Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Aké sú najväčšie súperky slovenských slalomárok v Jasnej?

Veronika Velez-Zuzulová a Petra Vlhová budú v Jasnej bojovať najmä proti Šárke Strachovej, Fride Hansdotterovej a Mikaele Shiffrinovej.

06.03.2016 09:31
Veronika Velez-Zuzulová, šárka strachová, frida... Foto: ,
Slovenka Veronika Velez Zuzulová (v strede) Šárka Strachová (vľavo) z Česka a Švédka Frida Hansdotter na stupňoch víťazov v rakúskom Flachau.
debata

Veronika Velez-Zuzulová a Petra Vlhová budú v Jasnej bojovať najmä proti Šárke Strachovej, Fride Hansdotterovej a Mikaele Shiffrinovej.

Šárka Strachová

Život jej do cesty postavil náročné prekážky. Preskočila ich a opäť žiari. Češka Šárka Strachová sa vrátila tam, kde dlhé roky patrila – medzi absolútnu slalomársku elitu. Zdalo sa, že ich vzťah otec tréner – dcéra profesionálna lyžiarka, funguje dokonale. Úspech sa striedal s úspechom, medaily v detskej izbe pribúdali. Duša mladej dievčiny však trpela. „Absolútne sme si nerozumeli. Bol to veľký boj a časté hádky. Dlho som zbierala odvahu, aby som otcovi povedala, že si chcem ísť svojou vlastnou cestou,“ opísala ich vzťah v dokumente Dve minúty môjho života Strachová. "Nikdy ma nepochválil, ani mi len nepovedal, že ma má rád,“ priznala.

Jej otec Petr Záhrobský svoju dcéru vypiplal. Tvrdé tréningy, neustále odriekanie, nulový osobný život. To všetko ju doviedlo v roku 2007 k titulu svetovej šampiónky v slalome. Snívala o pokojnom živote, no nedočkala sa ho. Otec jej robil prieky aj po rozchode. Neuznal, že viac nie je súčasťou dcérinho tímu, príjmy z úspechov, ale aj vybojované trofeje odmietol Šárke vrátiť. "Myslím si, že nemá nárok na nič. Nikdy som od nej nedostal ani korunu,“ povedal Záhrobský na súde.

V roku 2012 odrazu stratili ich vzájomné spory význam. Manžel našiel Šárku v kŕči, nevnímala a dusila sa. Neskôr sa ukázalo, že elitná slalomárka mala nezhubný nádor na mozgu. Odstránili jej ho a už o pár mesiacov opäť zarezávala na snehu. „Nikdy som necítila takú lásku a starostlivosť ako v nemocnici. Bola som pár dní zase bezprostredné dieťa,“ zaspomínala si.

Šárka Strachová. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
šárka strachová, šárka záhrobská Šárka Strachová.

Medzi absolútnu špičku sa vrátila až v tejto sezóne. Síce nezvíťazila ani v jediných pretekoch Svetového pohára, na pódiu stála hneď trikrát. Na striebornom stupienku dvakrát, v Santa Caterine a potom vo Flachau. V prvom prípade pred, v tom druhom za Veronikou Velez-Zuzulovou. „Je fajn, že ukazujeme alpským krajinám, že jazdíme rýchlo,“ komentovala vtedy česko-slovenské pódium na svojom Facebooku. „Ešte lepšie by bolo opačné poradie. Veronika však bola skvelá,“ chválila. Zdá sa, že toto je Strachovej predposledná sezóna v lyžiarskom kolotoči, potom už dá prednosť inej úlohe. „Role ženy, ktorá vytvára zázemie svojmu manželovi. A úlohe mamičky,“ priznala.

Frida Hansdotterová

Táto sezóna patrí tridsiatničkám. Aj súboj o malý glóbus majú v réžii tie najskúsenejšie slalomárky. Vďaka vyrovnaným výkonom má k nemu najbližšie Švédka Frida Hansdotterová (30). Pretekárka, ktorá vstúpila do pomyselného V.I.P. klubu po dlhých rokoch v lyžiarskom kolotoči. Je ako víno – čím staršia, tým lepšia. Vo Svetovom pohári triumfovala prvýkrát až v roku 2014 v Kranjskej Gore, teda desať rokov po tom, ako debutovala na lyžiarskej scéne. A napriek tomu, že odvtedy vyhrala iba ďalšie dva preteky, na pódiu je ako doma. A to z nej robí najlepšiu slalomárku aktuálnej sezóny.

Frida pochádza zo športovej rodiny. Jej otec Hans Johansson bol tiež členom lyžiarskeho reprezentačného družstva, na veľké trofeje však nikdy nedosiahol. "Počas celej kariéry bol v tieni slávneho Ingemara Stenmarka,“ priznala. Vo svojom živote toho preskákala veľa. A tiež aj vyskúšala. Venovala sa bežeckému lyžovaniu, jazdectvu aj futbalu. Aby nakoniec skončila pri slalome. Bola dobrá. Veľmi dobrá. Avšak nie tak, ako hviezdičky Anja Pärsonová alebo Mikaela Shiffrinová, ktoré žiarili už ako tínedžerky. Hansdotterová je iný prípad. A príklad, že byť najlepším môžete aj v neskoršom veku.

Frida Hansdotterová. Foto: SITA/AP, Laurent Gillieron
Switzerland Alpine Skiing World Cup Frida Hansdotterová.

„Vo Svetovom pohári sa pohybujem od roku 2004. Samozrejme, priala som si, aby aj zo mňa bola dospievajúca hviezda. Ale je to tiež pekné ukázať svetu, že ani v tridsiatke nemusíte patriť do starého železa. Počas celej kariéry som robila malé krôčky smerom k absolútnemu vrcholu,“ tvrdila. Hovorí o sebe, že jej najväčšou tajnou zbraňou, ktorá vlastne ani nie je až tak tajná, je pozitívny prístup k životu. "Vždy sa snažím pozerať na veci, ktoré sú reálne. A nikdy nie naopak. Do každých pretekov dávam zo seba maximum a keď to nestačí, nelámem si s tým hlavu. Dôležité je, aby som sa vrátila ešte silnejšia,“ zamyslela sa.

A ešte jedna zaujímavosť, ktorá odlišuje sympatickú Švédku od ostatných. Na štart slalomu nastupuje zakaždým s namaľovanými nechtami. "Patrí to ku mne. Ružová je moja farba pre slalom. Nenosím ružové okuliare, ani sa tak neobliekam, pekné nechty sú mojim talizmanom. Maľujem si ich deň pred pretekmi, aspoň tak viem, že sa blíži môj štart,“ zasmiala sa.

Mikaela Shiffrinová

Bola malým dievčatkom. Mala sotva deväť rokov a na jednom z lyžiarskych kempov dostala od inštruktorov jednoduchú úlohu. Na papier mala napísať, o čom sníva. „Jej odpoveď bola až zarážajúca. Uviedla, že chce v šestnástich súťažiť na olympijských hrách,“ prezradil v rozhovore pre magazín Sports Illustrated Simon Marsh, jeden z vtedajších inštruktorov lyžovania.

Dnes 46-ročný chlap vtedy ani len netušil, aké výnimočné dieťa práve prešlo jeho rukami. Mikaelu Shiffrinovú považujú mnohí experti za najvýraznejší talent v dejinách lyžovania. Napriek mladému veku – má len 20 rokov – drví svetovú konkurenciu dychvyrážajúcim spôsobom. O jej výnimočnosti svedčia výsledky. Už v tínedžerských rokoch sa stala olympijskou šampiónkou, majsterkou sveta i trojnásobnou držiteľkou malého glóbusu za triumf v slalome Svetového pohára. Nebyť zranenia, ovládla by Američanka s najväčšou pravdepodobnosťou aj aktuálny ročník. Potvrdili to preteky v Crans Montane, na ktorých sa rodáčka z Vailu vrátila do súťažného diania po viac ako dvojmesačnej pauze. Napriek tomu s úsmevom na tvári triumfovala.

Mikaela Shiffrinová. Foto: SITA/AP, Alessandro Trovati
Mikaela Shiffrinová Mikaela Shiffrinová.

„Je mladá, talentovaná a, ach bože, taká rýchla,“ napísal o Shiffrinovej Tim Layden zo Sports Illustrated. „Jazdí si svoju vlastnú ligu,“ pridala sa k chválam svojej konkurentky česká slalomárka Šárka Strachová. Shiffrinová nevíťazí nad konkurenciou len vďaka tvrdému tréningu či odhodlaniu. O krok (či dva) vpred ju posúva aj ohromná mentálna vyspelosť. „Spomínam si na preteky v Špindlerovom Mlyne, keď mala Mikaela ešte len šestnásť rokov. Vo Svetovom pohári sa predstavila po druhý raz v kariére. Videla, že som nervózna, neváhala a prišla za mnou. Vravela mi, čo mám kedy a kde robiť. Poslúchla som ju a podala jeden z najlepších výkonov v živote. Aj vďaka nej. Napriek tomu, že som bola podstatne skúsenejšia, mala som vtedy už štvorročného syna, ktorý mal vekovo k Mikaele bližšie ako ja,“ tvrdí jej krajanka Sarah Schleperová.

Už o dva roky visela Shiffrinovej na krku zlatá olympijská medaila. Vo veku 18 rokov a 345 dní sa stala jej najmladšou držiteľkou v histórii slalomu. Aj v Soči 2014 totiž potvrdila, že keď je na štarte, myslí len na to, ako dôjsť do cieľa rýchlejšie ako zvyšok štartového poľa. „Vtedy mám pocit, že práve na toto miesto patrím. Keď som na trati, je to len medzi mnou a kopcom,“ hovorí (podľa mnohých) zázračné dieťa lyžovania. Dospelo mimoriadne rýchlo. Dnes je z neho neohrozená kráľovná.

Wendy Holdenerová

Bol to veľký deň pre ženské lyžovanie vo Švajčiarsku. Na 10. marec 2013 Wendy Holdenerová len tak ľahko nezabudne. Na pretekoch Svetového pohára v Ofterschwangu zaskočila konkurenciu a v cieli druhého kola zasvietila pri jej mene senzačná dvojka. Moment, keď sa vtedy len 19-ročná tínedžerka postavila na stupne víťazov, možno označiť za výnimočný. Na taký totiž čakala hrdá lyžiarska krajina desať (!) rokov. Dovtedy poslednou Švajčiarkou, ktorá sa v slalomárskych pretekoch Svetového pohára zaradila medzi najlepšiu trojicu, bola legendárna Sonja Nefová. Zdalo sa, že z Holdenerovej by mohla vyrásť jej nástupkyňa. Napokon, dva roky predtým zažiarila na juniorských majstrovstvách sveta. Na domácom svahu v Crans Montane si v priebehu troch dní vyjazdila kompletnú medailovú zbierku. K zlatu z kombinácie pridala striebro zo zjazdu a bronz z obrovského slalomu.

„Všetko sa vyvíjalo veľmi dobre. Až na ten nešťastný okamih,“ spomína si rodáčka z Unteribergu na nehodu na motorke. Poranila si ruku a bolo takmer malým zázrakom, že stihla začiatok novej sezóny. „Mala som šťastie v nešťastí. Na jednej strane som bola rada, že môžem opäť súťažiť, na druhej som cítila, že sa neviem dostať do potrebnej pohody. Bolo to deprimujúce, nevedela som si zrazu čas na lyžiach užiť,“ vraví Holdenerová.

Wendy Holdenerová. Foto: SITA/AP, Pontus Lundahl
Sweden FIS Alpine Skiing Wendy Holdenerová.

Mladú Švajčiarku povzbudil až záver sezóny, keď jej ďalšie pódiové umiestnenie uniklo len o štyri stotiny sekundy. Presvedčila sa, že opäť môže konkurovať najlepším slalomárkam sveta. Tak, ako v aktuálnom ročníku. Pre Holdenerovú je táto sezóna šiestou vo Svetovom pohári. Jej maximom je celková šiesta priečka v hodnotení slalomu z roku 2013. Vďaka výborným výsledkom by ju mohla prekonať. „Konečne sa cítim ako profesionálna lyžiarka. Už nemusím myslieť na školu, mám podstatne viac času na tréning i regeneráciu. Myslím si, že na trati to je vidieť,“ uviedla pred časom 22-ročná švajčiarska nádej, ktorá plní sny svojho staršieho súrodenca. Brat Steve totiž tiež sníval o kariére lyžiara. Zatiaľ čo jeho sestra brázdi svetové svahy, on pracuje ako bankár v Ázii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mikaela Shiffrinová #Frida Hansdotterová #Šárka Strachová #Jasná 2016