Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na štarte chýbajú hviezdy. Nie však Vlhová

V posilňovni nazdvíhali stovky kíl železa. Na ľadovcoch nechali litre potu. Lyže i lyžiarky preverili do najmenších detailov.

22.10.2016 07:36
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová v Jasnej.
debata

Naháňanie kondície a testovanie materiálu sa skončilo. Prišiel čas na boj o prvé body. Kolotoč Svetového pohára v zjazdových disciplínach sa po sedemesačnej pauze opäť roztáča. Prvou zastávkou pre najlepších lyžiarov planéty je Sölden. Stredisko v rakúskych Alpách.

„Všetko je dokonale pripravené. Pokojne by sme mohli začať aj o deň skôr,“ vraví Markus Mayr, riaditeľ ženských disciplín. Aj jeho slová potvrdzujú chýry o výborných podmienkach, ktoré čakajú v Söldene na lyžiarov. Sú dokonca vraj najlepšie za posledných desať rokov.

Už v sobotu si ich užijú ženy, v nedeľu zasa muži. Zakaždým v pretekoch obrovského slalomu. Na trať prvého kola (od 10.00) sa postaví aj prvá slovenská zástupkyňa v novej sezóne – Petra Vlhová.

„Ide o veľmi špecifický kopec. Prvá jazda vám na ňom môže vyjsť dokonale, druhá vôbec. Verím, že budem mať svoj deň. Spokojná budem, ak sa prebojujem po prvom kole do najlepšej tridsiatky. V druhom by som potom šla naplno a pokúsila sa posunúť čo najvyššie,“ hovorí odhodlane.

Napriek tomu, že konkurenciu bude mať šiesta najlepšia slalomárka z uplynulej sezóny mimoriadne silnú, niektoré z hviezd sa v Söldene nepredstavia. Chýbať bude najmä americká legenda Lindsey Vonnová, Slovinka Tina Mazeová (ukončila kariéru, definitívne sa s ňou rozlúči v Maribore), Nemka Viktoria Rebensburgová (tretia žena celkového hodnotenia minulej sezóny) či Rakúšanka Anna Veithová (olympijská víťazka a trojnásobná majsterka sveta), ktorá sa vracia na súťažné svahy po ročnej prestávke zavinenej zranením.

„Ešte potrebujem trochu času, aby som mohla pretekať tak, ako si predstavujem,“ odkázala fanúšikom. Z rovnakého dôvodu necestovalo do Söldenu ani najväčšie mužské eso – Nór Aksel Lund Svindal.

Najsledovanejšou disciplínou medzi slovenskými fanúšikmi bude opäť ženský slalom. Prvé preteky naplánovali organizátori tri týždne po Söldene. Vo fínskom Levi sa po prvý raz v sezóne predvedie aj druhá najlepšia slalomárka sveta – Veronika Velez-Zuzulová. Jednej z favoritiek na zisk malého glóbusu bude sekundovať druhá zo slovenských nádejí – Petra Vlhová.

Obhajcovia prvenstiev
Celkový triumf Marcel Hirscher (Rak.) Lara Gutová (Švaj.)
Zjazd Peter Fill (Tal.) Lindsey Vonnová (USA)
Slalom Henrik Kristoffersen (Nór.) Frida Hansdotterová (Švéd.)
Obrovský slalom Marcel Hirscher (Rak.) Eva-Maria Bremová (Rak.)
Super G Aleksander Aamodt Kilde (Nór.) Lara Gutová (Švaj.)
Kombinácia Alexis Pinturault (Fra.) Wendy Holdenerová (Švaj.)
debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová