Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Petra funguje ako rolexky. Občas ma však skúša

Je jedným z koliesok, ktoré do seba musia zapadnúť na ceste za úspechom. Šimon Klimčík (22) stojí po boku Petry Vlhovej necelý rok.

07.03.2016 07:00
Simon Klimcik kondicny trener Foto: ,
Šimon Klimčík, kondičný tréner Petry Vlhovej.
debata (1)

Pod jeho dohľadom drie v posilňovni, nabehá desiatky kilometrov. „Sú okamihy, keď hundre. Žiadny tréning však dosiaľ neodflákla,“ vraví niekdajší hokejista a v súčasnosti kondičný tréner slovenskej lyžiarskej nádeje.

Sú momenty, keď musíte na Petru zvýšiť hlas?
Nie som tréner, ktorého sa treba báť. Pôsobím priateľsky a uvedomujem si, že Petra je profesionálka. Vie, čo má robiť. Naučili sme sa odlíšiť profesionalizmus od vtipkovania.

Ako by ste charakterizovali vzťah s Petrou?
Je určite iný, ako má s lyžiarskym trénerom Ivanom Iľanovským. Predsa len – je od nej o tridsať rokov starší. Medzi mnou a Peťou je len dvojročný rozdiel, a tak si v mnohom rozumieme. Ľudsky sme si sadli. Zároveň však rešpektuje všetko, čo jej poviem. Na druhej strane – je to žena. Má svoje muchy.

Aké?
Občas ma skúša. Príde a povie: dnes bude taký ťažký tréning? Nemôžeme si dať ľahší? Vtedy jej nemôžem ustúpiť. Samozrejme, ženy majú na ústupky aj adekvátne dôvody. Vtedy nie som tvrdohlavý, nejdem ju zničiť.

Je spolupráca so ženou iná ako s chlapom?
Je. Náročnejšia. Pri žene musíte byť väčší psychológ. Zároveň však Petru nešetrím len preto, že je žena. V lete mala tréningy s hokejistami. Robila presne to isté čo oni. Žiadne úľavy nemala.

Je typom, ktorý si aj po tréningu pridáva?
To nie. Niekedy ani nemá náladu na tréning. Viem ju pochopiť, tiež som nemal chuť zakaždým makať naplno. Keď však začneme s tréningovými dávkami, drie, koľko vládze. Nestalo sa, že by tréning odflákla. Zatiaľ funguje ako rolexky.

Vie si zahundrať?
Ale áno. Zároveň mi však prejavuje dostatok rešpektu. Poznáme sa už natoľko, že viem, kedy môžem pritvrdiť, kedy zvoľniť. V tomto zohráva dôležitú úlohu aj komunikácia s trénerom Iľanovským. Debatujeme každý deň, sadli sme si. Napriek tomu, že by mi mohol byť otcom.

Ako sa zrodila spolupráca s Vlhovcami?
Na jar minulého roka prišiel za mnou tréner Iľanovský a poprosil ma, či by som sa Peti venoval. Chytil ju, postavil mi ju pred nos a dal mi úlohy. Do roboty mi však nikdy nehovoril.

Čo ste vtedy cítili?
Nemal som strach. Bral som to ako veľkú výzvu. Som človek, ktorý neznáša prehry. Preto sa snažím Petre odovzdať čo najviac a pomôcť jej k úspechom.

Dostali ste do rúk špičkovú pretekárku?
Vedel som, že má talent a jednou z mojich úloh bolo, aby som ju nezničil.

Petra Vlhová. Foto: Pravda, Lubos Pilc
Jasna slalom Petra Vlhova Petra Vlhová.

Nepochybne je lyžiarsky výnimočná, má aj pohybové nadanie?
Keď si toto prečíta, zabije ma (smiech). Čo sa týka behania, mohlo by to byť aj lepšie. Má problémy s technikou, no vytrvalostne je skvelá. Keď ju po prvý raz videl jeden z lekárov Dukly, ostal milo prekvapený. V lete naozaj makala – keď behala do kopca s padákom za chrbtom, skoro odpadla.

Aj vďaka tomu schudla sedem kilogramov…
Na začiatku mi veľmi neverila. Obávala sa, že ak schudne, zoslabne. Robila však to, čo som jej povedal. Nešli sme do toho s cieľom schudnúť presne sedem kíl. Zhodiť však musela. Už aj servisný technik vravel, že je príliš ťažká. Rovnaký názor mal aj tréner Iľanovský.

Nedotklo sa jej to?
Nie, myslím si, že zmena jej prospela. Opticky vyzerá ešte lepšie ako predtým. Ukázal som jej fotografiu z minulosti a povedal jej: pozri, aká si tu bola buchta. Odpovedala: Naozaj!

Ako sa na seba díva v zrkadle? Ako na dievča či na športovkyňu?
Ako na dievča. Ešte nedávno to tak nebolo, ale v poslednom čase sa na seba často pozerá. Vrch tela má útly, neustále sa obdivuje a sleduje, či jej narástli svaly.

Pre športovca je nesmierne dôležitá motivácia. Čo platí na Petru?
Je víťazný typ. Či hráme futbal, stolný tenis alebo tenis, vždy chce vyhrať. Ale ja som v tomto rovnaký.

Hnevá sa, keď prehrá?
Hundre.

Zvyknete ju za dobrý výsledok odmeniť?
Keď vyhrala v Aare, kúpil som jej oriešky aj čokoládu. Nechápala, prečo. Vysvetlil som jej, že ide o jednu z najzdravších potravín.

Ako vyzerá jej jedálniček?
Závisí to od tréningov. Ak majú kondičný charakter, potrebuje viac sacharidov, dovolím jej aj cestoviny, ryžu a zemiaky. Ale ak iba lyžuje, snažím sa, aby si na cukor dávala pozor. Na raňajky má ovsené vločky s orechami a ovocím, na obed je mäso základ. Vtedy si dopraje aj prílohu. Večer zje už iba mäso so zeleninou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Jasná 2016 #Šimon Klimčík