s víťaznou Velez-Zuzulovou postarali o historický úspech slovenského lyžovania.

Prajné bolo k obom vlani aj Flachau. Dobyjú pôdu Rakúska – jednej z tradičných lyžiarskych superveľmocí – opäť?

Celkové hodnotenie slalomu (po 6 z 10 pretekov): 1. Shiffrinová (USA) 500 bodov, 2. Velez-Zuzulová (SR) 390, 3. Holdenerová (Švaj.) 340, 4. Vlhová (SR) 271. Celkové poradie SP (po 16 z 37 pretekov): 1. Shiffrinová 948 bodov, 2. Gutová (Švaj.) 643, 3. Worleyová (Fr.) 563…7. Velez-Zuzulová 390, 8. Vlhová 384.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #Petra Vlhová