Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chopok víta lyžiarsky svet. Zažiaria pod ním i Slovenky?

Svetové oblúky. Svetové hviezdy. Svetová atmosféra. Šou svetovej úrovne.

05.03.2016 06:00
Velez-Zuzulová, Petra Vlhová Foto: ,
Veronika Velez-Zuzulová v objatí s Petrou Vlhovou. Na slovenské nádeje čaká premiérový boj so svetovou elitou na domácom kopci.
debata

V Jasnej dnes organizátori vytiahnu opony veľkého – a najmä dlho očakávaného – lyžiarskeho divadla. V hlavných úlohách sa na zasneženom javisku predstaví aj dvojica žien v slovenskej trikolóre. Veronika Velez-Zuzulová a Petra Vlhová sa po prvý raz popasuje s elitou na domácom svahu. Svetový pohár v alpskom lyžovaní sa do Tatier vracia po tridsiatich rokoch.

„Na pretekoch, kde ma povzbudzuje veľa ľudí, sa mi zvykne dariť. Tentoraz ma budú hnať vpred davy. Verím, že sa fanúšikom odvďačím dobrým výsledkom,“ vraví Velez-Zuzulová.

Pre skúsenejšiu zo slovenských nádejí príde vrchol zajtra. V slalome sa popasuje o to, aby si udržala druhé miesto v hodnotení najtočivejšej disciplíny. Prípadne, aby aspoň trochu zdramatizovala boj o malý glóbus. Bratislavčanka to však nemá vo svojich rukách. V hre je ešte 200 bodov, na Fridu Hansdotterovú stráca 139. Švédka tak môže o svojom úspechu rozhodnúť už na Chopku.

Petra Vlhová na piatkovom tréningu v Jasnej. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Petra Vlhová Petra Vlhová na piatkovom tréningu v Jasnej.

V nedeľu nebude chýbať na kopci ani Vlhová. Zverenka Ivana Iľanovského sa však predvedie domácim fanúšikom už o deň skôr. Spolu s treťou zo Sloveniek – Barbarou Kantorovou – skúsia šťastie v obrovskom slalome, na ktorý sa včera obe poctivo pripravovali.

„Nad vynechaním obrovského slalomu som neuvažovala. Nemám problém s tým, aby som absolvovala dvoje pretekov za dva dni. Rada by som s vysokým štartovým číslom postúpila do druhého kola,“ hovorí rodáčka z Liptovského Mikuláša.

V Jasnej by si chcela vylepšiť náladu. Na predošlých dvoch podujatiach sa jej nedarilo. Paralelný slalom v Štokholme, ani preteky v Crans Montane nedokončila. Napriek tomu jej patrí v hodnotení slalomu výborná piata priečka, posunúť sa môže i vyššie.

Program víkendu v Jasnej

Sobota 10.30: prvé kolo obrovského slalomu, 13.30: druhé kolo obrovského slalomu.
Nedeľa 10.30: prvé kolo slalomu, 13.30: druhé kolo slalomu.

Základné informácie pre divákov

  • Záchytné parkoviská: Demänovská dolina – Outlet Demänová, Poľnohospodárska cesta – Tesco Liptovský Mikuláš, Vojenské kasárne Liptovský Mikuláš (Ulica Komenského). Každé parkovisko je nástupným miestom pre kyvadlovú dopravu – premáva každé tri minúty.
  • Divácke zóny: Cieľový areál – Koliesko (len pre návštevníkov, ktorí majú zakúpený lístok na Svetový pohár). Lyžiari – Luková (štart pretekov), Priehyba. Pešiaci – návštevníci, ktorí nemajú zakúpený skipas, vstupenku na lanovku alebo na Svetový pohár, môžu využiť FAN zóny. 
  • Peniaze: potrebná je hotovosť, v gastrostánkoch nie je možná platba kartou.

Okrem Hansdotterovej bude v nedeľu pre Slovenky najvýraznejšou konkurenciou Šárka Strachová. Češka sa vracia do súťažného diania po krátkej prestávke spôsobenej zranením. S vysokými ambíciami pricestovala akiste aj Wendy Holdenerová. Mladá Švajčiarka sa v Štokholme dočkala svojho premiérového triumfu vo Svetovom pohári. Pozornosť sa sústredí taktiež na americkú superhviezdu Mikaelu Shiffrinovú – kráľovnú disciplíny z predošlých troch sezón.

Jasná je pripravená na SP v zjazdovom lyžovaní. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
jasná, sp v jasnej, zjazdové lyžovanie, zjazdovka Jasná je pripravená na SP v zjazdovom lyžovaní.

Výkony najlepších slalomárok by malo na tribúnach a v okolí svahu sledovať po oba dni približne 20-tisíc fanúšikov. Tým, ktorým sa neušla vstupenka, ponúkne dianie spod Chopka v priamych prenosoch RTVS.

Fakty zo Svetového pohára

Hodnotenie obrovského slalomu (po 7 z 9 pretekov): 1. Bremová (Rak.) 442 bodov, 2. Rebensburgová (Nem.) 410, 3. Gutová (Švaj.) 362…38. Vlhová (SR) 18.

Hodnotenie slalomu (po 9 z 11 pretekov): 1. Hansdotterová (Švéd.) 625 bodov, 2. Velez-Zuzulová (SR) 486, 3. Strachová (ČR) 432…5. Vlhová 360.

Svetový pohár v Jasnej Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová v...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #zjazdové lyžovanie #Petra Vlhová #SP v slalome #Jasná 2016