Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusko kvôli dopingovým škandálom definitívne prišlo o podujatia

Rusko prišlo v súvislosti so škandálom a odhaleniami Richarda McLarena o štátom riadenom dopingovom programe o rýchlokorčuliarske a biatlonové podujatia, ktoré sa mali uskutočniť počas tejto zimnej sezóny na jeho území.

23.12.2016 11:40 , aktualizované: 12:50
ruskí športovci, Putin, Soči Foto: ,
Ruskí športovci s prezidentom Vladimirom Putinom.
debata (19)

Medzinárodná korčuliarska únia (ISU) odobrala Rusom možnosť zorganizovať 10. – 12. marca finálové kolo Svetového pohára v Čeľabinsku. Rozhodla o tom rada ISU vo svetle „dôkazov a nejasností ohľadom účasti športovcov“. Prevládli obavy, že podujatie v ruskom dejisku by „nebolo o športe, ale o obvineniach a iných kontroverziách“.

Ruský biatlonový zväz (RBU) sa sám vzdal práva hostiť v marci 8. kolo Svetového pohára v Ťumeni (9. – 12. 3.) a tiež juniorské majstrovstvá sveta, ktoré sa mali 22. februára – 2. marca konať v Ostrove. „Je to prvý a dôležitý krok k tomu, aby Ruský biatlonový zväz ukázal svetu, že situáciu berie veľmi vážne. Svetová biatlonová rodina sa teraz môže počas týchto podujatí sústrediť výhradne na šport,“ privítal ruský postoj prezident Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU) Anders Besseberg. Organizácia sa ocitla pod tlakom svojich členov, Česko a Veľká Británia verejne deklarovali, že do Ruska svojich reprezentantov nepošlú.

IBU dostala od Medzinárodnej antidopingovej agentúry (WADA) zoznam 31 ruských športovcov spojených s manipuláciami so vzorkami počas zimných olympijských hier 2014 v Soči. Z prílohy k obsiahlej správe kanadského vyšetrovateľa Richarda McLarena vyplýva, že namočené mohli byť tri členky ruskej štafety na 4 × 6 km žien, ktorá na zimných olympijských hrách v Soči získala strieborné medaily.

Vo štvrtok mimoriadne zasadla exekutíva IBU a dočasne zastavila činnosť dvom nemenovaným ruským biatlonistom. Ostatní zo zoznamu môžu súťažiť, podliehajú vyšetrovaniu.

Náhradné dejiská pre rýchlokorčuliarske a biatlonové podujatia zatiaľ nie sú známe. Rusko pre škandál už prišlo o februárové majstrovstvá sveta v boboch a skeletone, ktorých organizácie sa ujalo nemecké Königssee.

MOV začal disciplinárne konanie s 28 Rusmi zo Soči

Medzinárodný olympijský výbor otvoril disciplinárne konanie s 28 ruskými športovcami, ktorí boli súčasťou dopingového podvodu počas zimných olympijských hier 2014 v Soči. S ich močovými vzorkami sa po odbere manipulovalo, čo dokázalo vyšetrovanie Richarda McLarena z poverenia Svetovej antidopingovej agentúry . Kanadský právnik preveril 95 vzoriek domácich pretekárov, ktoré mu poskytol MOV. Laboratórny materiál previezli späť do Lausanne a podrobia ho opätovnej analýze.

Prípady zatiaľ neklasifikujú ako pozitívne nálezy, ale manipulácia so vzorkami sa dá tiež považovať za porušenie antidopingových pravidiel a vzťahuje sa na ňu trestný poriadok.

„Ide o ďalší krok po zverejnení správy profesora McLarena. MOV sa neuspokojí so závermi správy a nariadi opakovaný rozbor všetkých vzoriek od všetkých ruských účastníkov zimných olympijských hier 2014 v Soči a rovnako tých, ktorí súťažili na olympijských hrách 2012 v Londýne,“ uviedol pre oficiálnu stránku olympic.org prezident MOV Thomas Bach.

Program opätovného preskúmania vzoriek z OH 2008 v Pekingu a OH 2012 v Londýne už viedol k potrestaniu 27 ruských športovcov.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Rusko #biatlon #WADA #rýchlokorčuľovanie