Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Hviezda zasvietila z hmly. Shiffrinová rozdala podpisy i fotografie

Zahalená do lyžiarskeho mundúru a s obrovskými okuliarmi na očiach pôsobila v dave ďalších profesionálok nenápadne. Prezrádzal ju jediný nápis. Na prilbe, ktorú obopínala americká vlajka, sa vynímalo jednoznačné - Mikaela.

04.03.2016 17:00
mikaela shiffrinová, jasná, lyžovanie Foto: ,
Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová v Jasnej.
debata

Zatiaľ čo v cieľovej časti trate, na ktorú sa dnes v pretekoch obrovského slalomu vydajú najlepšie svetové lyžiarky, dominovali v piatok červené vetrovky organizátorov, na štarte striedala jedna hviezda druhú.

Po Švajčiarke Wendy Holdenerovej (víťazke predošlého paralelného slalomu v Štokholme) a Slovenke Petre Vlhovej sa v ústrety hustej hmle vydalo počas ranného tréningu aj najväčšie eso podujatia v Jasnej – Mikaela Shiffrinová.

„Veľmi sa jej u nás páči. Nadšená bola nielen z okolitého prostredia, ale aj tratí. Tvrdila, že sú vo výbornom stave. Vraj si tak dobre už dlho nezatrénovala. Jediné, čo jej prekážalo, bola hmla,“ prezradil Igor Bobák, majiteľ lyžiarskeho múzea v Podkoniciach. Mal to šťastie a užil si so Shiffrinovou sedemminútovú jazdu lanovkou na štart piatkového tréningu.

Nezabudnuteľná jazda s hviezdou. Igor Bobák... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
igor bobák, mikaela shiffrinová, lanovka Nezabudnuteľná jazda s hviezdou. Igor Bobák prišiel na štart tréningu po boku Mikaely Shiffrinovej.

Bobákovi akoby boli lyžiarske hviezdy naklonené. Keď v roku 1979 triumfoval legendárny Švéd Ingemar Stenmark, v Jasnej taktiež nechýbal.

„Bol som vtedy chlapec. Nikdy nezabudnem na to, ako som stál pri ňom a plecom som sa ho dotýkal. Chcel som s ním mať akýkoľvek kontakt. Tak ako teraz so Shiffrinovou. Niektorí o nej vravia, že je odmeraná. Na mňa však pôsobila veľmi milo. Bez problémov mi podala ruku, prikývla i na spoločnú fotografiu,“ dodal.

Cenný úlovok. Adam Ferčák sa už môže pochváliť... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
adam ferčák, zjazdové lyžovanie, jasná, podpisy, podpis Cenný úlovok. Adam Ferčák sa už môže pochváliť aj podpisom výnimočnej Američanky.

Slová skúseného lyžiara (v Jasnej pôsobí v úlohe inštruktora) potvrdzoval pohľad na tvár 20-ročnej dámy, ktoré sa pýši olympijským i svetovým zlatom, tri razy získala malý glóbus zo Svetového pohára. Sympatický úsmev prezrádzal, že na svahoch Chopka nie je pod tlakom. Zranenie spred troch mesiacov ju obralo o možnosť úspešnej obhajoby triumfu v slalome. Atmosféru pretekov Svetového pohára si tak prišla do Nízkych Tatier užiť.

„Pôsobila veľmi ochotne. Napriek tomu, že som od nej chcel tri podpisy, neodbila ma. Veľa toho síce nenahovorila, ale to, čo som od nej chcel, splnila do bodky,“ vravel Adam Ferčák. Osemnásťročný študent z Košíc je vášnivým zberateľom autogramov, a tak ho neodradilo ani dvojhodinové čakanie pri vlekoch. „Podpis Shiffrinovej za to stojí, patrí k najhodnotnejším,“ pousmial sa a s hrdosťou ukazoval aj na ďalšie úlovky – vrátane Vlhovej.

Svetový pohár v Jasnej Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová v...

V Jasnej včera panovalo opäť hmlisté počasie. V závere predpoludňajšieho tréningu sa z neba spustilo i mierne sneženie. Záverečné prípravy však organizátorom neskomplikovalo. Nízke Tatry sú po 32 rokoch na veľkú lyžiarsku šou pripravené.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdové lyžovanie #SP v zjazdovom lyžovaní #Mikaela Shiffrinová