Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Medlová: Bežný skok? Nie, radšej idem naplno. Buď budem prvá, alebo posledná

Snívala o tom, odkedy začala jazdiť na doske. Slovenská snoubordistka Klaudia Medlová (22) sa v závere minulého týždňa zúčastnila na X Games, ktoré sú pre vyznavačov adrenalínových športov prestížnejšie než olympijské hry.

05.02.2016 08:00
Klaudia Medlová Foto:
Klaudia Medlová.
debata

Bronzová medailistka v slopestyle z vlaňajších MS obsadila v Aspene vo svojej obľúbenej disciplíne 7. miesto, no i tak odchádzala spokojná. I keď jej nevyšiel na sto percent, opäť si trúfla na skok, ktorý má vo svojom portfóliu ako jediná spomedzi snoubordistiek.

Na X Games sa nedá kvalifikovať, organizátori si účastníkov vyberajú. Čo pre vás znamená, že ste sa dostali do osmičky vyvolených v slopestyle?
Urobilo mi to obrovskú radosť. Beriem to ako splnený sen. Odkedy som začala so snoubordingom, snívala som o tom, že sa mi to raz podarí.

Ako sa vám v Aspene páčilo?
Veľa času trávim počas sezóny v Colorade a Aspen je blízko – len dve či tri hodinky cesty – no doposiaľ som tam nikdy nebola. Všetko bolo skvele zorganizované. Pred pretekmi sme mali tri tréningy, počas ktorých bolo ideálne počasie. Paráda – slniečko, bezvetrie, ťahali nás skútrami. Denne sme jazdili tri hodiny, takže som si to dokonale užila. Na X Games sa súťaží normálne o medaily a najlepší dostanú aj finančné odmeny, ale inak sa to nedá s ničím porovnať. Ide o obrovskú prestíž, preteky vysiela ESPN a má to úplne inú atmosféru než trebárs preteky Svetového pohára.

Klaudia Medlová v plnom nasadení. Foto: archív Klaudie Medlovej
Klaudia Medlová Klaudia Medlová v plnom nasadení.

Bol pre vás dôležitý aj výsledok alebo ste si chceli prestížne preteky najmä užiť?
Deň pred finále poriadne nasnežilo. V prvej jazde nám chýbala rýchlosť, na druhom skoku som nedopadla správne, takže z nej nebolo nič. V druhej som trochu zaváhala na prvom skoku a už sa to so mnou ťahalo. Pred treťou jazdou som si povedala, že idem do toho naplno a buď skončím prvá alebo posledná. Vyskúšala som trik double backside rodeo 900, pri ktorom som ale padla. No aj tak som rada, že som sa o to pokúsila a neskočila len obyčajný skok. Nič by to totiž neriešilo, možno by som skončila piata alebo šiesta.

V čom je spomínaný trik výnimočný?
Okrem mňa ho nerobí žiadna snoubordistka. Keby som tretiu jazdu zvládla bez pádu, skončím prvá alebo druhá. Zariskovala a zabojovala som. Aj vďaka tomuto dvojitému skoku som sa do Aspenu dostala.

Súčasťou X Games je aj viacero koncertov. Na ktorom ste sa najviac zabávali?
Boli tam super koncerty, ale s výnimkou posledného som sa nezúčastnila ani na jednom. Bola som unavená z tréningov a sústreďovala som sa na vlastné preteky. Vôbec najlepší koncert bol večer pred naším finále, takže som si ho ozaj musela odpustiť. Inak by som bola ráno poriadne dolámaná. Atmosféra však bola výnimočná aj počas súťaží. Nedá sa to porovnávať so žiadnymi pretekmi, na ktorých som sa doteraz zúčastnila. Bolo nás tam veľa a určite to bolo lepšie než napríklad majstrovstvá sveta.

Čo musíte robiť, aby vás do Aspenu pozvali aj o rok?
To je náročné odhadnúť. Asi by bolo najlepšie vyhrať čo najviac pretekov Svetového pohára a vypustiť pekné snoubordové video, v ktorom predvediem dobré triky. Ideálne aj nejaké nové. Cenia sa najmä dvojité skoky, ktoré zatiaľ dievčatá veľmi nerobia. Skôr ich len skúšajú. Je dôležité dostať sa do povedomia Američanov, lebo X Games sú najmä pre nich. Musím byť niečím zaujímavá. Teraz v Aspene sa im páčilo, že som sa hecla a skočila double, aj keď som ho nakoniec neustála.

Čomu okrem dvojitého skoku vďačíte za účasť na ostatných X Games?
Samozrejme, keď som vlani na podujatí Nine Queens skočila double backside rodeo 900, roznieslo sa to do médií, vrátane tých amerických. Pomohla mi však aj jedna konkurentka – kamarátka. Kanaďanka Spencer O'Brienová, ktorá v Aspene v slopestyle zvíťazila, sa za mňa prihovorila, keď sa rozhodovalo, koho zoberú na posledné voľné miesta. Už je dlho na scéne, vyhráva veľa pretekov a je veľmi uznávaná. Dá sa povedať, že je asi druhá najlepšia na svete po Američanke Jamie Andersonovej. Bolo to od nej milé. Sme dobré kamarátky, ako asi všetky baby v našom športe. Keď som definitívne dostala pozvánku, so smiechom ma upozornila, že ak skončím lepšie ako ona, berie si desať percent z mojej odmeny.

Klaudia Medlová počas svojej bronzovej jazdy. Foto: SITA/AP, Darko Bandic
Klaudia Medlová Klaudia Medlová počas svojej bronzovej jazdy.

Čo vás čaká v najbližších týždňoch a mesiacoch?
O týždeň odchádzam na päť dní do Švédska na jedny preteky, ale potom sa vrátim späť do Colorada. Budem tu trénovať pred veľkými pretekmi US Open. V marci sa chystám opäť na Nine Queens do Rakúska, ale medzitým budem stále v Colorade. Chodím sem už od roku 2010. Zo začiatku to však bolo s českou reprezentáciou a len na mesiac. Teraz som tu po prvý raz počas celej sezóny, len si odbieham na súťaže. Tento rok budú po prvý raz X Games aj v Európe v Osle. No slopestyle v programe chýba, jazdí sa len big air a pochybujem, že ma zavolajú. Päť mien už je známych, čaká sa len na posledné. Pozvánka by ma však potešila.

Vrcholom pre vás sú X Games. Snívate aj o olympiáde?
Samozrejme, chcem sa dostať aj tam. Bude to zase čosi úplne iné, ak sa mi to podarí. Olympiáda je istotne pre každého športovca veľký zážitok. Otvárací ceremoniál a všetko okolo, musí to byť perfektná atmosféra. Každý športovec túži potom, zažiť to.

Klaudia Medlová. Foto: ARCHÍV KLAUDIE MEDLOVEJ
Klaudia Medlová Klaudia Medlová.

Kedy sa vám začína kvalifikácia o účasť v Pjongčangu 2018?
Od ďalšej sezóny. Aj preto som si dopriala tento ročník voľnejší, jazdím menej FIS pretekov a sústreďujem sa najmä na trénovanie a prestížne podujatia, ktoré sú na pozvánky. Začína sa asi už v lete na Novom Zélande, to už budem musieť obchádzať všetky Svetové poháre.

Čo je double backside rodeo 900?

„Ide o dvojité salto bokom, pri ktorom si uchopíte dosku a držíte ju, až kým sa nepriblížite k dopadu. Tesne pred ním snoubord zvrtnete ešte o 180 stupňov, takže musíte skok ustáť na opačnej strane, než na ktorej sa rozbiehate,“ opisuje Medlová trik, vďaka ktorému sa stala známejšou vo svete snoubordingu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Klaudia Medlová #X Games