Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Adam Žampa: Škoda tých 19 stotín od 2. miesta. Teším sa aj z Andreasa

Už nielen Veronika Velez-Zuzulová a Petra Vlhová, ale aj súrodenci Žampovci bodovali v tomto ročníku Svetového pohára v alpskom lyžovaní.

22.01.2016 20:54
debata (1)
Adam Žampa v cieli pretekov. Foto: SITA/AP, Giovanni Auletta
Adam Žampa Adam Žampa v cieli pretekov.

Adam Žampa sa po sérii nezdarov v slalome vyšvihol medzi elitu v alpskej kombinácii, ktorá sa jazdila v piatok v Kitzbüheli ako super G v kombinácii so slalomovým kolom.

V super G bol 25-ročný Tatranec s vysokým štartovým číslom 86 tridsiaty štvrtý, ale v podvečernom slalome predviedol štvrtú najlepšiu jazdu a výsledné piate miesto je jeho kariérne maximum v pretekoch Svetového pohára. To všetko v centre svetového zjazdového lyžovania rakúskom Kitzbüheli v rámci 76. ročníka slávneho Hahnenkammu. Úspech slovenských farieb zvýraznil aj mladší zo Žampovcov Andreas, ktorý obsadil 23. priečku a do hodnotenia Svetového pohára si pripísal prvých 8 bodov v kariére.

Náročné preteky, ktoré nedokončil víťaz super G a zároveň líder SP Aksel Lund Svindal a jeho hlavný rival v boji o veľký glóbus Marcel Hirscher bol diskvalifikovaný, vyhral Francúz Alexis Pinturault s pomerne veľkým náskokom 89 stotín pred krajanom Victorom Muffatom-Jeandetom.

Klasifikovaných v cieli bolo iba 30 pretekárov z pôvodného počtu 92 na štarte super G. Veľa čistokrvných zjazdárov sa rozhodlo po prvej časti a absolvovanom super G už nepokračovať v pretekoch slalomovým kolom.

„Výborný deň pre Slovensko! Som rád, že sa mi podarilo skončiť piaty, škoda len tých 19 stotín sekundy od druhého miesta. Ešte radšej som však z toho, že Andreasovi sa konečne podarilo prvýkrát bodovať vo Svetovom pohári. To je úplne perfektné,“ referoval Adam Žampa v reakcii sprostredkovanej manažérom Ľubošom Schwarzbacherom.

Staršiemu zo Žampovcov kombinačné preteky v Kitzbüheli vyložene sedia. Predvlani tam bol sedemnásty a vlani siedmy. Teraz urobil ďalší posun smerom k pódiovému umiestneniu.

„Je to ako zo sna byť piaty v Kitzbüheli. Verím, že na to nadviažem aj v ďalších pretekoch,“ dodal Adam Žampa. Ambiciózny zjazdár už v minulosti raz obsadil v kombinácii na vrcholnom podujatí 5. pozíciu, podarilo sa mu to na ZOH 2014 v Soči.

V poradí alpskej kombinácie vo Svetovom pohári spoločne sú na čele piatkový víťaz Alexis Pinturault a Nór Kjetil Jansrud, v Kitzbüheli trinásty. Adamovi Žampovi patrí deviata a Andreasovi Žampovi 35. priečka. Do konca sezóny zostáva odjazdiť ešte jedny kombinačné preteky mužov – 19. februára vo francúzskom Chamonix.

Šesť najlepších výsledkov Adama Žampu v pretekoch Svetového pohára:
5. miesto: alpská kombinácia, Kitzbühel (Rak.) 2016
7. miesto: alpská kombinácia, Kitzbühel 2015
9. miesto: obrovský slalom, Sölden (Rak.) 2012
14. miesto: slalom, Kranjska Gora (Slovin.) 2015
14. miesto: slalom, Levi (Fín.) 2013
15. miesto: slalom, Madonna di Campiglio (Tal.) 2015
15. miesto: alpská kombinácia, Wengen (Švaj.) 2015

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Adam Žampa #Andreas Žampa