Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rajičovú sneh nezastavil. Do jazdy dám srdce, vraví

Za sebou má strastiplný let zo zámoria. Plný stresu a ubíjajúceho čakania. Napriek tomu na jej tvári nechýbal odzbrojujúci úsmev. Vyjadroval odhodlanie i túžbu. Ale aj nedočkavosť, ktorá predchádza výnimočným okamihom.

27.01.2016 08:00
nicole rajičová, Foto: ,
Slovenská krasokorčuliarka Nicole Rajičová.
debata

Keď sa Nicole Rajičová postavila v utorok popoludní pred zástupcov slovenských médií, nedala na sebe poznať nervozitu ani na okamih. Mladučká 20-ročná krasokorčuliarka, bude prvou slovenskou zástupkyňou v programe majstrovstiev Európy. Po dvoch dňoch tréningov sa začínajú v stredu na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu. Priestor na ľade dostanú najprv ženy. Športový sviatok v hlavnom meste Slovenska otvoria krátkym programom.

„To, že môžem jazdiť pred domácim publikom, pre mňa znamená nesmierne veľa. Nepociťujem nervozitu. Skôr vzrušenie z toho, že sa môžem predviesť ľuďom na Slovensku,“ vraví rodáčka z Garden City, ktorá žije i trénuje počas celého roka v New Jersey. Do Bratislavy sa zverenka Igora Krokavca presunula práve spoza mora. Okolnosti, ktoré sprevádzali únavnú cestu, jej však na pokoji rozhodne nepridali.

„Prvý let nám zrušili ešte predtým, ako začalo snežiť. Na druhý sme potom museli čakať poriadne dlho. V priebehu zopár hodín totiž napadol v New Yorku asi meter snehu. V tej chvíli som už mala obavy, či všetko stihneme včas. Počasie nás skrátka trochu zaskočilo,“ približuje Rajičová (a z jej tváre ani na okamih nezmizne úsmev).

Po pristátí vo Frankfurte sa spolu s rodinou a trénerom presunula do Viedne. Odtiaľ sa jedna zo slovenských nádejí (popri Michaelovi Neumanovi a tanečnom páre Federica Testová – Lukáš Csölley) už pobrala do dejiska šampionátu.

„Mám za sebou náročnú cestu. To je však minulosť. Podstatné je, že som tu a so sebou som si priniesla aj formu,“ netají odhodlanie drobné žieňa, ktoré sa napriek komplikáciám na nič nesťažuje. „Nepociťujem ani zmenu časového pásma. Zrejme to bude tým, že som na únavu zvyknutá. Neprekáža mi ani to, že voľnú jazdu naplánovali organizátori už na predpoludnie. Keby som mala čakať na preteky celý deň, nevedela by som, čo so sebou robiť,“ pokračuje v optimistickom tóne. Neopustí ju ani po výkonoch na majstrovstvách Európy? „Viem, čo mám natrénované. Počas posledného týždňa som sa cítila na ľade sebavedomo. Myslím si, že formu som načasovala veľmi dobre. Verím, že to potvrdím aj pred zaplneným hľadiskom,“ hovorí jedenásta žena z lanských majstrovstiev Európy v Štokholme. Kam môžu siahať jej ambície v Bratislave, si netrúfa odhadnúť. „Spokojná budem vtedy, keď sa nedopustím chýb. Záležať však nebude len na mojich výkonoch. Dôležité bude aj to, v akom svetle sa predvedie konkurencia,“ myslí si Rajičová.

Hľadisku, v ktorom nebude chýbať jej rodina na čele s otcom, mamou i sestrou, predvedie staršiu verziu svojho krátkeho programu. „S trénerom sme ho dolaďovali počas predošlých štyroch týždňov. Pre zmenu sme sa rozhodli najmä z pocitového hľadiska. Jazdím ho totiž viac so srdcom.“ Slovenská reprezentantka sa, podobne ako jej kolegovia z národného tímu, stala jednou z tvárí šampionátu. Fanúšikov láka na tribúny z nejedného pútača. „Je to veľmi príjemný pocit. Predtým som nikdy nič podobné nezažila. Podobne ako zaplnené hľadisko, v ktorom vraj bude okolo 8-tisíc ľudí. Toľko Slovákov pokope som dosiaľ nevidela.“ Nezostáva iné, len veriť, že ich poteší nielen sympatickou bezprostrednosťou, ale aj kvalitným výkonom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krasokorčuľovanie #Nicole Rajičová #ME 2016 v krasokorčuľovaní