Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenka súperí s nástupkyňou Vonnovej

Prišla do cieľa, pokrčila ramenami, letmo sa usmiala. Akoby sa nič nestalo. Zatiaľ čo davy burácali a súperky v cieli sa obdivne skláňali. Pred neohrozenou kráľovnou.

30.12.2016 12:38
Mikaela Shiffrinová Foto: ,
Mikaela Shiffrinová v rakúskom Semmeringu.
debata (3)

Mikaela Shiffrinová znovu ohúrila svet. V Semmeringu potvrdila, že je najlepšou lyžiarkou súčasnosti a jednou z najžiarivejších hviezd, aké sa kedy preháňali po svetových kopcoch. Mladučká, stále len 21-ročná, Američanka ovládla oba obrovské slalomy i slalom Svetového pohára. A tvár Slovenky Veroniky Velez-Zuzulovej znovu zastrela sklamaním a smútkom.

Hoci druhé miesto je pre Bratislavčanku i slovenské lyžovanie ďalším skvelým úspechom. Sama však priznáva, že chcela viac. Túžbu po zdolaní Shiffrinovej netají. Napokon, v rakúskom stredisku k nemu mala mimoriadne blízko. Velez-Zuzulová predviedla dve výborné jazdy. Na rozdiel od Shiffrinovej, ktorá podstatne viac chybovala. Napriek tomu mala v cieli na víťazku viac ako polsekundovú stratu.

„Bolo to bláznivé. Po tom, ako som v hornej časti trate urobila vážnu chybu, som si vravela, že musím zabojovať. Myslím si, že tak tvrdo som o víťazstvo v slalome dosiaľ nesúperila,“ hovorila v cieli Shiffrinová.

Týmito slovami uznala aj kvality Velez-Zuzulovej. Druhá žena hodnotenia slalomu bola znovu jedinou vážnou súperkou Shiffrinovej. Tak, ako predtým v Killingtone či Sestriere. „Mikaela je fenomenálna. Zdolať ju by bolo skvelé,“ komentovala dianie slovenská stálica.

Na jej tvári sa po dojazde Shiffrinovej do cieľa objavilo sklamanie. Hlavu mierne zaklonila, privrela oči, stisla pery. Vedela, že o jedenásť rokov mladšia súperka ju pripravila o ďalšiu šancu na triumf.

Zúfať však nemusí. Porovnáva sa totiž s výnimočným zjavom. S hviezdou obrovských rozmerov. Suverénkou, ktorú viacerí experti prirovnávajú k lyžiarskemu Waynovi Gretzkému či Michaelovi Jordanovi.

Momentálne je rodáčka z Colorada dokonca lepšia ako jej legendárna krajanka – Lindsey Vonnová. „Lindsey vyhrala rekordných 76 pretekov Svetového pohára. Žiadna žena pred ňou čosi také nedokázala. Shiffrinová sa v súčasnosti pýši 26 triumfami. Vonnová mala v jej veku na konte len štyri prvenstvá,“ vytiahol zopár zaujímavých čísiel denník New York Times.

O ohromnej dominancii Shiffrinovej svedčí aj ďalšia štatistika. Američanka nepustila pred seba žiadnu zo súperiek v ostatných deviatich slalomoch. Nebyť zranenia, akiste by získala malý glóbus za triumf v najtočivejšej disciplíne už vlani. Zdá sa, že v aktuálnom ročníku si naň bez výraznejších problémov siahne. A nemusí zostať len pri ňom. Body zbiera tak usilovne, že vedie aj celkové poradie Svetového pohára a je najvážnejšou adeptkou na zisk veľkého krištáľového glóbusu. Každá séria sa však raz skončí. Utne Shiffrinovej galapredstavenia Slovenka Velez-Zuzulová?

Velez-Zuzulová vs. Shiffrinová
Vek 32 rokov 21 rokov
Štarty v SP 175 92
Víťazstvá 4 26
Pódiá 23 37
Medaily z MS a OH 0 3

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #Mikaela Shiffrinová