Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Petra je dobrá aj v zjazde. Raz môže byť najlepšia lyžiarka na svete

Usadil sa v kresle, preložil si nohu cez nohu. Na jeho hlave žiarili šediny. Zo starostí mu však v posledných mesiacoch nepribudli. Niet divu. Krajšie obdobie vo svojej trénerskej kariére dosiaľ neprežíval.

02.02.2016 08:00
Petra Vlhová Foto: ,
Radostný výkrik Petry Vlhovej.
debata (4)

„Nemôžete sa mi čudovať. Každý je predsa rád, keď sa jeho zverencovi darí. Závidia nám už aj lyžiarske veľmoci Rakúsko so Švajčiarskom,“ vraví s hrdosťou v hlase skúsený tréner Ivan Iľanovský (47). Jeden z dôležitých ľudí, ktorí stoja za úspechmi slovenskej zjazdovej lyžiarky Petry Vlhovej. Stále len 20-ročná nádej je štvrtou najlepšou slalomárkou aktuálneho ročníka Svetového pohára.

Prekvapilo vás, že sa Petra zaradila medzi slalomársku špičku už v tejto sezóne?
V príprave sa jej darilo. Chýbalo nám však porovnanie s absolútnou svetovou elitou. Aby sme vedeli, ako na tom v skutočnosti sme. Trénovali sme totiž s dievčatami z Európskeho pohára, ktoré, pri všetkej úcte, vynikajú skôr v obrovskom slalome a v superG. Každopádne, nič lepšie sme si nemohli ani želať. Žijeme si svoj sen, ktorý vysoko prevyšuje všetky očakávania.

Petru trénujete už piaty rok. Mala od začiatku predpoklady na to, aby prekĺzla medzi najlepšie v takom mladom veku?
Faktom je, že z Petry je výborná lyžiarka. Oprieť sa môže o pracovitosť i veľký talent. Navyše, naučila sa, že z každého tréningu si musí niečo odniesť, dobre ho analyzuje. Preto ma vôbec neprekvapuje, že napreduje tak rýchlo.

Kedy dosahujú slalomári vrchol kariéry?
Ťažká otázka. Pozrite sa napríklad na Veroniku Velez-Zuzulovú. Medzi špičkou sa drží nesmierne dlho. Je živým príkladom, že keď človek drie, výsledky sa dostavia bez ohľadu na vek. Problémom totiž nie je dostať sa medzi najlepších, ale udržať sa tam. Napríklad Mikaela Shiffrinová dosiahla úplne všetko, keď ešte nemala ani dvadsať rokov. Pretekárky naozaj dozrievajú individuálne.

Petra pôsobí ako veľmi slušné dievča. Vie si však na tréningu aj zahundrať?
Samozrejme, bez toho by to asi nešlo (smiech). Na druhej strane premýšľa triezvo. Je v štádiu, keď sa už aj sama vie ohodnotiť. Dokáže posúdiť, čo a kde urobila zle.

A vy? Viete sa na ňu nahnevať?
Také niečo hádam ani nie je potrebné. Viem, že Petra chce napredovať, zlepšovať sa. Moje pripomienky preto akceptuje. O rozčuľovaní sa nemôže byť ani reč. Keď sa jej nedarí, je skôr sklamaná.

Odmeňujete ju po dobrom výkone?
Na to nie je priestor. Pochválim ju a ideme ďalej.

Prečo Petra zažiarila práve v tejto sezóne? V čom je iná ako predošlé?
Dobrú sezónu mala už vlani, no zranila sa, čo ju výrazne pribrzdilo. Teraz je zdravotne v poriadku. Navyše, prišiel k nám nový kondičný tréner, ktorý jej pomohol. Petra upravila svoj jedálníček, schudla osem kilogramov. Čo je však dôležité, silu nestratila. Taktiež sa zlepšila po technickej stránke, dobré výsledky zas mali výborný vplyv na jej psychiku. Jej sebavedomie sa odráža aj na obrovskom slalome, kde sa vie vypnúť k veľkým výkonom.

Petra Vlhová a jej tréner Ivan Iľanovský. Foto: SITA, Jakub Julény
Ivan Iľanovský Petra Vlhová a jej tréner Ivan Iľanovský.

Mimochodom, môže byť z Petry v budúcnosti aj dobrá zjazdárka?
V lete sme sa venovali zjazdu a išlo jej to veľmi dobre. Je to zmena, ktorú víta. Myslím si, že má všetky predpoklady na to, aby bola kvalitnou pretekárkou vo všetkých štyroch disciplínach. Od slalomu až po zjazd. Odvaha jej rozhodne nechýba. Časom však bude potrebovať lepší servis, aby mohla takú výraznú záťaž zvládnuť. Venovať sa všetkým štyrom disciplínam je náročné nielen fyzicky, psychicky, ale aj finančne.

Práve financie boli dôvodom, pre ktorý Petrin otec Igor pred časom zvažoval, či bude jeho dcéra pokračovať v kariére. Vy ste neboli v takejto situácii?
Súviselo to s jeho pracovnými problémami. Lyžovanie ho v tom čase výrazne zaťažovalo. Ja mám lyže prirastené k nohám. Do tridsiatich rokov som pretekal. Ani si neviem predstaviť, že by som sa venoval čomusi inému.

Prežívate teraz najkrajšie okamihy v kariére?
Každý je rád, keď sa jeho zverencovi darí. Takže odpoveď je jednoznačná: áno.

Kde vidíte Petrin výkonnostný strop?
Ak by sa v budúcnosti odhodlala k tomu, že začne jazdiť vo všetkých disciplínach, môže z nej byť adeptka na celkové prvenstvo vo Svetovom pohári. Jej vrchol by mohol prísť už o štyri, možno päť rokov.

Ruka v ruke s úspechom však kráča aj tlak. Sú teda pre vás tieto mesiace najnáročnejšie?
Nechcem robiť ramená, ale lyžovanie je v tejto chvíli na Slovensku športom číslo jeden. Ľudia sú namaškrtení dobrými výsledkami. Slovenský fanúšik je však náročný. Verí, že dievčatá budú v tomto trende pokračovať. Súhlasím teda, že nejde len o pekné, ale aj o psychicky náročné obdobie.

Ako vplýva obrovská pozornosť širokej verejnosti či médií na Petru?
Myslím si, že tlak zvláda veľmi dobre. Potvrdilo to napríklad druhé kolo slalomu v Aare. Vyrovnala sa s ním ako stará rutinérka. A zvíťazila. Pred sezónou sme sa dohodli na spolupráci so športovým psychológom. Zdá sa však, že jeho služby zatiaľ nebudeme potrebovať.

Neprekáža jej, že po pretekoch sa s ňou chcú fanúšikovia odfotiť, pýtajú si podpisy?
Musím priznať, že občas jej neustála pozornosť už trochu prekáža. S tým sa však nič nedá robiť. Každý úspech si vyžiada nejakú daň. Musí sa s tým vyrovnať a udržať si koncentráciu na najbližší výkon.

Tréner Ivan Iľanovský. Foto: SITA, Jakub Julény
Ivan Iľanovský Tréner Ivan Iľanovský.

Pri mladých ľuďoch občas hrozí nebezpečenstvo, že sláva im príliš stúpne do hlavy. Nestane sa čosi podobné Petre?
Hádam nie. Úspech ju v ničom nezmenil. Možno len v tom, že je populárnejšia, ľudia ju všade spoznávajú. Zostáva však tým istým dievčaťom.

Popri Petre žiari v tejto sezóne aj Veronika Velez-Zuzulová. Akým spôsobom ovplyvňuje vašu zverenku?
Podstatným. Veronika je mimoriadne skúsená pretekárka. Za sebou má toho naozaj veľa. Petra sa od nej môže len a len učiť. Navyše, veľmi dobre spolu vychádzajú v súkromí. Aj to má určitý vplyv na ich výsledky.

Dokážete porovnať súčasnú Petru Vlhovú s vtedajšou 20-ročnou Veronikou Zuzulovou?
Hm, to je veru náročné. Bolo iné obdobie, lyžiari používali iné materiály. Rozdiel nie je hádam iba v tlaku, ktorému musia čeliť lyžiarky.

Obe slovenské lyžiarky sa pripravujú spolu s Francúzmi, ktorí im vytvárajú výborné podmienky na prípravu. Nezávidia im trochu?
Rozhodne nie, o nejakej závisti nemôže byť ani reč. Patrí im predovšetkým veľká vďaka. Bez nich by sme také skvelé výsledky nedosahovali. V žiadnom inom tíme by sme nemali vytvorené také dobré podmienky na tréning.

Ako vás vnímajú ďalšie lyžiarske veľmoci? Povedzme Švajčiari či Rakúšania, ktorí prežívajú veľmi nevydarenú sezónu?
Určite nám závidia. Na druhej strane, po každom úspechu nám úprimne gratulujú a smejú sa, že v Jasnej to bude začiatkom marca poriadny lyžiarsky rokenrol (smiech).

A bude?
Na jednej strane sa na domáce preteky nesmierne teším. Na druhej pripúšťam, že mám mierne obavy. Pre dievčatá to bude psychicky náročné. Preto im musíme maximálne pomôcť a držať ich trošku bokom od mediálneho záujmu.

Kopec v Jasnej pozná Petra dokonale. Bude to pre ňu výhoda?
Asi áno. Uvidíme, ake budú vládnuť poveternostné podmienky a ako sa vyspí. Verím, že na nás i fanúšikov čakajú dobré preteky.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Ivan Iľanovský