Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Viluchinová odmieta obvinenia z dopingu. Vyhráža sa súdom

Pre slovenský šport to bola nádherná chvíľa. Biatlonistka Anastasia Kuzminová sa pred dvomi rokmi v Soči tešila zo zlatej olympijskej medaily v šprinte na 7,5 kilometra. Spoločnosť na pódiu jej robili strieborná Ruska Oľga Viluchinová a bronzová Vita Semerenková z Ukrajiny.

29.12.2016 21:00
Oľga Viluchinová, soči, biatlon Foto: ,
Oľga Viluchinová.
debata (2)

Kým sympatická slovenská reprezentantka zarezáva v ďalšej sezóne Svetového pohára, Viluchinová sa chystá obrátiť na súd. Jej meno sa totiž spoločne s ďalšími biatlonovými kolegami objavilo v rozsiahlej správe Svetovej antidopingovej organizácie (WADA), ktorá pod vedením kanadského právnika Richarda McLarena informovala o rozsiahlom dopingu v ruskom športe. V podobnom duchu sa vyjadril aj bývalý šéf moskovského antidopingového laboratória Grigorij Rodčenkov, ktorý poskytol WADA informácie o podvodoch.

„Je veľmi ťažké vysvetliť nedávne informácie, ktoré sa objavili v médiách. Asi sme obeťami fantazírovania alebo nejakých zákulisných hier. Všetky moje dopingové testy počas kariéry – teda pred, počas aj po Hrách v Soči – boli čisté! A zrazu sa stali moje vzorky podozrivé,“ povedala s dávkou hnevu pre R-Sport Viluchinová.

Ruská biatlonistka, ktorá 11. novembra tohto roka zavesila malorážku na klinec, spájanie s užívaním zakázaných látok či manipuláciou vzoriek moču rázne odmieta.

„Po dopingových kontrolách som vždy na druhý deň dostala správu, že moje výsledky sú negatívne. Spochybňovanie a podozrievanie týchto vzoriek prostredníctvom Rodčenkova či McLarena sú nepodloženými obvineniami,“ podotkla Viluchinová.

„Budem bojovať za očistenie mojej osoby a výsledkov, ktoré som dosiahla. Ak to bude nutné, najmem si právnikov a budem to riešiť súdnou cestou, pretože všetko, čo sa momentálne deje, je absurdné,“ dodala.

WADA vo svojej správe informovala, že do rozsiahlej dopingovej schémy bolo zapojených viac ako tisíc ruských športovcov. V laboratóriách sa podľa nej manipulovalo so vzorkami a pozitívne nálezy boli zamieňané za dopredu pripravené negatívne.

V stredu rozvíril debatu americký denník The New York Times, ktorý uverejnil rozhovor s Annou Anceliovičovou, ktorá vedie Ruskú národnú antidopingovú agentúru (RUSADA). Tá prvýkrát priznala, že zamestnanci agentúry systematicky niekoľko rokov manipulovali so vzokami moču a dodávali športovcom prostriedky na zvýšenie výkonnosti. Po zverejnení rozhovoru RUSADA prostredníctvom agentúry TASS uviedla, že slová Anceliovičovej v NY Times boli prekrútené a vytrhnuté z kontextu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Soči 2014 #Oľga Viluchinová