Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bijú sa už len slovne. Klaudia je veľký vzor, Zuzka psychická opora

Staršia Klaudia sa počas predošlých dvoch rokov zaradila do svetovej špičky. O necelých päť rokov mladšia Zuzana pokračuje sympatickým spôsobom v jej šľapajách.

29.11.2016 21:00
zuzana medlová, klaudia medlová Foto: ,
Sestry Medlové. Zuzana (vľavo) a Klaudia pomýšľajú na ZOH 2018 v Pjongčangu.
debata

Usmievavé sestry Medlové reprezentujú Slovensko v pretekoch Svetového pohára v snoubordingu a pomýšľajú na ZOH 2018 v Pjongčangu. V hlavnom reprezentačnom tíme v disciplínach slopestyle a big air sú spoločne len od začiatku zimy.

Štrbské Pleso v modernejšom šate

Obe absolvovali v závere minulého týždňa prvé preteky SP v big air v Alpensii. V tomto juhokórejskom stredisku sa uskutočnia aj súťaže snoubordistov počas olympiády v Pjongčangu. Skúsená Klaudia nepostúpila do šesťčlenného finále a obsadila ôsmu priečku. Debutantka na tejto úrovni Zuzana mala smolu v tréningu. Zranila si koleno a do pretekov nemohla nastúpiť.

„Od Klaudie mám vyššie očakávania, ale boli to len prvé preteky a zajazdila dobre. Videli sme, že súperky sa počas leta výrazne zlepšili a konkurencia bude vyššia,“ priznáva tréner a predseda úseku snoubordingu Slovenskej lyžiarskej asociácie Marek Hliničan.

Možnosť otestovať si olympijské dejisko si pochvaľovali obe reprezentantky. „Veľmi sa mi tam páčilo. Som rada, že som si mohla vyskúšať obrovský skok, ktorý tam majú. Bohužiaľ, bolo tam viac ľadu a pri páde v tréningu mi povolilo koleno. Uvidíme, či pôjdem aj na operáciu,“ referovala mladšia zo sestier Medlových.

„Kórejčania vybudovali pekné centrum. Pripomína mi Štrbské Pleso v modernejšom šate,“ poznamenala Klaudia.

Môže priniesť dve medaily

Bronzová medailistka z MS 2015 v slopestyle už pomaly myslí na olympiádu. Predošlá v Soči jej ušla len tesne. Nebyť zranenia a niekoľkých vynechaných pretekov Svetového pohára, v Rusku by nechýbala.

„Aj preto sa snažím zbierať body hneď od začiatku. Nikdy totiž neviete, čo sa stane. Ak príde nejaké zranenie, bodová strata sa už potom ťažko dobieha. Voľakedy som sa lepšie cítila v big air, ale za ostatné dva, tri roky som sa vyjazdila aj v slopestyle. Olympiáda je pre mňa lákadlo, ale v našej komunite sú viac X Games – prestížne preteky na pozvánky,“ priznáva. Už vlani sa na nich v Aspene predstavila a hoci obsadila siedme miesto, v jednej z jázd si trúfla na skok, ktorý má vo svojom portfóliu ako jediná spomedzi snoubordistiek double backside rodeo 900.

„Vtedy som sa na X Games dostala z pozície prvej náhradníčky. Teraz ma pozvali priamo. Zúčastniť sa na X Games je pre nás snoubordistov splnený sen. Je skvelé, že sa mi v poslednom období plnia často,“ dodáva.

Jej sestra a veľká fanúšička nepochybuje, že Klaudia sa na olympiádu prebojuje a v Pjongčangu bude miešať tromfami.

„Pokojne môže získať medailu v oboch disciplínach. V big air by mohla brať aj… (nedopovie). Jednoducho môže byť najlepšia tam aj tam. Len na sebe musí naďalej makať,“ vystrúha Zuzana poklonu staršej sestre.

Sama teraz nevie odhadnúť, aké reálne sú jej šance na účasť pod piatimi kruhmi. „Najskôr som olympiádu v Kórejskej republike vnímala ako čosi úplne nereálne. Myslela som až na nasledujúcu. No keď vidím úroveň najlepších a dostala som možnosť jazdiť podujatia Svetového pohára, zdá sa mi, že to nie je nemožné. Uvidíme, ako dopadne koleno. Dúfam, že nevynechám zo sezóny veľa a pomaly začnem zbierať body do kvalifikácie,“ vraví Zuzana, ktorú nakopla najmä minulá sezóna. V Európskom pohári obsadila celkovo druhé miesto v big air a tretie v slopestyle, čo ju posunulo o poschodie vyššie.

S priezviskom Medlová je to ľahšie

Ak sa jednému športu venujú súrodenci, často sa vraví, že mladší z nich má ešte väčší talent. Má Zuzana šancu priblížiť sa a raz aspoň vyrovnať úspešnej sestre? „Náznak tam je. I keď Klaudia je momentálne o dva levely vyššie. Jej výhoda je, že odmalička jazdila na Chopku a veľmi dobre cíti hranu snoubordu. Zuzka začala rovno s freestylom. Chýbajú jej najazdené kilometre na zjazdovkách. No pomaličky to dobieha,“ odpovedá Hliničan.

O mladšej zo svojich zverenkýň tvrdí, že jej väčší problém robia jednoduchšie triky. „Robím veci, ktoré sú náročnejšie a sú aj vysoko hodnotené, ale základné rotácie okolo vlastnej osi mi stále robia drobné problémy. Musím na nich pracovať. Z gymnastiky sa mi asi ľahšie robia veci cez hlavu, saltá. Do všetkého jednoducho idem po hlave,“ rozosmeje sa Zuzana. Je pre ňu výhoda či nevýhoda, že sa venuje rovnakému športu ako sestra? „Jednoznačne je to s priezviskom Medlová ľahšie. Ľudia poznajú sestru… Možno ma s ňou porovnávajú, ale to mi nevadí. Musím o to viac makať, aby som sa jej raz vyrovnala,“ dodáva odhodlane.

Obe sestry si veľmi pochvaľujú, že sú v spoločnom tíme. V predošlých rokoch nemohli spolu tráviť veľa času, takže sú si vzácnejšie.

„Voľakedy sme sa často bili. Teraz už nie. Len slovne. Súrodenci si občas lezú na nervy, ale máme sa veľmi rady. Zuzka je vždy dobre naladená a keď to potrebujem, vie ma psychicky podporiť,“ vraví Klaudia.

„Klaudii priniesli dobré výsledky cestovanie a iný životný štýl, než mali jej rovesníčky. Zuzka sa preto veľmi snažila ťahať popri nej. Je zaujímavé trénovať sestry. Niekedy majú súrodenecké hádky, takže je to celkom zábava. Snažím sa byť ich dobrý kamarát, ale keď treba, tak aj zlý tréner. Aby sa posúvali vpred,“ doplní Hliničan.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lyžovanie #slopestyle #Klaudia Medlová #Zuzana Medlová