Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skvelá Velez-Zuzulová. Vo finále SP skončila druhá!

Slovenská reprezentantka Veronika Velez-Zuzulová obsadila druhé miesto vo finálovom slalome sezóny Svetového pohára alpských lyžiarom vo švajčiarskom Sankt Moritzi.

19.03.2016 09:51 , aktualizované: 17:41
Veronika Velez-Zuzulová Foto: ,
Veronika Velez-Zuzulová.
debata (7)

Elitná slovenská slalomárka v súčte oboch kôl zaostala o 2,03 s za Američankou Mikaelou Shiffrinovou, ktorá si pripísala dvadsiate víťazstvo v pretekoch Svetového pohára a devätnáste slalomové. Tretia skončila Švédka Frida Hansdotterová (+2,31). Ďalšia Slovenka Petra Vlhová obsadila v sezónnej derniére 18. miesto. Po pokazenom druhom kole zaostala za víťazkou o 4,96 s.

Velez-Zuzulová (31) skvelým spôsobom zakončila najlepšiu sezónu kariéry, v ktorej vyhrala dvoje preteky Svetového pohára a až šesťkrát skončila do tretieho miesta. Na malý slalomový glóbus síce nedosiahla, ale k dvom bronzovým medailám zo sezónneho hodnotenia SP v najtočivejšej disciplíne z rokov 2008 a 2013 tentoraz pridala striebornú.

„Je to moja najlepšia sezóna, ktorá ma motivuje do lyžiarskej budúcnosti. Minulý rok som skončila šiesta, teraz som druhá. Už mi chýba len jedno miesto a viem, čo mám urobiť, aby som na neho dosiahla,“ uviedla Velez-Zuzulová pre denník SME. "Cítila som veľkú zodpovednosť. Vedela som, že môžem ľahko skončiť aj tretia – a to som nechcela. V druhom kole som zabojovala a vyšlo to. Čo sa týka celej sezóny, škoda zrušeného slalomu v Maribore. O dobrý výsledok som sa obrala aj v Crans Montane a mrzí ma aj výpadok v Aspene,“ dodala slalomová stálica pre SME. Jej o 11 rokov mladšia krajanka Petra Vlhová si napriek nevydarenému záveru sezóny v Sankt Moritzi udržala celkovú šiestu pozíciu. V sezónnom súčte nazbierala 389 bodov, hoci v Sankt Moritzi po veľkej chybe v druhom kole, po ktorej sa takmer zastavila, zostala bez bodového zápisu. Jej hlavné prenasledovateľky Francúzka Nastasia Noensová a Nórka Nina Lösethová záverečný slalom sezóny ani nedokončili. „Mrzí ma, že mi posledné preteky nevyšli, ale nakoniec som zostala šiesta, čo je výborné. Celá moja sezóna bola úžasná,“ skonštatovala Petra Vlhová.

Už pred finále SP bolo jasné, že malý glóbus za slalom putuje do Švédska zásluhou Fridy Hansdotterovej. Američanka Shiffrinová zostala v sezóne 2015/2016 v najtočivejšej disciplíne stopercentná, keďže vyhrala všetkých päť slalomov, na ktorých sa zúčastnila. O úspešnú obhajobu malého glóbusu ju pripravilo zranenie kolena pred decembrovými pretekmi vo švédskom Aare. Shiffrinová obsadila v konečnom účtovaní sezóny štvrtú priečku, keď ešte stačila predstihnúť Češku Šárku Strachovú. „Je to krásny pocit. Môj sen sa stal skutočnosťou. Veľmi tvrdo pracujem v príprave, to je môj kľúč k úspechom,“ uviedla Frida Hansdotterová v prvom interview pre Eurosport. "Krásny záver sezóny. Keď som prišla do cieľa druhého kola, nemohla som uveriť času, ktorý som zbadala na tabuli. V slalome sa momentálne cítim veľmi silná. Už teraz som pripravená na leto a tvrdú zaberačku, verím, že sa ešte môžem zlepšiť,“ povedala Mikaela Shiffrinová aj na webe ORF.

Obe Slovenky sa po prvom kole v Sankt Moritzi nenachádzali úplne vpredu, ale mali dobrú východiskovú pozíciu pokúsiť sa ešte raz v sezóne o pódium. Veronike Velez-Zuzulovej patrila piata a Petre Vlhovej siedma priečka. "Bola som pomalá na rovine, mne to nesedí, radšej mám tie strmšie časti,“ bola pre RTVS kritická Petra Vlhová voči sebe po 1. kole. Zatiaľ čo 20-ročnej Liptáčke Vlhovej nevyšlo druhé kolo podľa predstáv a spadla na konečné 18. miesto, Velez-Zuzulová predviedla rytmickú rýchlu jazdu s výborným prechodom z roviny do strmšej časti a až na fenomenálnu Shiffrinovú zdolala všetky svoje súperky. Pre skúsenú Velez-Zuzulovú to bolo dvadsiate piate pódiové umiestnenie v kariére, jedenástykrát sa ocitla na druhom mieste, z toho druhý raz v práve skončenej sezóne. Prvýkrát sa jej to podarilo v úvodnom slalome súťažnej zimy v americkom Aspene.

Svetový pohár v alpskom lyžovaní – finále – Sankt Moritz (Švaj.) – priebežné výsledky:

Slalom žien (1. + 2. kolo): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:43,96 min (51,03 s + 52,93 s), 2. Veronika Velez-Zuzulová (SR) +2,03, 3. Frida Hansdotterová (Švéd.) +2,31, 4. Wendy Holdenerová (Švaj.) +2,66, 5. Michaela Kirchgasserová (Rak.) +2,87, 6. Maria Pietiläová-Holmnerová (Švéd.) +2,90,…18. Petra Vlhová (SR) +4,96

Konečné poradie SP v hodnotení slalomu žien (po 11 pretekoch): 1. Frida Hansdotterová (Švéd.) 711 bodov – malý glóbus, 2. Veronika Velez-Zuzulová (SR) 626, 3. Wendy Holdenerová (Švaj.) 561, 4. Mikaela Shiffrinová (USA) 500, 5. Šárka Strachová (ČR) 493, 6. Petra Vlhová (SR) 389, 7. Nastasia Noensová (Fr.) 382, 8. Nina Lösethová (Nór.) 373, 9. Maria Pietiläová-Holmnerová (Švéd.) 292, 10. Michaela Kirchgasserová (Rak.) 280

Celkové priebežné poradie vo Svetovom pohári (po 39 zo 40 pretekov): 1. Lara Gutová (Švaj.) 1462 bodov – istý veľký glóbus, 2. Lindsey Vonnová (USA) 1235, 3. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 1047, 4. Tina Weiratherová (Licht.) 996, 5. Frida Hansdotterová (Švéd.) 893, 6. Wendy Holdenerová (Švaj.) 817,… 12. Veronika Velez-Zuzulová 626, 24. Petra Vlhová (obe SR) 407

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #Petra Vlhová #St. Moritz #Mikaela Shiffrinová