Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prekvapená, vyžmýkaná, ale najmä rýchla Vlhová v Söldene

Prvé preteky v novej lyžiarskej sezóne, a hneď výsledok, ktorý ide do sveta. Navyše v disciplíne, ktorá nie je jej doménou.

23.10.2016 10:44
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata (1)

Petra Vlhová v obrovskom slalome v rakúskom Söldene až dvakrát šokovala konkurenciu – prvýkrát, keď sa v prvom kole s vysokým číslom 55 predrala až na 21. miesto a postúpila do druhého kola. V ňom potom zajazdila tak rýchlo, že v ňom bola najlepšia zo všetkých a suverénnej víťazke pretekov Švajčiarke Lare Gutovej nadelila 30 stotín sekundy. Z prvej pozície sa dlho usmievala do kamier Eurosportu, kým ju napokon predstihlo sedem konkurentiek.

„Keď je človek na prvom mieste, vždy je ten pocit dobrý, v podstate najlepší. Sama som však zostala prekvapená, lebo rovina v mojom podaní sa mi zdala byť pomalšia. Keď som však videla, ako jazdili ostatné baby, zistila som, že som bola naozaj rýchla,“ opísala Petra Vlhová pocity víťazky druhého kola.

Dvadsaťjedenročná Liptáčka vlani vyskočila do svetovej špičky v slalome a netajila sa tým, že aj v obrovskom slalome by chcela vyššie. Na skvelé 14. miesto z januárových pretekov v rakúskom Flachau neskôr nenadviazala, problémom bolo pre ňu vysoké štartové číslo a vo väčšine prípadov rozbitá trať, ktorá jej nedovoľovala jazdiť rýchlo a pritom technicky na výške. V lete však Vlhová zmenila trénera a Talian Livio Magoni stanovil jasný cieľ: prienik medzi elitu aj v druhej technickej disciplíne. A jeho slovenská zverenkyňa hneď v prvých vážnych pretekoch ukázala, že letná robota nebola zbytočná. Ôsme miesto zo Söldenu ju v nasadzovacej listine pre preteky Svetového pohára v obrovskom slalome posunulo z druhej päťdesiatky na 35. miesto. Zatiaľ teda nefiguruje v tridsiatke najlepších.

„Hneď po pretekoch sme to rátali, ale zatiaľ mi to do tridsiatky nevychádza. Už sa však približujem. Môj nový tréner povedal, že mám na dobré výsledky aj v obráku, nielen slalome. Popracovala som na ňom dosť počas leta, najmä na technike. Myslím si, že sa to aj ukázalo. Na druhej strane, boli to len prvé preteky, ďalšie môžu byť úplne iné,“ obozretne poznamenala Vlhová. Na otázku, či pred pretekmi verila v takýto úspešný štart do sezóny, odpovedala: „Keď ma pretekár vysoké štartové číslo, vždy sa snaží zajazdiť tak, aby to bolo do toho tridsiateho miesta a na postup do druhého kola. Podarilo sa mi to a potom som už nemala čo riešiť, išla som na sto percent. S vysokým číslom nie je jednoduché súťažiť, ale ja som sa nevzdávala a verila si, že na tú tridsiatku mám. Vychádzala som aj z tréningového porovnávania s inými pretekárkami.“

Vlhová po krátkom výdychu sa teraz musí vnútorne prepnúť na slalom, lebo 12. novembra pokračuje Svetový pohár vo fínskom Levi práve touto disciplínou. A v nej obhajuje skvelé šieste miesto v celkovom hodnotení minulej sezóny SP. „Odchod do Fínska máme naplánovaný na 1. novembra. Uvidí sa však podľa snehu. Tam, kam chceme ísť, zatiaľ nie je. Možno teda zostaneme niekde na ľadovci v Európe. Škoda, že nemôžu byť všade také super podmienky ako v Söldene,“ povzdychla si mladá Liptáčka. Na druhej strane nezabudla pripomenúť, že na rakúskom ľadovci vo vyše trojtisícovej nadmorskej výške sa nedýcha ľahko v pretekovom rytme. „Nebolo to pre nás jednoduché, lebo štart bol strašne vysoko a po minúte a trinástich sekundách na trati sme boli v cieli úplne vyžmýkané. Človek vládze nohami, ale s dychom nie. V suchom vzduchu ma boleli priedušky po prvom aj druhom kole, jedny preteky v takejto výške úplne stačia,“ dodala Vlhová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová