Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Žampa ukončil sezónu. Vidí pozitíva, ale nad slalomom sa bude zamýšľať

Slovenský zjazdár Adam Žampa si želal, aby sa jeho sezóna skončila až po finále Svetového pohára v Sankt Moritzi. Nesplnilo sa mu to. A tak "balí" po slovenskom šampionáte v Jasnej, kde si vyjazdil domáce tituly v slalome aj obrovskom slalome.

10.03.2016 11:52
Adam Žampa Foto: ,
Adam Žampa.
debata

Hoci najmä v slalome nenaplnil svoje očakávania, vrcholiaci ročník SP alpských lyžiarov 25-ročný Tatranec nehodnotí negatívne. V celkovej klasifikácii nazbieral 100 bodov, v obrovskom slalome päťkrát bodoval a v alpskej kombinácii obsadil konečné 12. miesto. To všetko sú jeho kariérne maximá. Čerešničkou bolo 5. mieste medzi kombinátormi v „mekke“ lyžovania, rakúskom Kitzbüheli. Nebyť zaváhania v Chamonix, mohol útočiť na prvú päťku konečného poradia v disciplíne univerzálnosti.

„Veľmi pozitívna sezóna, pokiaľ ide o obrovský slalom, super G a kombináciu. Získal som prvýkrát 100 bodov vo Svetovom pohári, čo si vážim. Samozrejme, keď človek vie, že je najmä slalomár, je nahnevaný, že sa mu nedarí. Trikrát za sebou špicar, trikrát za sebou chyba na vnútornej lyži. Mrzí to o to viac, že v kombinačnom slalome som zajazdil na úrovni Francúzov Pinturaulta či Muffata-Jeandeta, čiže slalomárov z prvej pätnástky svetového poradia,“ zamyslel sa Adam Žampa.

Kitzbühel mu v tomto roku priniesol najväčšiu radosť, Schladming zasa najväčšie sklamanie. Pozitívna emócia sa týkala životne najvyššieho piateho miesta v kombinácii a sklamanie z nedokončeného slalomu, kde mohol skončiť vysoko. "Nemec Stehle mal podobný čas ako ja v 1. kole a skončil nakoniec štvrtý. V druhom kole sa v Schladmingu trať dosť zmenila a dalo sa z toho vyťažiť. Mrzí ma aj výpadok vo Wengene, kde som mal piaty medzičas. V tréningoch zatiaľ nechcem nič meniť, neberiem to hrôzostrašne, ale musím sa zamyslieť. Verím, že časom sa viac presadím aj v slalome,“ verí Adam Žampa.

Starší zo Žampovcov v tejto sezóne spolupracoval s ruským tímom, ale nebolo to podľa jeho predstáv. "S Rusmi to bolo len sem-tam. Saša Chorošilov je špecialista na slalom, nebolo jednoduché skĺbiť jeho tréningy s mojimi, keďže som sa sústredil na viacero disciplín. Do budúcnosti je otvorená spolupráca napríklad s novozélandským tímom. Program by som príliš nechcel meniť, prioritou zostane slalom a obrovský slalom, do toho kombinácie a tiež preteky v super G. Presvedčil som sa, že aj v tejto rýchlostnej disciplíne mám šance. Keď dostanem iba 2 sekundy od najlepších, bola by škoda to len tak zahodiť,“ uvažuje Adam Žampa, ktorého ešte čaká tréning a testovanie lyží na novú sezónu.

Tá práve vrcholiaca vojde do histórie ako jedna z najhorších v súvislosti so snehovými podmienkami a častými zmenami dejísk pretekov Svetového pohára. Adam Žampa tvrdí, že vzhľadom na dlhodobý kočovný život jednotliví pretekári už ani nevnímajú presuny za lepšími podmienkami ako niečo výnimočné. "Jazdím takmer všetky disciplíny a od 1. januára som sa dostal domov až 7. marca. V kuse sa presúvam z miesta na miesto a v podstate neriešim, keď niečo zrušia a prehodia na iný termín. Iba sa prispôsobujem. Na druhej strane, táto zima bola naozaj veľmi zlá, čo sa týka počasia. Pravé zimné podmienky s traťou s ľadovým podkladom som zažil azda iba dvakrát – vo francúzskom Val d'Isere a rakúskom Kitzbüheli. Ostatné preteky boli tzv. jarné a organizátori museli zakaždým vynaložiť veľa námahy, aby sa vôbec mohli uskutočniť. Riaditeľ pretekov Markus Waldner mal toho v závere už plné zuby,“ tvrdí Adam Žampa.

Dlhodobo najlepší slovenský zjazdár, resp. slalomár sa priznal, že minulý víkend počas pretekov SP v slovinskej Kranjskej Gore si v televízii nenechal ujsť ženský slalom v Jasnej a bol nadšený atmosférou aj zvládnutou organizáciou podujatia Svetového pohára, ktorý sa na Slovensko vrátil po 30 rokoch. "Je vidieť, že z Jasnej sa stáva veľmi dobrý lyžiarsky rezort. Atmosféra s množstvom ľudí, to bolo čosi neskutočné. My, Slováci, naozaj vieme fandiť. Chcel by som to raz v Jasnej zažiť aj ako pretekár. Verím, že sa do Nízkych Tatier dostane aj mužský Svetový pohár,“ vyjadril nádej Adam Žampa.

Adam Žampa vo Svetovom pohár 2015/2016:
slalom: 16 bodov / 42 miesto, najlepší výsledok: Madonna di Campiglio (Tal.) – 15. miesto
obrovský slalom: 24 bodov / 41. miesto, najlepší výsledok: Kranjska Gora (Slovin.) – 21. miesto
alpská kombinácia: 60 bodov / 12 miesto, najlepší výsledok: Kitzbühel (Rak.) – 5. miesto
Svetový pohár celkovo (priebežne po 38 zo 44 pretekov): 74. miesto = 100 bodov

debata chyba
Viac na túto tému: #Adam Žampa #SP v zjazdovom lyžovaní