Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jasnú strieda Špindlerov Mlyn, Slováci sa chcú vrátiť

Jasná zožala aplauz za skvele zorganizované preteky Svetového pohára žien v slalome a obrovskom slalome aj tri mesiace po ich skončení.

16.06.2016 11:22
Jasna slalom fanusik Foto: ,
Slovenskí fanúšikovia v Jasnej.
debata

Na kongrese Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) v mexickom Cancúne dostali nízkotatranskí organizátori možnosť prezentovať to najlepšie z práce komisií svojho organizačného výboru. Všeobecne sa to vníma ako veľké uznanie zo strany FIS.

Až v troch komisiách organizátori z Jasnej prezentovali, čo nové vniesli do programu pretekov Svetového pohára – najmä Beauty program, v rámci ktorého prvýkrát ponúkli divákom ženskosť a krásu svetovej ženskej lyžiarskej špičky a tiež elektronický presskit, ktorý mal premiéru práve na Slovensku.

„Na kongrese vo viacerých komisiách zazneli veľmi pozitívne ohlasy na Jasnú. Zvlášť nás vychválil vedúci sekcie PR a masmédií FIS Tom Kelly, vedúca komisie žien Karen Korfantová či Patrick Lang, syn zakladateľa Svetového pohára a novinár, ktorý obišiel všetky Svetové poháre v uplynulej sezóne,“ uviedol Martin Varga, člen organizačného výboru SP v Jasnej 2016.

V kalendári ženských pretekov SP už o dva roky Jasnú vystrieda český Špindlerov Mlyn. "Napĺňa to našu stratégiu organizovať striedavo Svetové poháre v strediskách patriacich pod Tatry Mountain Resorts. Na Slovensku sme čakali na Svetový pohár 30 rokov, teraz veríme, že to už bude menej,“ komentoval výsledky kongresu Bohuš Hlavatý, predseda organizačného výboru SP v Jasnej a predseda predstavenstva TMR.

Je teraz na Jasnej, aby vyťažila čo najviac z tohtoročného úspechu aj obchodne tak, aby sa dobre pripravila na prípadné pridelenie pretekov Svetového pohára v budúcnosti.

„Počas podujatia sme videli, kde máme slabšie miesta. Musíme dobudovať prístupy a infraštruktúru najmä v oblasti cieľa a doplniť dopravné systémy v stredisku. Veľkou výzvou je medzinárodná komunikácia strediska aj podujatia. Historicky prvý Svetový pohár po vyše 30 rokoch bol sviatkom predovšetkým pre slovenského diváka. Do budúcnosti musíme viac popracovať na tom, aby preteky v Jasnej boli európskou a svetovou udalosťou. To sa týka propagácie, komunikácie, distribúcie lístkov, dopravy, služieb… Kým sa vráti Svetový pohár na Slovensko, nebudeme čakať. Vieme čo máme robiť, aby sa výskyt našich stredísk v kalendároch FIS zhusťoval,“ uzavrel Hlavatý v tlačovej správe organizátorov z Jasnej.

Preteky Svetového pohára žien v obrovskom slalome a slalome sa v Jasnej konali 5. až 7. marca 2016. Podujatie priviedlo počas troch dní do strediska približne 30 000 návštev­níkov, pri obrazovkách ho len na Slovensku sledovalo 1,2 milióna divákov a ďalšie stovky miliónov po celom svete. Na zabezpečení podujatia pracoval denne 760-členný tím, viac ako 300 dobrovoľníkov, prepravu zabezpečovalo 86 autobusov, vyprodukovalo sa 120 000 kubických metrov technického snehu, používalo sa 190 vysielačiek, použilo sa 45 ton materiálu, zjedlo sa 6000 obedov.

Víťazkou slalomu sa stala fenomenálna Američanka Mikaela Shiffrinová, slovenskí fanúšikovia nadšene aplaudovali tretiemu miestu Veroniky Velez-Zuzulovej a aj deviatej Petre Vlhovej. Obrovský slalom pod Chopkom ovládla Rakúšanka Eva-Maria Bremová. Shiffrinová v uplynulej sezóne vyhrala všetkých päť slalomov SP, na ktorých sa zúčastnila, Bremová sa neskôr stala držiteľkou malého glóbusu za celosezónny triumf v pretekoch SP v obrovskom slalome.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jasná 2016 #Špindlerov Mlyn