Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Myslivečková a Csölley sa najlepšie dohovoria po maďarsky

Tanečný pár Federica Testová, Lukáš Csölley, ôsmy z tohtoročného európskeho šampionátu, už plánoval budúcu sezónu. Zbytočne. Federica nečakane oznámila ukončenie kariéry.

29.09.2016 20:00
Federica Testová, Lukáš Csölley Foto: ,
Federica Testová a Lukáš Csölley počas krátkeho tanca.
debata

„Bolo to prekvapenie aj pre mňa. Rozhodoval som sa, čo ďalej. Ide predolympijská sezóna, musel som si čo najskôr nájsť partnerku, ktorá má kvality, poznajú ju rozhodcovia, je schopná ísť na súťažný ľad od začiatku sezóny. Ak by to nevyšlo, uvažoval som aj o konci s krasokorčuľo­vaním,“ naznačil Lukáš najhoršiu z možností. Našťastie na ňu nedošlo, pokračuje ďalej s Češkou Luciou Myslivečkovou.

„Lucia nebola prvou voľbou, mal som ju mimo zorného uhla, po zranení dva roky nesúťažila. Ale bola jedna z tých, o ktorej som si hovoril, že by bola jedna z najlepších. Nevedel som, či má záujem, či už úplne skončila, ako je na tom po zranení. Zavolal som jej cez skype. O dva dni mi volala, že príde na skúšku. To bolo začiatkom júna. Prišla do Milána – a proste sme si sadli. Cítili sme, že by sme mohli fungovať ako pár. Obaja sme mali rovnaké pocity, aj tí, čo nás videli, vraveli, že to vyzerá veľmi dobre. Nemali sme čas na strácanie. Povedali sme si – ideme do toho,“ približuje Lukáš.

Premiéru absolvujú v piatok na 24. ročníku Memoriálu Ondreja Nepelu. „Tešíme sa. Cítime sa pripravení, budeme sa snažiť predviesť maximum, čo sme natrénovali. Po pár tréningoch s Luciou som sa už sústreďoval na to, čo bude, nie čo bolo. Začíname od nuly, nemáme nijaké body. Pokúsime sa vybojovať si miestenky na majstrovstvá Európy i sveta, body do rebríčka. Nie je to jednoduchá cesta, ale ani nie nemožná. Pre nás je dôležité čo najviac vystupovať, máme naplánovných dosť pretekov. To je jediná možnosť, ako sa ukázať pred rozhodcami, dostať sa do ich priazne. Nie sme noví, poznajú Luciu aj mňa. Musia si zvyknúť, že sme spolu a tvoríme pár,“ zdôrazní.

Sympatická Lucia priznala, že keď sa jej Lukáš ozval, nečakala to. „Oslovil ma vo fáze, keď som trénovala v Nórsku deti a zvažovala som ponuku ísť trénovať na Island. Už som mala skoro podpísanú zmluvu, no o päť minút dvanásť ma Lukáš kontaktoval. Po dvoch rokoch mi krasokorčuľovanie chýbalo, povedala som si, že to aspoň skúsim. Z prvých jázd sme mali dobrý pocit. Po zranení som si dala totiž dlhší oddych. Natrhla som si predný krížny väz v kolene, musela som ísť na operáciu,“ uviedla.

Čo je najťažšie na návrate po dvoch rokoch? „Prišlo mi to úplne jednoduché. Je to dané profesionalitou trénerského tímu i spolupráce s Lukášom. Očakávala som, že to bude náročnejšie. Dôležité je zaťažovať telo postupne. Mentálnu motiváciu som mala. V Miláne, kde trénujeme, sú všetci priateľskí. Na prvú súťaž sme pripravení, ako najlepšie môžeme byť – mentálne i fyzicky. Krátky program jazdíme na blues a hip-hop kombináciu. Voľný – prezradíme to?“ oprela sa pohľadom o Lukáša.

„Prezradíme len hlavný motív: Tancuj, tancuj – inak sme stratení,“ naznačil Lukáš. „Na niektoré veci si musíme zvyknúť, no naozaj sme sa v mnohých našli. Nielen v korčuliarskych, ale aj v kreatívnych, hudobných smeroch, v ponímaní umenia, nielen športu. Mali sme rovnaké nápady, aj bláznivé, šlo to veľmi rýchlo. Aj charakterovo si rozumieme, vieme sa uvoľniť. Niekedy nechápu ani tréneri, o čom sa bavíme – vtedy sme v našom svete. Zhovárame sa po taliansky, slovensky, anglicky, česky – a naša špecialita je maďarčina. Tej zatiaľ rozumieme len my,“ dodáva Lukáš.

Program: 12.00 muži, krátky program, 15.00 tanečné páry, krátke tance, 17.30 ženy, voľné jazdy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krasokorčuľovanie #Federica Testová #Lukáš Csölley