Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ako v Káčerove. Mostíkom vládnu slovinskí bratia

Taký pohľad fanúšikom skokov na lyžiach dovtedy história nedopriala. Bol unikátny. Keď sa vlani skončili v Engelbergu ďalšie preteky Svetového pohára, stáli na stupňoch víťazov dvaja Slovinci. Prvé miesto patrilo Petrovi Prevcovi, druhé Domenovi Prevcovi.

21.12.2016 08:00
peter prevc, domen prevc, skoky na lyžiach Foto: ,
Bratia Prevcovci Domen (vľavo) a Peter (vpravo).
debata

Súrodenecká dvojica sa prebojovala pod skokanskými mostíkmi medzi najlepšiu trojicu po prvý raz v dejinách.

„Som šťastný, že môžem stáť po boku brata,“ vravel vtedy Peter. V tých chvíľach ani len netušil, že na rovnakom mieste (vo švajčiarskom stredisku) budú experti, médiá a priaznivci odvážnych skokov sledovať o rok (takmer na deň presne) ďalší zápis do histórie.

Hui, Dui, Lui

Cez víkend sa v Engelbergu znovu predstavili Prevcovi. Tentoraz už traja. K Petrovi a Domenovi sa pridal aj najmenej skúsený Cene.

„Poznáte populárny Disneyho seriál Káčerovo? V ňom účinkovala bratská trojica Hui, Dui a Lui. V slovinskej verzii majú mená Mak, Zak a Pak. V krajine medzi Alpami a Jadranom ich pozná hádam každé dieťa. Už však nie sú najpopulárnejší. Číslom jeden sú Prevcovci,“ pohral sa pred niekoľkými dňami s rozprávkovými postavičkami nemecký portál abendblatt.de.

Mimochodom, k synovcom strýka Držgroša už médiá v minulosti prirovnávali slávne športové trojice. Rovnakú prezývku mala v roku 1995 aj prvá útočná formácia fínskej hokejovej reprezentácie. V zložení Ville Peltonen, Saku Koivu, Jere Lehtinen ťahala svoju krajinu vo Švédsku k premiérovému titulu majstrov sveta.

Nemenej slávne je v Slovinsku bratské trio Prevcovcov. Za každého z nich hovoria výsledky: najstarší (24-ročný) Peter je obhajcom triumfu z predošlého ročníka Svetového pohára, o sedem rokov mladší Domen je lídrom aktuálneho poradia, dvadsaťročný Cene si vyslúžil pozvánku zo slovinského B-tímu medzi elitu vďaka tomu, že žiari v Kontinentálnom pohári. Patrí mu prvé miesto.

Najväčšou hviezdou je v súčasnosti najmladší Domen. Do kolotoča Svetového pohára po prvý raz vkročil v minulej sezóne – ako šestnásťročný tínedžer. A hneď sa dočkal pódiového umiestnenia.

Gény bez strachu

Mnohí o ňom hovorili, že je talentom storočia. Výnimočné kvality potvrdzuje aj v aktuálnej sezóne. Vyhral štvoro zo siedmich pretekov a suverénne vedie celkové poradie v boji o veľký krištáľový glóbus.

„Ten chlapec nemá vo svojich génoch strach. To je jeho najvýraznejšou výhodou. Zároveň však musím povedať, že o čo odvážnejšie sa spúšťa dole mostíkom, o to viac sa o neho obávame,“ vyhlásil Alexander Stöckl, rakúsky tréner nórskej reprezentácie.

Líder tohtoročných tabuliek si za výkony vyslúžil aj uznanie staršieho brata. „Domen robí svoju prácu vskutku dobre. Aj my starší sa od neho môžeme veľa naučiť,“ uviedol Peter. Ten je zatiaľ v tieni svojho súrodenca. Najstaršie z piatich detí sa akoby spamätávalo z mimoriadne úspešnej minulej sezóny. V nej vyhral viac ako polovicu z 29 pretekov Svetového pohára, stal sa majstrom sveta v letoch na lyžiach.

Slovinský hrdina Peter  Prevc. Foto: SITA/AP, Kerstin Joensson
Peter Prevc Slovinský hrdina Peter Prevc.

Príklad v Ronaldovi

Lenže v novom ročníku sa Peter trápi. Po deviatom mieste v Lillehameri vravel: „Mám za sebou ďalší náročný víkend. Konečne som však predviedol aspoň tri solídne skoky.“ V Engelbergu sa mu však opäť nedarilo. Neprebojoval sa ani medzi najlepších tridsať skokanov.

„Veľkosť skutočného šampióna sa prejaví až vtedy, keď sa ocitne v kríze. Keď po sérii víťazstiev a období zbierania trofejí príde čas, keď sa mu prestane dariť. Napokon, ani Cristiano Ronaldo nebol v najlepšej forme, keď v tomto roku vyhral s Realom Madrid Ligu majstrov a v drese Portugalska sa stal európskym šampiónom. V Slovinsku všetci veria, že aj Prevc sa z krízy dostane a znovu začne lietať poriadne ďaleko,“ napísal v komentári Jože Okorn, novinár zo slovinského denníka Dnevnik.

Petrovi by mohol prospieť menší tlak. Pozornosť si totiž pýta okrem Domena aj Cene. Ten si v Engelbergu počínal solídne – prebojoval sa do druhého kola. „Jeho čas ešte len príde,“ komentoval bratovo počínanie Peter.

A možno už čoskoro. Veď Cene, ktorý debutoval vo Svetovom pohári pred dvomi rokmi, no potom pred športom uprednostnil štúdium, je lídrom Kontinentálneho pohára. Zaujímavosťou je, že keď on triumfoval v jedných z pretekov vo Vikersunde, o deň slávil Domen prvenstvo v neďalekom Lillehameri.

Zdá sa, že klan Prevcovcov dobýja skokanské mostíky. Akoby išlo o ich súboj so zvyškom sveta. Konkurenciu môže tešiť hádam len jedno: že kdesi v zálohe nečaká na svoju šancu aj štvrtý Prevc.

Rio zaujali estónske trojčatá

História svetového športu si pamätá mnoho slávnych súrodeneckých dvojíc. Napríklad: americké tenistky Serena a Venus Williamsové, ukrajinskí boxeri Vladimir a Vitalij Kličkovci, švédske hokejové dvojčatá Daniel a Henrik Sedinovci, holandské futbalové duo Ronald a Frank de Boerovci, nemeckí pretekári z F1 Michael a Ralf Schumacherovci, španielski basketbalisti Marc a Pau Gasolovci či anglickí futbaloví bratia Jack a Bobby Charltonovci (a mnohí ďalší). Súrodenecké trojice sú však vo vrcholovom športe raritou. Naposledy na seba upútali pozornosť Estónky Leila, Liina a Lily Luikové. Tie sa v olympijskom Riu de Janeiro predstavili na maratónskej trati. Stali sa prvými trojčatami, ktoré štartovali v novodobej histórii pod piatimi kruhmi. V basketbalovej NBA zas pôsobia americkí bratia Marshall (NY Knicks), Mason (Portland) a Miles Plumleeovci (Milwaukee).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #skoky na lyžiach #Peter Prevc #Domen Prevc #Cene Prevc