Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tréner Vlhovej Magoni: Na Shiffrinovú sme nedorástli. Zatiaľ

Behá maratóny, zdoláva nástrahy extrémneho Ironmana. Jeho životom je však sneh. Na ňom si získal dôveru svetových legiend i slovenskej nádeje. Livio Magoni (53) patrí v zjazdovom lyžovaní k trénerskej špičke. Hviezdne maniere však nemá. Skromne pôsobiaci Talian rozpráva rozvážne, potichu, priateľsky. "Keď sa však hnevám, vedia to všetci okolo mňa," pousmeje sa kouč Petry Vlhovej.

09.01.2017 09:00
Livio Magoni, Petra Vlhová Foto: ,
Livio Magoni so svojou zverenkou Petro Vlhovou.
debata

Ako hodnotíte vašu doterajšiu, približne polročnú spoluprácu?
Som spokojný. Máme dobrý tím, ale zároveň aj veľa práce pred sebou. Dohodli sme sa síce na spolupráci až do roku 2019, pri Petre však zostanem len za tých podmienok, ak bude s našou spoluprácou spokojná. Chcem dosiahnuť, aby Petra podávala vyrovnané výkony. 

Predtým, ako ste prijali ponuku od Vlhovcov, ste mali určité očakávania. Naplnili sa?
Na začiatku sme si vytýčili určité ciele. V slalome sme chceli skončiť vo všetkých pretekoch do piateho miesta. Bohužiaľ v Sestriere sa nám ušla až siedma priečka, v Semmeringu nepostúpila Petra do druhého kola. Spokojný som však s výsledkami z obrovského slalomu. Budem rád, ak sa Petra prebojuje do veľkého finále v Aspene, kde bude súperiť najlepšia tridsiatka sezóny.

Našli by sa ste aj výraznejšie negatíva?
Samozrejme. Dve pódiové umiestnenia v slalome nie sú zlé, ale dosiaľ som nevidel Petru jazdiť v pretekoch na hranici možností. Verím, že sa to časom zmení.

Jej brat Boris, ktorý je súčasťou tímu, pred časom povedal, že Petra je niekedy veľmi náladová. Máte takúto skúsenosť?
Poukazoval zrejme na vrtochy, ktoré má každý z nás. Pod jej náladovosťou rozumiem predovšetkým nevyrovnané výkony. Pred rokom bola v úplne odlišnej situácii. Málokto ju vtedy bral vážne, považovali ju skôr za outsidera, ktorý sa stále iba učí. Tak ako tento rok v obrovskom slalome, kde sa stavia na štart bez stresu. 

Znamená to, že počas slalomu ju zväzujú veľké očakávania?
Presne tak. Veľa sa o nej hovorí aj píše. Všetci chcú, aby víťazila. Ľudia si mysleli, že tento rok bude najväčšou konkurentkou Mikaely Shiffrinovej, ale na to ešte nie je pripravená.

Suverénna Američanka je rovnako stará ako vaša zverenka – obe majú 21 rokov. Prečo je podstatne úspešnejšia?
Shiffrinová je olympijskou víťazkou a majsterkou sveta. Okolo seba má veľký tím ľudí, manažérov, jednoducho všetko potrebné pre úspech. O jej pohodu sa v značnej miere stará rodina, udržiava ju v akejsi bubline. Tento kolos, ktorý za ňou stojí, jej utvára také podmienky, aby bola neustále pripravená víťaziť. My zatiaľ nie sme na takéto výsledky pripravení. Stále sme iba na začiatku dlhej cesty.

Má vôbec Shiffrinová nejaké slabé miesta?
Nikto nie je dokonalý, ani ona. Jedno je však isté: Shiffrinová má v súčasnosti slabých miest zo všetkých lyžiarok najmenej.

Môže ju napriek tomu druhá zo Sloveniek Veronika Velez-Zuzulová v bitke o malý glóbus pre najlepšiu slalomárku zdolať?
Možné je všetko. Každé preteky sú iné. A Veronika utvára na Shiffrinovú mimoriadny tlak. Počas zvyšku sezóny sa ešte môže udiať čokoľvek.

zväčšiť Petra Vlhová. Foto: SITA/AP, Giovanni Auletta
petra vlhová, semmering, lyžovanie, slalom Petra Vlhová.

Vráťme sa k Petre: mladí ľudia majú často problém s autoritami. Rešpektuje Vlhová všetky vaše rady a odporúčania?
Samozrejme, je to predsa rozumné dievča. Chápe, že naša práca nemusí priniesť okamžite ovocie. Moje rady jej majú najmä pomôcť v budúcnosti, aby z nej vyrástla elitná lyžiarka. Pripravujem ju skrátka na veľkú kariéru.

O vás je známe, že máte za sebou množstvo maratónov či náročných súťaží Ironman. Bez disciplíny a veľkých nárokov na seba by ste také niečo nemohli podstúpiť. Má rovnaké vlastnosti aj Petra?
Myslím si, že áno. Páči sa mi, ako tvrdo trénuje a vôbec to, ako rozmýšľa. Zatiaľ nevie, ako sa vyrovnať s veľkým tlakom a možno aj preto ešte nie je pripravená vyhrávať.

Aký máte vzťah?
Je to zmes všetkého. Nie som len jej tréner. Často sa vžívam do úlohy osobného poradcu. Sme aj priatelia, ale keďže všetkého veľa škodí, aj náš kamarátsky vzťah musí mať určité hranice. 

Ste lyžiarsky aj mentálny kouč v jednom?
Dá sa to tak povedať. Študoval som psychológiu a dnes mi to veľmi pomáha. Komunikácia so zverencom je dôležitá, špeciálne pri ženách. Neplatí to iba pri Petre, rovnako to bolo aj s Tinou Mazeovou. Mnohokrát sa stalo, že slabé výsledky sme neriešili tréningom na svahu, ale diskusiou. S čistou hlavou idú aj lyže rýchlejšie.

Spomenuli ste Mazeovú, ktorú ste trénovali v závere jej bohatej kariéry. Je veľký rozdiel starať sa o skúsenú ženu a mladé dievča?
Samozrejme, priam obrovský. Petra a ja žijeme v porovnaní s Tinou obyčajný život. Veľa sa rozprávame, ešte viac sa smejeme. Obaja vieme, že lyžovanie je v našich životoch veľmi dôležité. S Tinou to bolo výrazne náročnejšie. Bola to hviezda, súťažila pod neustálym tlakom sponzorov, manažérov, všetkých Slovincov. Patrila medzi elitu a nemohla si dovoliť byť v cieli tretia alebo štvrtá. Musela byť prvá, s prižmúrením oboch očí jej tolerovali aj druhé miesto. Petra má všetko pred sebou. Uvidíme, či sa vyberie po rovnako náročnej ceste.

Tento rok urobila veľký výkonnostný skok v obrovskom slalome. Pôjde jej raz táto disciplína rovnako dobre ako slalom?
V tejto chvíli neviem posúdiť, čo jej ide lepšie, podľa mňa je to vyrovnané. Medzi veľkými bránkami ešte nie je v jej silách vybojovať pódium. Je to však len otázka času. 

A čo zjazd? Trúfne si raz aj na ten?
Myslím, že áno, ale predtým sa musí v rýchlostných disciplínach viac zorientovať.

Tušíte, kedy k tomu dôjde?
Zatiaľ na to nedokážem odpovedať. Nezávisí to iba odo mňa, je to aj o tréningových možnostiach. Sme malý tím, sami to nedokážeme.

Máte za sebou polovicu sezóny, s čím budete na jej konci spokojný?
S jedným víťazstvom v slalome a jednou medailou.

Z majstrovstiev sveta v St. Moritzi?
Áno, presne tak. Bolo by to skvelé.

Kde by mala byť Vlhová o päť rokov?
Ťažká otázka. V jednom som si však istý – čaká nás veľa práce. Ak sa rozhodneme jazdiť aj super G a zjazd, bude jej trikrát toľko, ako doteraz. Nielen Petra, ale celý tím sa na to musí pripraviť.

Môže si raz siahnuť aj na malý glóbus?
Má ešte čas. Ale nie je bez šance. A nielen v slalome.

Najpopulárnejší? Sagan a Hamšík
Ako väčšina Talianov, aj Livio Magoni zbožňuje futbal. Jeho brat Oscar pôsobil v Atalante Bergamo, FC Janov či Neapole. „Bol som na nejednom zápase SSC, no vždy som držal palce milánskemu AC. V jeho drese hrá aj Juraj Kucka. V Taliansku je však podstatne populárnejší Marek Hamšík. A spomedzi Slovákov aj cyklista Peter Sagan. Verím, že sa na nich postupne dotiahne aj Petra,“ vraví rodák zo severotalianskeho Selvina.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Livio Magoni