Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mám svetové dcéry, vraví mama Rajičová

Nicole môže byť svetová - pridáva Igor Krokavec, tréner slovenskej krasokorčuliarskej jednotky medzi ženami, zatiaľ deviatej po krátkom programe na prebiehajúcom európskom šampionáte. Naznačuje inú súvislosť - športovú.

29.01.2016 11:00
Nicole Rajičová Foto: ,
Igora Krokavca, trénera Nicole Rajičovej, teší neustále zlepšovanie jeho zverenky.
debata

Najzaujímavejšie príbehy píše – život. Ako sa stalo, že Košičan trénuje dcéru slovenských emigrantov, rodákov z Bratislavy, v americkom Hackensacku?

Počul som slovenčinu

Spôsobila to – náhoda, vravia obe strany.

„Trénoval som deti na zimnom štadióne – a zrazu som počul slovenčinu. Krajanom som sa prihovoril. Spriatelili sme sa – a po čase ma Nicolini rodičia oslovili, či by som nemohol pomôcť ich dcére. Slovo dalo slovo. Po päťročnej spolupráci som spokojný. Máme čierne na bielom, že každý rok sa moja zverenka zlepšuje, zlepšuje si osobné maximá. V takomto trende chceme pokračovať k nadchádzajúcej zimnej olympiáde,“ naznačuje Krokavec. Ako sa on dostal do zámoria?

„Šiel som za lepšími podmienkami, chcel som sa výkonnostne posunúť. Na majstrovstvách Slovenska starších žiakov som skončil tretí. Prišiel som do Kanady, odtiaľ som sa presunul do Ameriky. Skúsil som aj tance, aj športové dvojice. Po dvoch rokoch som začal trénovať malé deti. Zapáčilo sa mi to, zistil som, že mi to ide lepšie mne na ľade. Uvedomil som si, že láska ku korčuľovaniu ma už nepustí. Súbežne som sa vzdelával, študoval som ruskú i americkú školu, rôzne techniky skokov – a aplikoval som to na tréningoch,“ približuje.

Na dovolenky s korčuľami

Keď Krokavec odišiel do zámoria, Nicole mala šesť rokov – a už naznačovala, že z nej niečo môže byť.

„Začala korčuľovať v troch rokoch – aby mala pohybovú aktivitu. Skúšala aj tenis, no na ľade sa cítila lepšie. Bývali sme v mestečku Great Neck, klzisko sme mali päť minút od domu, chodili sme tam každý deň. Nicolku učila korčuľovať, držala som ju pod pazuchami. Zapísali sme ju do skupinových lekcií – ale tie mohli navštevovať deti od štyroch rokov. Nicole bola lepšia ako niektoré 5-ročné deti, tak sme prepísali v prihláške dátum jej narodenia,“ smeje sa pri spomienke mama Anna. „Najskôr som bola mamička v domácnosti, potom učiteľka, teraz v realitnej kancelárii predávam a prenajímam domy,“ spomenie svoju profesiu.

Mama slovenskej krasokorčuliarskej jednotky... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Anna Rajičová Mama slovenskej krasokorčuliarskej jednotky Anna Rajičová s dcérou Dominikou, ktorá sa tiež venuje krasokorčuľovaniu.

Podotkne, že Nicole začala reprezentovať USA. „Tam je však komplikovaná cesta na majstrovstvá krajiny. a veľká konkurencia – ako v Rusku. Počas pobytu v Bratislave si ju ľudia z klubu ŠKP všimli, padla im do oka. Navštevovali sme rodinu, keď sme chodievali dovolenky, či na Floridu alebo na Slovensko, vždy sme mali v kufri korčule. Tréneri tvrdili, že nemôže byť viac než dva dni bez tréningu. Korčuľovali sme v Ružinove, dostali sme ponuku reprezentovať Slovensko. Nechali sme si chvíľu na rozmyslenie, zvažovali sme, čo je lepšie – a po jednej sezóne sme súhlasili.“

Koliba je aj v New Yorku

Už sme naznačili – slovo dalo slovo, Krokavcov príbeh sa stretol s Rajičovými, Slovensko získalo súcu krasokorčuliarku.

„Pracuje sa s ňou ľahko, je veľmi inteligentné, rozumné dievča, chápe, čo jej chcem povedať. Od prírody má silný odraz, dobrý výskok – s tým sa dá pracovať. Je atletický typ, pekné dievča. Má veľký potenciál,“ charakterizuje ju Krokavec. Vraví, že dnes je normálne, že športovci majú zázemie v iných krajinách.

Mama Rajičová takisto chváli obe dcéry. Do Bratislavy vzala aj o tri roky mladšiu Dominiku. Tiež korčuľuje – a v staršej sestre má veľký vzor.

„Sú svetové. Obe hrajú od útleho veku aj na klavír, absolventský koncert mali v Carnegie Hall v New Yorku. Nicole študuje 2. ročník medzinárodný biznis. Je to náročné, tréneri by ju chceli viac vidieť na klzisku, musí sa naháňať, aby všetko stihla. Šoféruje z New Yorku do New Jersey, to je už iný štát, pendluje medzi školou a zimným štadiónom. V štúdiu nemá nijaké úľavy, zatiaľ zvláda jedno i druhé,“ teší pani Annu. „Je tu moja sestra, manželov brat, najlepšie kamarátky zo školy. Najviac si užijeme exhibíciu.“

Všetky oči boli na nej

Ako prežívala Nicolin krátky program?

„Veľmi emotívne. Najprv sme si mysleli, že do Bratislavy pre snehovú búrku ani nepriletíme. Celú uplynulú sobotu sme boli na telefóne s leteckou spoločnosťou, trikrát nám posunuli let. Nicole zmeškala v pondelok prvý tréning, ale vyrovnala sa s tým. Keď sme prišli, všade sme videli na plagátoch jej fotky. Obávala som sa, ako to bude na ňu vplývať – že všetky oči sú na nej. Pred súťažou som videla na nej miernu nervozitu, keď však vstúpila na ľad, razom z nej spadla. Akoby sa zapla vypínačom – a šla do svojho starého ja. Až na jednu chybičku pri trojitom tulupe prvé vystúpenie zvládla.“

Igor Krokavec, trénera Nicol Rajičovej. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Igor Krokavec Igor Krokavec, trénera Nicol Rajičovej.

V podobnom tóne hovorí aj tréner. „Keď vošla do haly, netajila nadšenie. Na rozcvičke som zaregistroval mierne napätie, no ako si obula korčule, dala na seba kostým a vyšla zo šatne, vedel som, že je to Nicole, ako ju poznám. Mala všetko pod kontrolou. Vo štvrtok sme si prešli všetky prvky voľnej jazdy, skoky, piruety, krokové variácie. Pred voľnou jazdou je všetko otvorené, tešíme sa na ďalšie vystúpenie, chceme opäť čo najlepšie zajazdiť,“ prízvukuje Krokavec.

Čo chýba jeho zverenke k prieniku medzi užšiu špičku?

„Nicole má na to, aby súťažila aj s Ruskami, no musíme do zostáv zapracovať kombináciu dvoch trojitých skokov. V krátkom programe na Americkej korčule ju zvládla, no nechceme riskovať. Všetko má svoj čas, nechceme zbytočne riskovať. Možno to skúsime na svetovom šampionáte v Bostone.“

debata chyba