Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žampa: Cieľ za polárnym kruhom? Rýchlosť podporiť vyrovnanosťou

Ešte včera sedeli za jedným stolom. Dnes sa už usadia v lietadle. Každý v inom. Starší zo súrodeneckej dvojice pocestuje do Fínska, mladší za oceán. Do Ameriky.

07.11.2016 18:00
adam žampa, andreas žampa Foto: ,
Súrodenci Adreas a Adam Žampovci.
debata

Po domácej zastávke sa lyžiarski bratia Žampovci znovu vydávajú na cesty. Zatiaľ čo Andreas mieri do Spojených štátov amerických, kde sa zúčastní na FIS-ových pretekoch, na Adama čaká tvrdý boj so svetovou elitou. Vo fínskom Levi sa predstaví v úvodnom slalome sezóny Svetového pohára.

„V Levi to mám veľmi rád. Keďže ide o miesto až za polárnym kruhom, je trať na kopci zľadovatená. To znamená, že sa natoľko nemení, a preto sú podmienky pre pretekárov podstatne férovejšie,“ hovorí 26-ročný Kežmarčan. „Prvá tridsiatka lyžiarov je však natlačená zakaždým v 1,5 sekunde, čo je veľmi malý rozdiel. Preto aj najmenšie zaváhanie vás môže pripraviť o dobrý výsledok,“ dodáva.

Na Žampu čaká v Levi štvordňová príprava. Počas nej absolvuje viacero tréningov. Verí, že skúsenosti z nich zúročí v ostrých pretekoch o čosi lepšie ako pred tromi týždňami. V Söldene skončil v obrovskom slalome až na konci najlepšej päťdesiatky.

„Pod tento výsledok sa podpísalo aj zranenie členka. Privodil som si ho tri dni pred pretekmi. Počas jedného z tréningov som si na svahu nevšimol dieru, zaboril som sa do nej a okamžite pocítil bolesť. Napriek tomu som v Söldene štartoval, no obmedzovalo ma to,“ vraví Žampa. Zdá sa, že v Levi by už mohol byť zdravotne v poriadku. Hoci nepríjemná udalosť sa na psychike slovenského pretekára podpísala.

„Na jednej strane je dobré, že zranenie prišlo hneď na začiatku sezóny. Predsa len, vrchol príde až v novom roku, keď sa uskutočnia majstrovstvá sveta. Na druhej, takéto niečo nikomu nepomôže na psychike. V príprave driete na sto percent, chcete byť lepšie pripravený ako v predošlej sezóne. A potom príde zranenie. Taký je však šport, nenavyberáte si. Nezostáva vám nič iné, len si to nepripúšťať, zmieriť sa s tým a pracovať ďalej,“ tvrdí Žampa.

V Levi je odhodlaný potvrdiť, že slalom je jeho najobľúbenejšou disciplínou. Hoci v predošlom ročníku sa mu ani v nej nedarilo. „Minulý rok som bol v slalome rýchly, ale nedochádzal som do cieľa. Teraz to chcem zmeniť a jazdiť podstatne vyrovnanejšie,“ dodáva. O päť dní môže svoje slová potvrdiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lyžovanie #Adam Žampa #Andreas Žampa