Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sirota z Brazílie postavila Bratislavu na nohy

Ležal na ľade, hľadel na svojho trénera. Kútiky pier sa síce obom rozchádzali, no po lícach im stekali slzy.

30.01.2016 08:00
Florent Amodio. Foto: ,
Florent Amodio.
debata

Dojatie a radosť z plochy, na ktorej sa pred niekoľkými sekundami odohrávala nezabudnuteľná šou, sa preniesli aj na tribúny. Tisíce ľudí stáli na nohách, oduševnene tlieskali a nejednému fanúšikovi behali po tele výnimočné zimomoriavky.

Temperament a noblesa

Cenné kovy zo súťaže mužov si z bratislavských majstrovstiev Európy v krasokorčuľovaní síce odniesli Javier Fernández, Alexej Byčenko a Maxim Kovtun, hrdinom publika sa však stal ktosi úplne iný. Florent Amodio – meno, ktoré si po štvrtkovej noci zapamätajú davy. Pri voľnej jazde extravagantného Francúza sa totiž mnohým priaznivcom v hľadisku tajil dych. Nielen zo športového výkonu, ale aj energie, ktorá sálala z 25-ročného pretekára. Jeho rezká kroková pasáž a bezchybné skoky rozpulzovali atmosféru na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu do neobvyklých rytmov.

„Bola to moja posledná voľná jazda v kariére. Je neuveriteľné, že sa zaradila k najlepším, aké som kedy predviedol. Keď mi vychádzal jeden skok za druhým, prežíval som úžasné pocity. Každý okamih na ľade som si dokonale užil,“ vravel miláčik tribún.Jeho objatia s ruským trénerom Nikolajom Morozovom nemali konca kraja. Tak, ako mohutný potlesk z bratislavského hľadiska. Amodio mu previedol nielen francúzsku noblesu, ale aj juhoamerický temperament. Počas jeho jazdy striedala jedna emócia druhú.

Niet divu. Drobný, len 165 centimetrov vysoký, pretekár síce háji modro-bielo-červenú kombináciu farieb, no divokú povahu má v krvi. Narodil sa totiž v Brazílii. Už ako batoľa však krajinu samby, kvalitnej kávy a futbalu musel opustiť. So sestrou prišli o oboch rodičov (Florent mal sotva jeden mesiac), stali sa sirotami a tak sa ich ujal manželský pár zo severu Francúzska.

Spomienka na rodné mesto

Práve tu sa v štyroch rokoch začal exoticky pôsobiaci mladík venovať krasokorčuľovaniu. Jeho kariéra sa sľubne rozvíjala, no v dvanástich rokoch mu takmer definitívne zhasla. Nádejnému pretekárovi diagnostikovali lekári Osgood-Schletterovu chorobu, pri ktorej ide o degeneráciu chrupavky na holennej kosti. Amodiovo koleno neustále opúchalo, bolesť bola neznesiteľná. A tak sa talentovaný športovec nemohol postaviť na korčule takmer jeden a pol roka.

„Bolo to zložité obdobie. Môj život zostával bez krasokorčuľovania nenaplnený,“ spomínal si na ďalšiu ranu osudu štvrtý muž z tohtoročného európskeho šampionátu.

Lekári však francúzsku nádej predsa len postavili na nohy. A ona sa svojej adoptívnej krajine odvďačila najlepšie, ako mohla. V roku 2011 získal Amodio na majstrovstvách Európy v Berne zlato, v roku 2012 sa tešil v Sheffielde z bronzu. Vzácnu zbierku doplnil v ďalšej sezóne v Záhrebe o bronz.

„Celá kariéra bola krásna. Som rád, že som ju mohol zakončiť pred takým skvelým publikom, aké bolo v Bratislave. Všetkým vám ďakujem,“ odkázal fanúšikom. Mimochodom, so životom profišportovca sa Amodio rozlúčil štýlovo. Výnimočné kúsky predvádzal na tóny skladby s názvom Memories of Sobral (Spomienky na Sobral). Práve z 200-tisícového mesta na severovýchode Brazílie totiž výnimočný krasokorčuliar a šoumen pochádza.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ME v krasokorčuľovaní 2016 #Florent Amodio