Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Podpora hľadiska nám dá energiu, vraví tanečný pár

Do dejiska šampionátu prišli z talianskeho Milána, kde absolvovali záverečnú prípravu, v pondelok na poludnie.

27.01.2016 09:00
Lukáš Csölley a Frederica Testa, me v... Foto: ,
Slovenskí krasokorčuliari Lukáš Csölley a Frederica Testa pred ME v Bratislave.
debata

Slovenský tanečný pár Lukáš Csölley, Federica Testová si dožičil deň voľna, včera si vyskúšal bratislavský ľad.

„V Miláne sme korčuľovali do nedele – každý deň štyri hodiny plus atletická príprava a balet. Máme veľkú radosť, že sa môžeme ukázať doma, pred vlastným publikom. Budeme sa snažiť naozaj si vystúpenie užiť aspoň tak, ako si ho užije publikum. A naše ambície? Pred rokom sme skončili na ôsmom mieste, radi by sme skončili vyššie. Veríme, že naznačíme progres,“ vraví 25-ročný bratislavský rodák.

„Najdôležitejšie je zajazdiť dobre a byť spokojní s naším výkonom. Aby sme si mohli povedať, že sme urobili maximum, umiestnenie potom príde. Veľa záleží na tom, ako rozhodcovia nasadia známkovanie – či ho budú držať dole alebo pôjde hore. Príprava prebehla bez zranení i bez problémov. Posledné tréningy sme mali veľmi dobré, programy sme jazdili čisto, sme pripravení. Uvidíme po krátkom programe, ako na tom budeme,“ tvrdí.

Jeho talianska partnerka Federica vie, aký dôležitý je pre Lukáša domáci šampionát. „Verím, že predvedieme ešte lepší výkon ako pred mesiacom v Třinci na majstrovstvách štyroch krajín. Teším sa na vypredané hľadisko a jeho veľkú podporu. Tá nám pomôže podať ešte lepší výkon. Tlak nepociťujeme, obaja sme si povedali, že sa budeme snažiť očakávania premeniť na pozitívnu energiu. Je dobré, že krasokorčuľovanie sa dostane vo veľkom aj na televíznu obrazovku,“ zdôrazní.

Slovenskí krasokorčuliari Lukáš Csölley a... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Lukáš Csölley a Frederica Testa, me v krasokorčulovaní, krasokorčulovanie Slovenskí krasokorčuliari Lukáš Csölley a Frederica Testa pred ME v Bratislave.

Z tvárí oboch vyžaruje veľká pohoda. „Sme uvoľnení, cítime sa veľmi dobre. V uplynulých dňoch sme pracovali na technike, dolaďovali sme posledné technické veci, kvalitu korčuľovania, výraz. Môžeme byť mierne sebavedomí, držať si precíznosť. Trénovali sme krátky program i voľnú jazdu. Dôležité bude kvalitne zajazdiť krátky program, pôjde o prvé umiestnenie, po ňom sa páry delia do skupín. Rozhodcovia už na tréningoch sledujú jednotlivé prvky. Preteky sa začínajú na tréningoch,“ dodáva Lukáš.

Aký prvok je pre pár typický? „Naša zdvíhačka – a emócie, ktorými sa budeme snažiť upútať divákov i rozhodcov. Máme málo možností ukázať sa pred domácim publikom i pred najbližšou rodinou. Takáto veľká súťaž na Slovensku je niečo výnimočné. Aj pre nás oboch,“ naznačí. Lukáš ešte pred Vianocami naznačil, že má pre Federicu darček. Včera ho odtajnil. „Daroval som jej poukaz – môže si vybrať dvojdňový relaxačný víkendový pobyt pre dve osoby po celom Taliansku. Ona mi darovala knižku s receptami, rád pečiem i varím, som na sladkosti. Dostal som tiež zoznam kaviarní v Miláne, postupne ich navštevujem. Nič si nemusím odopierať, mám dobrý metabolizmus.“ A vzápätí ponúkne aj medailový tip: Taliani, Rusi a Francúzi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krasokorčuľovanie #Federica Testová #Lukáš Csölley #ME v krasokorčuľovaní 2016