Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vietor privial slzy. Zloží počasie v Jasnej reparát?

Adrenalín sa premenil na žiaľ, veľké očakávania na absolútnu bezmocnosť. Dlhých 10 982 dní Slovensko iba snívalo o svetovom lyžovaní.

07.03.2016 08:00
Jasna worldcup 2016 zrusenie startu obrovsky... Foto:
Zlé počasie zrušilo sobotňajší obrovský slalom.
debata (1)

Silný vietor jeho čakanie predĺžil o ďalších dvadsaťštyri hodín. Ale nádej neodfúkol. Sobotňajšie preteky v obrovskom slalome organizátori preložili na pondelok. Race cancelled (preteky zrušené). Nápis sa objavil o 10.45 na veľkoplošnej obrazovke v cieli. Tváre tisícok fanúšikov skameneli, organizátorské zaliali i slzy.

„Áno, áno, áno,“ odpovedala riaditeľka pretekov Jana Palovičová na otázku, či je smutná. "Boli aj slzy,“ priznala a cez privreté oči jej začali tiecť ďalšie. "Pritom by stačilo, ak by počasie vyzeralo ako ráno o šiestej, keď som sa prechádzala po kopci,“ smútila. A aj keď sa snažila byť optimistická, veľký žiaľ zakryť nedokázala. „Je iné, keď pripravujete preteky Svetového pohára každý rok a potom ich zrušia, alebo ich prekazí počasie, ako v našom prípade. Ale naozaj sa súťažiť nedalo, ani pri najlepšej vôli,“ povedala rázne.

O niekoľko minút prišla do cieľa aj slovenská nádej Petra Vlhová. Jej čas tentoraz nik nemeral, dolu svahom sa spustila skrz víriace kúdoly snehu iba preto, aby potešila fanúšikov. Na štarte, kde bol vietor ešte silnejší, strávila desiatky minút. „Už ráno som mala tušenie, že preteky zrušia. Čakanie unavuje, ale počasie sa ovplyvniť nedá,“ vravela hŕstke novinárov. V cieli ju privítal veľký potlesk. "Mrzí ma, že to takto dopadlo, ale rozhodnutie kvitujem. Podmienky na trati neboli férové. Mohlo sa stať, že niekomu by vietor zafúkal viac, inému zasa menej. Možno by to bolo aj nebezpečné,“ zamyslela sa. "Matka príroda, buď prosím na našej strane,“ pridala svoje želanie na sociálnej sieti Mikaela Shiffrinová.

Do ponurej nálady vniesol štipku optimizmu šéf organizačného výboru Bohuš Hlavatý. Sobotňajší neúspech si až tak nepripúšťal, situáciu hodnotil triezvo a bez emócií. "Čakali sme tridsať rokov, ale my, lyžiari, podnikáme s počasím. Musíme mať pred ním rešpekt. To je jediné, čo nám zostáva. Príroda je totiž silnejšia,“ hodnotil. Situácia bola v sobotu podľa neho po celý čas na vážkach. Rozhodcovia nad verdiktom dlho váhali. "Jednoznačné to nebolo. Bránky však doslova tancovali, podmienky boli neregulérne. Sila vetra dosahovala až 26 metrov za sekundu,“ poznamenal.

Dnes môže počasie v Jasnej zložiť reparát. Pretekárky sa na štart obrovského slalomu postavia o 10.00, druhé kolo má byť o 13.00. S číslom 51 sa na trať vydá Vlhová. O pár minút s 59-kou uzavrie prvé kolo ďalšia Slovenka Barbara Kantorová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #obrovský slalom #Jasná 2016