Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenské hviezdy túžia po mieri. Pod Chopkom si plnia sen

Skúsenosti sú zbytočné. Obe budú súperiť na domácom kopci so svetovou elitou po prvý raz.

03.03.2016 18:30 , aktualizované: 19:40
veronika velez-zuzulová, petra vlhová, barbora... Foto: ,
Slovenské lyžiarky Petra Vlhová (vľavo), Veronika Velez-Zuzulová a Barbora Kantorová.
debata

Veronika-Velez Zuzulová a Petra Vlhová však pred výnimočnou premiérou vo Svetovom pohári nedávajú nervozitu na sebe poznať. Slovenské lyžiarky sa na veľkú šou, ktorá odštartuje v Jasnej už zajtra, tešia.

Na Chopku to v posledných chvíľach pred štartom pretekov žije. Desiatky organizátorov v hustej hmle brázdia trať, v cieľovom priestore rastie prírodná tribúna vyfrézovaná do snehu. Na to všetko prihliadajú prví fanúšikovia, ktorí prišli do Jasnej. Prilákala ich najmä dvojica domácich slalomárok.

"Nie je to nič, s čím by som mala problém. Naopak, som rada. Svetový pohár je tu prvýkrát a záujem o nás k tomu patrí. Ženie ma to vpred,“ zamyslela sa na štvrtkovej tlačovej besede Velez-Zuzulová.

"Vždy sa mi tu trénovalo výborne, fanúšikovia sú skvelí. Darí sa nám a tak ma poteší každá gratulácia. Veľmi sa teším, že preteky sú práve v Jasnej,“ pridala sa jej mladšia krajanka. "Inde vo svete to tak nie je. Naši priaznivci boli už aj vo Flachau či v Maribore, s tým, čo nás čaká, sa to asi nedá porovnať,“ doplnila Vlhová.

Slovenské hviezdy si nepripúšťajú dôležitosť pretekov v Jasnej. Výnimočnosť však áno. "Radím ich na úroveň iných pretekov. Pokúsim sa o čo najlepší výkon. Tak, ako všade inde,“ pripomína rodáčka z Liptovského Mikuláša. "Splnil sa mi sen. Veľmi sa na preteky teším, dlho som na ne čakala,“ zdôraznila Velez-Zuzulová.

V Jasnej už vrchovlia prípravy na SP pohár v... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
jasná, sp v jasnej, zjazdové lyžovanie, zjazdovka V Jasnej už vrchovlia prípravy na SP pohár v zjazdovom lyžovaní.

Trať v Jasnej má povesť menej náročnej. "Nie je zložitá. Ale nepatrí ani medzi najjednoduchšie. Je dlhá, sú tam však časti, kde bude treba zabrať. Vyzerá ľahko, ale je zradná,“ vystríhala Bratislavčanka. "Veľa ľudí si myslí, že je jednoduchá. No nie je to tak. Sú tam mimoriadne náročné pasáže,“ potvrdila Vlhová.

Na štart pretekov sa postaví aj tretia Slovenka Barbara Kantorová. "Absolvovali sme tu viac tréningov, ako kdekoľvek inde. Mala by to byť naša výhoda,“ predpovedá optimisticky. "Francúzky a Rakúšanky mi potvrdili, že tu mali najlepší tréning v sezóne. Počasie sa síce zhoršilo, ale netreba si z toho robiť ťažkú hlavu, podmienky budú pre všetkých rovnaké,“ skonštatovala Velez-Zuzulová.

Ona, ale ani Vlhová, posledné podujatie nezvládli. Staršia z nich nedokončila preteky v Štokholme, mladšia aj v Crans Montane. Obe však svorne tvrdia, že minulosťou sa nezaoberajú. "Čo bolo, to bolo, späť sa nepozerám,“ povedala rázne Vlhová. "Ani ja to neriešim. Preteky vo Švédsku nemali so slalomom nič spoločné. Nijako ma to nerozhodilo,“ dodala druhá pretekárka priebežného poradia v slalome.

Velez-Zuzulová strávila uplynulý týždeň doma. "Užila som si ho. Od novembra som nebola na Slovensku. Trénovala som a okrem toho som sa venovala malému synovcovi, lebo dosiaľ som si ho neužila,“ priznala.

V Jasnej už vrchovlia prípravy na SP pohár v... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
jasná, sp v zjazdovom lyžovaní, zjazdové lyžovanie, zjazdovka, lochnes V Jasnej už vrchovlia prípravy na SP pohár v zjazdovom lyžovaní.

V Jasnej je od stredy, izbu však tentoraz so svojou kamarátkou nezdieľa. "Mám tu psa a ten mi sem-tam skočí aj do postele. Petru by to mohlo vyrušovať. Budem teda na izbe radšej s manželom,“ uviedla. "Mrzí ma to, ale čo už. Rodina je prednejšia,“ rozosmiala desiatky novinárov Vlhová. Psa má aj ona. "Ale nemohla som ho doniesť, nechával by všade chlpy. Asi by to tu ostatní neprežili,“ zasmiala sa.

V čase pretekov v Jasnej bude na Slovensku rezonovať aj téma parlamentných volieb. Stihnú si pretekárky v sobotu splniť aj svoju občiansku povinnosť? "Voliť pôjdem v Liptovskom Mikuláši už v sobotu ráno,“ spomenula odhodlane Velez-Zuzulová. Na Vlhovú v tých chvílach čaká štart v obrovskom slalome. To, že sa pri volebnej urne nakoniec zastaví aj ona, nezavrhuje. "Ešte neviem, rozhodnem sa až v sobotu,“ dodala.

Na kombinézach oboch sa vynímala nálepka so symbolom mieru. Chceli tak poukázať na napäté vzťahy vo vedení lyžiarskeho zväzu.

Agentúrny článok bol nahradený autorským.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #zjazdové lyžovanie #Petra Vlhová #SP v zjazdovom lyžovaní #jasná #Barbara Kantorová