Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Famózna Vlhová skončila ôsma. V 2. kole som nemala čo riešiť, tvrdí

Skvelý úvod novej sezóny Svetového pohára v alpských lyžiarskych disciplínach má za sebou slovenská reprezentantka Petra Vlhová. V obrovskom slalome v rakúskom Söldene Vlhová obsadila ôsme miesto a pripísala si prvých 32 bodov do hodnotenia bojov o krištáľové glóbusy.

22.10.2016 11:50 , aktualizované: 16:22
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata (2)

Slovenka dosiahla vôbec najlepší čas v druhom kole (1:12,61 min) a okrem slalomu, kde sa vlani zaradila do užšej svetovej špičky, ukázala veľký potenciál aj v tejto disciplíne.

Dvadsaťjedenročná Liptáčka Vlhová, ktorá sa od tohto leta pripravuje pod vedením talianskeho trénera Livia Magoniho, si výrazne zlepšila osobné výkonnostné maximum v tejto disciplíne. Doterajším top umiestnením Vlhovej v obrovskom slalome v rámci SP bolo 14. miesto z januárových pretekov v rakúskom Flachau.

„V prvom kole som išla do toho naplno, aby som sa posunula do najlepšej tridsiatky pre druhé kolo. Vedela som, že podmienky sú super a že mám šancu sa tam dostať. Jazda mi nevyšla úplne podľa predstáv, ale dostala som sa tam. V druhom kole som už nemala čo riešiť. Dala som do toho sto percent a dobre to nakoniec dopadlo. Keď ide pretekár na trať s vysokým číslom, chce po prvom kole vidieť pri svojom mene číslo menšie ako tridsať. Keď som zbadala, že som dvadsiata prvá, veľmi som sa tešila. V druhom kole som mala pocit, že rovinu som zašla pomalšie. Keď som však videla, ako jazdia ostatné baby, zistila sm, že som bola naozaj rýchla,“ zhodnotila Petra Vlhová pre agentúru SITA.

„Cez leto sme dosť popracovali na obrovskom slalome a už sa to ukazuje. Je to však len začiatok, treba neustále pracovať. Ďalšie preteky môžu dopadnúť úplne inak,“ dodala P. Vlhová.

Úvodné podujatie nového súťažného ročníka Svetového pohára sa stalo korisťou Švajčiarky Lary Gutovej. Obhajkyňa veľkého krištáľového glóbusu za celkový triumf vo SP Gutová suverénne viedla už po prvom kole a v súčte s tým druhým zvíťazila s náskokom 1,44 s pred Američankou Mikaelou Shiffrinovou a 1,93 s pred Taliankou Martou Bassinovou.

Iba 20-ročná Bassinová sa prvýkrát postavila na stupne víťazov na pretekoch najvyššieho rangu, 25-ročná Gutová si pripísala devätnáste víťazstvo na niektorom z podujatí Svetového pohára a po troch rokoch druhé na trati Rettenbach v Söldene.

S veľkou gurážou jazdiaca Vlhová výborne zvládla už prvé kolo, keď s vysokým štartovým číslom 55 vyskočila až na 21. priečku a stanovila si dobrý základ na ďalšie zlepšenie. Odstup Vlhovej od líderky Lary Gutovej bol 3,53 s, ale za desiatou v priebežnom poradí Taliankou Sofiou Goggiovou zaostávala iba o 72 stotín. O skvelom výkone 21-ročnej Liptáčky svedčí aj fakt, že z pretekárok s porovnateľne vysokými štartovnými číslami nad 50 postúpila do 2. kola ako jediná.

V druhom kole Vlhová štartovala ako desiata v poradí a predviedla agresívnu jazdu v ideálnej stope, ktorá jej veľmi dlho stačila na líderskú pozíciu. Do kamier Eurosportu sa ako líderka pretekov usmievala ešte aj vtedy, keď bola na štarte najlepšia desiatka po prvom kole. Potom ju však v súčte oboch kôl predstihla o 46 stotín už spomenutá Talianka Goggiová. Nie všetky pretekárky z elitnej desiatky však zvládli druhé kolo podľa predstáv, a tak sa mladá Slovenka posunula na konečné ôsme miesto. Za víťaznou Gutovou zaostala o 3,23 s.

Preteky v Söldene na ľadovci Rettenbach so štartom vo vyše trojtisícovej nadmorskej výške sú tradičným úvodom sezóny, ktorým sa rozbieha kolotoč Svetového pohára v alpskom lyžovaní. Tento rok sa konajú už po devätnásty raz a okrem žien budú mať v nedeľu obrovský slalom aj muži na štarte aj so slovenskými bratmi Adamom a Andreasom Žampovcami.

Obrovský slalom – ženy (1.+ 2. kolo): 1. Lara Gutová (Švaj.) 2:23,02 min (1:10,11 + 1:12,91), 2. Mikaela Shiffrinová (USA) +1,44 s, 3. Marta Bassinová (Tal.) +1,93, 4. Stephanie Brunnerová (Rak.) +2,28, 5. Sofia Goggiová (Tal.) +2,77, 6. Tessa Worleyová (Fr.) +2,82, 7. Michaela Kirchgasserová (Rak.) +3,01, 8. Petra Vlhová (SR) +3,23 (1:13,64 + 1:12,61)

Poradie vo Svetovom pohári v obrovskom slalome (po 1 pretekoch): 1. 1. Lara Gutová (Švaj.) 100 bodov, 2. Mikaela Shiffrinová (USA) 80, 3. Marta Bassinová (Tal.) 60, 4. Stephanie Brunnerová (Rak.) 50, 5. Sofia Goggiová (Tal.) 45, 6. Tessa Worleyová (Fr.) 40, 7. Michaela Kirchgasserová (Rak.) 36, 8. Petra Vlhová (SR) 32.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová