Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Drina na Kamčatke ma pripraví na sezónu, vraví Kuzminová

Ani veľké očakávania, ani veľké sklamania. Tak vidí Anastasia Kuzminová (31), dvojnásobná slovenská olympijská víťazka v biatlone, budúcu sezónu.

08.04.2016 09:00
Anastasia Kuzminová Foto: ,
Slovenská reprezentantka v biatlone Anastasia Kuzminová.
debata (1)

Po dvojročnej prestávke, keď do rodiny pribudla dcérka Olivia, pokračuje v úspešnej kariére. „Na majstrovstvách sveta by som chcela byť v prvej desiatke, z olympijského Pjongčangu by som sa rada vrátila s medailou,“ uviedla včera na pôde banskobystrickej Dukly, ktorej je členkou.

Naozaj ste uvažovali aj o ukončení kariéry? Prehováral vás niekto?
V každej situácii sú dve možnosti. Aj vtedy, keď som otehotnela, som povedala, že keby vrcholové športovanie robilo nejaký zdravotný problém dcérke alebo mne, tak by som skončila. Dva roky som si dala na oddych, venovala som sa ďalšiemu prírastku do rodiny. V ďalších dvoch rokoch by som sa ešte rada venovala biatlonu. Malá zatiaľ veľmi dobre znáša i cestovanie, čo ma teší. Návrat nebude jednoduchý, no verím, že jarná, letná a jesenná príprava mi umožní kvalitne sa nachystať na novú sezónu.

Beriete ju ako prípravu na olympijskú s vrcholom pod piatimi kruhmi v Pjongčangu?
Presne tak. Hoci som dvojnásobná olympijská víťazka, neznamená to, že budem hneď zbierať medailové umiestnenia, aj keď to mám tiež v pláne (smiech). Na svetovom šampioínáte by som rada skončila v prvej desiatke – čo možno najvyššie. Garantovať môžem maximálny výkon. Prípravu orientujeme tak, aby som získala medailu aj na svojej tretej zimnej olympiáde.

V závere sezóny ste sa zúčastnili na pretekoch Európskeho pohára. Čo vám ukázali?
Že som si mentálne veľmi dobre oddýchla. Vždy som maximalistka, preto ma bežecký výkon nepotešil, no nemala som toľko natrénované, aby som mohla pomýšľať na lepší čas. Na tréningové tempo bol solídny.

Sledovali ste nedávne majstrovstvá sveta v biatlone?
(presvedčivo) Áno! Bolo mi veľmi ľúto, že tam neštartujem, v duchu som si vravela, ako by som asi skončila v tej konkurencii.

Máte za sebou prvé sústredenia. Ako reagovalo telo na záťaž?
Nenaplánovali sme ich dlhé, zvládla som ich bez problémov aj vo vyššej nadmorskej výške. V takej, ako bude svetový šampionát v rakúskom Hochfilzene. Teším sa na spoluprácu s dievčatami z reprezentácie. V predchádzajúcich rokoch mi chýbala. Pripravovala som sa oddelene. S trénerkou Ankou Murínovou vychádzame v pohode, budem sa snažiť byť babám dobrým sparingpartnerom. Po návrate z Kamčatky, kam teraz odchádzame na 25 dní, s nimi absolvujem ďalšie sústredenia.

Čo vás čaká na Kamčatke?
Prvý týždeň sa budeme aklimatizovať a testovať, ako som na tom. Podľa toho prispôsobíme objem roboty. Už mi však manžel Daniel naznačil, že ma čaká približne šesťsto až osemsto kilometrov na upravených tratiach. Sú tam veľmi kvalitné podmienky – v noci do mínus štyroch stupňov, cez deň ide teplota do plusu. S tamojším pobytom máme veľmi dobré skúsenosti – aj s možnosťami na regeneráciu pri termálnych prameňoch.

Absolvujete komplexný tréning aj so streľbou?
Zbraň tam neberiem, streľbu trénovať nebudem. Dosť som sa venovala streleckej príprave v predchádzajúcich dňoch. A po návrate v nej budem opäť pokračovať. Hlave i prstom dám trochu od streľby oddýchnuť. Máme to dobre vymyslené.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Dukla Banská Bystrica #Anastasia Kuzminová