Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jasná je pripravená na Svetový pohár, potvrdil delegát FIS

Slovenské stredisko Jasná môže v dňoch 5. - 6. marca 2016 podľa plánu hostiť preteky Svetového pohára v obrovskom slalome a slalome žien.

24.02.2016 14:24
Jasná, Svetový pohár, prípravy Foto: ,
Robotníci pripravujú tribúnu v mieste cieľa pred pretekmi Svetového pohára v obrovskom slalome a slalome žien v Jasnej.
debata

Taký je záver z návštevy inšpekčnej komisie Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) na čele s technickým delegátom Bohumírom Zemanom, ktorý skúmal pripravenosť nízkotatranského dejiska na prvé preteky SP v alpskom lyžovaní na slovenskom území po 30 rokoch.

„Trať v Jasnej je pripravená a môžu sa tu konať preteky Svetového pohára,“ vyhlásil v stredu ráno Bohumír Zeman. Konštatoval to po utorkovej revízii stavu zjazdovky, hrúbky a kvality snehu priamo v stredisku. „Dnes pokračujú prípravy pretekov úpravou trate, budovaním cieľového areálu, výstavbou tribúny na sedenie s kapacitou 700 divákov a tiež presscentra pár metrov od strediska,“ uviedli v tlačovej správe organizátori.

"Čo sme deklarovali, plníme. Pripravujeme sa s veľkou zodpovednosťou, máme nastriekaného neuveriteľne veľa snehu. Teraz už stačí maličkosť, aby nám vydržalo počasie,“ povedala riaditeľka SP v Jasnej Jana Palovičová pre TV Markíza. Podľa nej sa sneh v dejisku SP striekal už od novembra tak, aby jeho hrúbka spĺňala štandardy potrebné pre preteky Svetového pohára.

Momentálne pracuje až 120-členný tím na preparovaní trate. Organizátori zároveň informovali, že súťažná zjazdovka je od stredy uzatvorená pre verejnosť. Slovenské reprezentantky Veronika Velez-Zuzulová a Petra Vlhová na nej budú trénovať od štvrtka do soboty. „Potom sa trať uzavrie aj pre nás a pôjdeme na pár dní domov. Do dejiska pretekov sa vrátime na budúci týždeň v stredu,“ informovala Velez-Zuzulová. Z pohľadu druhej ženy súčasného slalomového poradia SP majú preteky v Jasnej veľký význam. „Konečne sa mi splní sen súťažiť na najvyššej úrovni pred slovenskými fanúšikmi,“ dodala 31-ročná skúsená slalomárka.

Na svahoch Chopka v Jasnej sa konali preteky Svetového pohára v alpskom lyžovaní doteraz trikrát. V rokoch 1979 a 1982 súťažili v rámci Veľkej ceny Demänovských jaskýň o body do celosezónneho seriálu muži, v roku 1984 ženy. Na Slovensku preteky SP zjazdárov boli zatiaľ naposledy v roku 1986 v rámci Veľkej ceny Slovenska vo Vysokých Tatrách na Hrebienku. Išlo rovnako o slalom a obrovský slalom žien.

debata chyba
Viac na túto tému: #jasná #SP v slalome