Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Svetový pohár v Jasnej stál 2 milióny, odhadol Hlavatý

Tridsaťtisíc ľudí počas víkendu, spokojnosť pretekárok, trénerov, aj ľudí z Medzinárodnej lyžiarskej federácie či väčšiny obyčajných návštevníkov.

07.03.2016 14:06
debata (1)
Bohuš Hlavatý. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Bohuš Hlavatý Bohuš Hlavatý.

Výborne pripravená trať slalomu a fantastická atmosféra, ktorú môžu Liptákom závidieť aj zabehané európske zimné strediská. A tiež dobre zvládnutý deň navyše. To všetko nabáda organizátorov z Jasnej k tomu, aby sa uchádzali o preteky Svetového pohára aj v budúcnosti. Podľa šéfa organizačného výboru Bohuša Hlavatého slovenská prihláška z Nízkych Tatier o dva roky je určite reálna ( budúca sezóna vo Svetovom pohári v tejto chvíli už je vyblokovaná)

„Ukázali sme, že vieme zorganizovať všetky potrebné veci a dokonca aj flexibilne zareagovať v prípade nepriazne počasia. Dôležité bolo, že v prípade zrušenia sobotňajšieho obrovského slalomu sme prakticky ihneď vedeli garantovať, že preteky posunieme o dva dni neskôr so všetkým, čo to obnáša,“ vyhlásil Hlavatý na brífingu so slovenskými novinármi.

Podľa jeho slov Jasná nezabodovala iba samotnými pretekmi a ich výbornou organizáciou, ale aj spoločenskou stránkou podujatia. „Vysoko hodnotené boli obe slávnostné žrebovania čísel. Prvé bolo na netradičnom mieste v jaskyni, kde sme stavili na zážitok a spojili krásy Liptova s lyžovaním. Ešte dôležitejšie bolo druhé žrebovanie – verejné slalomové, kde prišlo veľké množstvo ľudí, a tí mohli vidieť pretekárky aj ako atraktívne ženy. Myslím si, že naším „beauty programom“, keď sme slalomárky obliekli do pekných šiat, sme sa odlíšili od ostatných organizátorov. Je to niečo, čo môže pri našom úsilí dostať svetový pohár v budúcnosti, zohrať veľký význam a môžeme sa tým pochváliť Samozrejme, nie úplne všetko nám do detailov vyšlo, ale neboli to problémy, ktoré by si niekto reálne všimol a nedali sa ihneď vyriešiť,“ zamyslel sa Hlavatý.

Pri otázke nad vrtochmi prírody, ktoré znemožnili uskutočnenie obrovského slalomu v pôvodnom termíne, sa iba pousmial. „Sme na to zvyknutí, lebo v tomto prostredí roky podnikáme s počasím. Raz to vyjde, inokedy nie. Prírode nerozkážete, musíte mať pred ňou rešpekt. Na druhej strane, musíte sa vždy pokúsiť aspoň zminimalizovať jej dosah a to sa nám, myslím si, podarilo,“ vysvetlil Hlavatý.

Podľa neho dôležitým aspektom uchádzania sa o preteky najvyššieho svetového rangu do budúcnosti je aj dosah Jasnej ako stredoeurópskeho lyžiarskeho strediska, kde chodia vo veľkom okrem Slovákov najmä Česi a Poliaci. „V týchto krajinách lyžuje dokopy 8 miliónov ľudí a to nie je zanedbateľné,“ zdôraznil Hlavatý.

Nevyhol sa ani otázke, koľko táto niekoľkodňová slovenská zastávka ženského zjazdárskeho proficirkusu stála organizátorov z TMR. „ V hotovosti to bude niečo cez 1,7 milióna eur, aj keď dodatočný pondelok s obrovským slalomom sa v týchto chvíľach len ťažko odhaduje. Niektoré veci sa iba priebežne zatvárajú. K tomu treba prirátať náklady samotného strediska napríklad na výrobu snehu, čo je okolo 300 000 eur. Správny odhad celkových výdavkov by mal byť približne 2 milióny eur,“ uzavrel Hlavatý.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Svetový pohár v Jasnej #Bohuš Hlavatý