Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lyžiari nemôžu poberať štátne financie, Repka písal aj Ficovi

Spor medzi Úsekom alpských disciplín Slovenskej lyžiarskej asociácie (ÚAD SLA), ktorý zastupujú aj rodičia špičkových reprezentantov Veroniky Velez-Zuzulovej, Petry Vlhovej a Adama Žampu a ostatnými úsekmi tejto asociácie už od 1. júla 2016 paralyzuje športovú činnosť v niekoľkých zimných športových odvetviach (zjazdové lyžovanie, beh na lyžiach, skoky na lyžiach, snoubording, akrobatické lyžovanie + lyžovanie na tráve).

27.09.2016 16:20
Velez-Zuzulová, Petra Vlhová Foto: ,
Slovenské slalomárky Veronika Velez-Zuzulová (vpravo) a Petra Vlhová odjazdili fantastickú sezónu.
debata (2)

Tieto spory s tradičnou intenzitou prepukajú už niekoľko rokov pravidelne na prahu novej lyžiarskej sezóny. Teraz lyžiarske žabomyšie vojny posilnilo ešte predbežné opatrenie okresného súdu v Poprade, ktoré nedovoľuje úsekom SLA používať pre akúkoľvek aktivitu pridelené finančné štátne prostriedky. Dôvod? Podľa skupiny, ktorá podala žalobu, nové stanovy SLA nie sú v súlade s novým Zákonom o športe.

V praxi to znamená, že hoci nová sezóna lyžiarskych súťaží klope na dvere, funkcionári SLA nemôžu prihlasovať športovcov na vrcholné dlhodobé i jednorazové medzinárodné podujatia, lebo nemajú na to potrebné financie. Keďže krízový štáb SLA, ktorý vznikol 30. júna 2016, sa voči predbežnému opatreniu odvolal, o celom lyžiarskom spore bude rozhodovať Krajský súd v Košiciach. Prezident SLA František Repka vzhľadom na túto patovú situáciu vyzýva sporné strany, aby si v záujme športu a najmä aktívnych športovcov sadli za spoločný stôl, pri ktorom by našli rozumné, resp. kompromisné riešenie. Stretnutie by malo byť v stredu 5. októbra v sídle SLA v Poprade, zúčastniť by sa na ňom mali všetci ľudia, ktorí sú zainteresovaní v spomínanej kauze, čiže zástupcovia oboch strán tohto súdneho sporu.

„Nemáme záujem živiť spory a žabomyšie vojny, či chrliť si tvrdé odkazy cez médiá. My chceme riešiť šport a športovcov. Na to sme tu a to je naša hlavná úloha. Preto vyzývam všetkých: zahoďme spory a poďme spolu konečne pracovať pre dobro športu a športovcov,“ zdôraznil šéf SLA František Repka a pokračoval: „Urobme spolu všetko pre to, aby slovenskí lyžiari mohli reprezentovať našu krajinu, aby sme mohli byť právom na nich hrdí. Lebo minulú sezónu mnohí z nich dosahovali výborné výsledky. Vzhľadom na to, aké je Slovensko malé, senzačne prenikli medzi absolútnu svetovú špičku. Ich výkony boli naozaj výnimočné.“

Funkcionári SLA už roky nevedia nájsť spoločnú reč, nedokážu sa dohodnúť na osožnom kompromise, resp. slušnej komunikácii. Práve pokazený imidž, ktorý lyžiari majú vo verejnosti pre ich neustále spory, komplikuje vedeniu SLA pôsobenie aj v takej dôležitej oblasti ako je marketing. „Keď som nastupoval do funkcie, sľúbil som pomôcť s marketingom, sľúbil som získať pre slovenské lyžovanie ďalších ochotných partnerov a sponzorov. Aj sa mi to sčasti podarilo. Dokonca sme našli partnera za riekou Morava. Ale keď sa opäť obnovili roztržky a spory medzi našimi úsekmi, sponzor mi oznámil, že on rozvadený športový spolok podporovať nebude. Tak sme prišli o dohodnutých 80 000 eur. A podobných príkladov ako nám tento spor imidžovo škodí, by som mohol uviesť aj viac. Nikto predsa nebude dávať peniaze tam, kde sa ľudia stále hádajú,“ uviedol pre agentúru SITA prezident SLA František Repka.

Keďže situácia je podľa Repku veľmi vážna, šéf SLA požiadal listom o stretnutie predsedu vlády SR Roberta Fica. Chce ho poprosiť o pomoc najmä pre mladých športovcov, ktorí vinou sporu momentálne zostali bez finančných prostriedkov. Aj také elitné športovkyne ako sú snoubordistka Klaudia Medlová a akrobatická lyžiarka Zuzana Stromková (obe majú bronz z MS, pozn.) nedostali od 1. júla 2016 na svoju prípravu od štátu ani jedno euro. Všetko je zastavené pre spomenutý súdny spor. Situáciu môžu vyriešiť sporné strany stiahnutím žaloby alebo dohodou o mimosúdnom vyrovnaní. Všetko je v rukách účastníkov tohto sporu.

„Dnes existujú dve možnosti ako sa dostať z tejto neľahkej situácie. Buď nám pomôže štát alebo si pomôžeme my sami. V tom druhom prípade by to bolo bolestivé. Musel by v podmienkach SLA nastúpiť krízový scenár, ktorý teraz ešte nejdem konkretizovať. Poviem iba toľko, že si ho neželám zaviesť do praxe,“ tvrdil prezident rozhádanej lyžiarskej rodiny.

„Za seba sľubujem, že v najbližších dňoch a týždňoch urobím všetko, čo je v mojich silách, aby slovenskí mladí lyžiari a snoubordisti celé leto netrénovali zbytočne. Nechcem sa dožiť toho, že niekoľkoročná tvrdá drina stoviek mladých športovcov vyjde navnivoč. Lebo to reálne hrozí. Ak nebudeme mať peniaze na ich športové aktivity, nebudeme ich môcť ako národná lyžiarska asociácia nikam prihlásiť. Zároveň chceme, aby pre každého športovca platili rovnaké, jasné a spravodlivé pravidlá. Bez výnimky. Nech je to ktokoľvek,“ otvorene hovoril prezident SLA František Repka.

Aby jeho slová získali na dôveryhodnosti, vedenie SLA zverejnilo na utorkovej tlačovej besede podrobné rozdelenie financií jednotlivým úsekom SLA, ako aj konkrétnym športovcom. Kľúč rozdeľovania peňazí pritom určuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Ďalším zdrojom príjmov SLA sú dotácie z Medzinárodnej lyžiarskej federácie FIS. Aj vďaka nej mala SLA na rok 2016 k dispozícii 941 309 eur, z čoho dotácia MŠVVaŠ SR tvorila 775 360 eur (82,37%), príspevok z FIS 126 949 (13,49%) a vlastné zdroje, čiže členské a marketing boli vo výške 39 000 eur (4,14%). Aj tu sa odrazil fakt, že rozvadenú rodinu žiadny seriózny sponzor a reklamný partner podporovať nebude. Dotácia MŠVVaŠ SR bola rozdelená na všeobecnú (579 600 eur) a účelovú zložku (195 760 eur). Z účelovej zložky by špičkoví športovci mali na prípravu dostať nasledovné sumy: Klaudia Medlová 30 000, Alena Procházková 10 000, Zuzana Stromková 30 000, Veronika Velez-Zuzulová 20 000, Petra Vlhová 20 000, Adam Žampa 30 000. Zo všeobecnej zložky MŠVVaŠ SR by na športovú reprezentáciu SR a na rozvoj športových odvetví malo ísť 436 200 eur, na prípravu talentov 143 400 eur.

Na vystúpenie Františka Repku na utorkovej tlačovej konferenciu stručne zareagoval aj šéf Úseku alpských disciplín SLA Michal Rajčan. Myslí si, že podstata sporu netkvie v tom, čo hovorí šéf slovenských lyžiarov.

„Príčinou toho, že SLA k dnešnému dňu nespĺňa podmienky prijímateľa a poberateľa štátnej dotácie, nie je vzájomný spor vo vnútri asociácie ani predbežné opatrenie Okresného súdu v Poprade na základe žaloby členov ÚAD, ktorým bol pozastavený výkon uznesení prijatých Konferenciou SLA dňa 29. 5. 2016. Detailnejšie informácie poskytneme na stredajšej tlačovej konferencii o 11.00 h v Art Cakes Café na Hurbanovom nám. 1 v Bratislave,“ uviedol Michal Rajčan pre agentúru SITA.

Rajčan pripomenul, že na svoju tlačovú konferenciu pozvali aj prezidenta SLA Františka Repku. „Na pozvanie do tejto chvíle nereagoval a zvolal separátne stretnutie s novinármi deň vopred,“ dodal Rajčan.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #lyžovanie #Veronika Velez-Zuzulová #Petra Vlhová #Adam Žampa #SLA