Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Fialková si aj na dovolenku berie snehové vločky

Dvakrát sa umiestnila v prvej desiatke v pretekoch prestížneho Svetového pohára. Z majstrovstiev Európy v Ťumeni si priviezla dve strieborné medaily.

11.09.2016 09:50
Paulína Fialková Foto: ,
Paulína Fialková.
debata

Paulínu Fialkovú začiatkom leta vyhlásili za Kráľovnú biatlonovej stopy a 23-ročná rodáčka z Brezna verí, že v nasledujúcej sezóne sa posunie výkonnostne ešte vyššie.

Pomôcť by jej mohol aj návrat Anastasie Kuzminovej na trate po dvojročnej prestávke, ktorú mala vyplnenú tehotenstvom a materskými povinnosťami.

„Nasťa je pre mňa motiváciou. Považujem ju za veľkú osobnosť. Je nielen výborná športovkyňa, ale aj matka. V kariére už dosiahla veľmi veľa, som rada, že je späť. Stále sa od nej môžem veľa učiť a v tejto fáze ju môžeme trochu potiahnuť aj my ostatné. Bude to zaujímavé. Nasťa je typ človeka, ktorý sa rád podelí o skúsenosti a poradí,“ pochvaľuje si Fialková.

Dve medaily z ME a najmä šieste miesto v stíhačke a siedme vo vytrvalostných pretekoch vo SP v Ruhpoldingu z minulej sezóny prinášajú so sebou aj zvýšené očakávania fanúšikov i funkcionárov.

„Som na ne pripravená. Teraz chcem obhájiť a zopakovať výsledky z uplynulého ročníka. Ba ich aj zlepšiť. Som človek, ktorý sa s tlakom vyrovnáva pomerne dobre. Naučila som sa v pretekoch vypnúť hlavu a koncentrovať sa len na výkon. Dôležité je mať nastavenú vnútornú motiváciu a počas pretekov si na ňu vždy spomenúť. Tlak následne opadáva a idem si za svojím cieľom,“ vysvetľuje majiteľka kompletnej medailovej zbierky zo Zimnej univerziády v Osrblí 2015. Aké si dáva ciele na sezónu 2016/17?

„V predošlej som sa sústreďovala na ME. Teraz ich vynechám a budeme ladiť formu na MS. Nerada by som hovorila o konkrétnych umiestneniach, ale potrebujem čo najlepší výsledok. Ak to bude možné, bolo by skvelé dostať sa do desiatky. Ak budem dobre strieľať a zopakujem výkony z minulej zimy, mohla by som zopakovať aj prienik do desiatky vo Svetovom pohári,“ naznačuje.

V ostatných týždňoch sa na blížiacu sa zimu pripravovala aj spolu s Kuzminovou. Cez víkend ju čakajú majstrovstvá Česka na kolieskových lyžiach a potom krátky oddych. „Už dlho ťaháme náročnú prípravu. Práve teraz je vhodný čas trochu si vydýchnuť. Vlani sa mi osvedčilo ísť v septembri k moru, tak si to zopakujem. Dúfam, že to opäť vyjde k spokojnosti. Po návrate nás čaká tvrdá práca na ľadovci v Dachsteine a potom sústredenie na snehu v Ťumeni,“ približuje svoj najbližší program.

Aj počas dovolenky pri mori však bude mať pri sebe obľúbený sneh. Vďaka vločkám, ktoré má vytetované nad ľavým členkom.

„Mám štyri tetovania, ale už som s nimi skončila. Stačilo. Pušku na tele nemám,“ usmeje sa. „Všetko sú to obrázky, ktoré ma nejako charakterizujú alebo motivujú. Vločky symbolizujú zimu, zimný šport – to, v čom som doma. Ostatné sú viac osobné a nechám si ich pre seba,“ dodáva. Vďaka návratu Kuzminovej a postupnému napredovaniu ostatných slovenských biatlonistiek by mohla na dobré výsledky opäť pomýšľať aj ženská prípadne zmiešaná štafeta.

„Budeme silnejšie zložením i zvýšenou motiváciou. Nasťa je veľmi dobrá pretekárka, my ostatné sme sa zase počas jej materskej posunuli dopredu. Som zvedavá, ako to bude vyzerať. Malo by to však byť jednoznačne lepšie. Urobím všetko, čo bude v mojich silách pre dobré umiestnenia štafety, ale prioritou sú, pochopiteľne, individuálne štarty,“ tvrdí Fialková.

debata chyba
Viac na túto tému: #Paulína Fialková