Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lyžiari chcú meniť pravidlá, aby boli atraktívni. Zjazd sa pôjde dvojkolovo

Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) chystá v dohľadnom čase zmeny, ktoré by mali zatraktívniť alpské lyžovanie. Okrem iného chce pokusne zaviesť dvojkolový zjazd, v rozhovore na webstránke FIS to povedal pretekový riaditeľ Markus Waldner.

10.10.2016 15:02
Alexis Pinturault, lyžovanie, zjazd, zjazdové... Foto: ,
Francúz Alexis Pinturault počas zjazdu v Chamonix.
debata

„Tento nový formát kráľovskej disciplíny testujeme už na kontinentálnych pohároch a čoskoro ho uvidíme aj v pretekoch Svetového pohára. Ide nám o to, aby preteky boli dramatické až do konca a zároveň zrozumiteľnejšie pre fanúšikov,“ vyhlásil Waldner.

Podľa roky zaužívaných pravidiel FIS sa rýchlostné disciplíny, čiže zjazd a super G, jazdia na jedno kolo, zatiaľ čo technické disciplíny – slalom a obrovský slalom – sú dvojkolové. Jednokolový slalom sa využíva iba ako súčasť alpskej kombinácie.

Podstatným faktorom chystaných zmien je zatraktívnenie ponúkaného obsahu najmä pre mladého diváka. Waldner tvrdí, že súčasný vekový priemer fanúšikov zjazdového lyžovania je 45 rokov a ten treba o čosi znížiť.

"K novinkám s atraktívnym formátom môžeme zaradiť aj rôzne druhy paralelných pretekov, kde sa reálne odohráva súboj medzi dvoma lyžiarmi. Rovnako sa uvažuje nad skrátenou verziou zjazdov, keďže viaceré zimné strediská nedisponujú všetkými kritériami potrebnými na uskutočnenie najdlhších a najrýchlejších pretekov v tomto odvetví. Ide najmä o dĺžku zjazdovky a potrebné prevýšenie.

V tejto súvislosti dokonca prezident FIS Gianfranco Kasper a rakúsky lyžiarsky šéf Peter Schröcksnadel vyjadrili obavy z toho, že zjazd v budúcnosti zmizne z programu zimných olympijských hier. Aj vzhľadom na čoraz väčšie problémy so snehom nie každé hostiteľské mesto ZOH bude môcť zabezpečiť také náročné preteky na zodpovedajúcej úrovni.

„Nemusíte sa však obávať toho, že z lyžiarskeho kalendára zmiznú tradičné zjazdy, akými sú rakúsky Kitzbühel či švajčiarsky Wengen,“ poznamenal Waldner na prahu jubilejného 50. ročníka Svetového pohára alpských lyžiarov. Rovnako potvrdil, že niektoré už skôr avizované zmeny v pravidlách uvedú do praxe už od nadchádzajúcej sezóny 2016/2017.

Pôjde najmä o pozmenené poradie na štarte v prípade najlepších pretekárov v rýchlostných disciplínach. Doteraz sa zjazdári z tzv. elitnej skupiny podľa nasadzovacieho poradia Svetového pohára dostávali na trať s číslami 16–22, po novom by mali byť nepravidelne rozmiestnení medzi štartovnými pozíciami 1–19.

„Cieľom je udržať dlhšie pozornosť publika, keďže tí najlepší sa nepredstavia v rozpätí niekoľkých minút, ale v dlhšom časovom úseku,“ vysvetlil Waldner. Na záver spomenul ešte jednu novinku, ktorú plánujú zaviesť už na februárových majstrovstvách sveta v St. Moritzi. A opäť sa týka tzv. kĺzavých disciplín, čiže zjazdu a super G.

Pretekári by sa tam mali predstaviť s transpondérmi, teda zariadeniami, ktoré majú sprostredkovať naživo technické údaje počas jazdy, napríklad majú informovať o zrýchlení či čase strávenom vo vzduchu pri jednotlivých skokoch. „Pôjde o veľký krok vpred,“ doplnil Waldner.

debata chyba
Viac na túto tému: #zjazd