Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šampionát má svoju známku. Odčaruje ho víla

Od tanečnej kreácie na poštovej známke po folklórno-rozprávkový otvárací ceremoniál. Taký bol obsah včerajšieho stretnutia organizátorov nadchádzajúcich majstrovstiev Európy v krasokorčuľovaní v Bratislave (27. 1. -31. 1.) s médiami.

12.01.2016 18:00
debata
Po pätnástich rokoch druhá poštová známka k... Foto: SEFO
poštová známka, Po pätnástich rokoch druhá poštová známka k európskemu šampionátu v krasokorčuľovaní

Začalo sa krátkym šotom o výrobe poštovej známky k tomuto krasokorčuliarskemu sviatku. V hlavnom meste Slovenska sa začne o dva týždne. Pri tejto významnej športovo-spoločenskej príležitosti vychádza i limitovaná edícia poštovej známky vyrobenej v Prahe. Do predaja sa od 27. januára, úvodného dňa ME, dostane 200 tisíc kusov. Nominálna hodnota je 90 centov.

„Po pätnástich rokoch vydávame druhú poštovú známku k európskemu šampionátu v krasokorčuľovaní, a tretiu s krasokorčuli­arskou tematikou. Má svoju zberateľskú hodnotu, podobne ako aj obálka prvého dňa a nálepný list, ďalšie filatelistické produkty. Aj takýmto spôsobom prispejeme k propagácii nevšedného podujatia na Slovensku i v zahraničí,“ uviedol Martin Vančo, vedúci odboru Poštovej filatelistickej služby Slovenskej pošty.

Autorkou návrhu je Marianna Žálec Varcholová, absolventka Katedry grafiky a iných médií Vysokej školy výtvarných umení, vyhľadávaná tvorkyňa poštových známok. Motívom známky je tanečná kreácia slovenského páru Lukáš Csölley, Federica Testová, jedného z domácich tromfov.

„Pri tanečných pároch sa azda najviac snúbi pôvab s krásou pohybu. Lukáš s Federicou tvoria elegantný pár na ľade, veľmi pekne vyniknú aj na známke, lebo majú iskru,“ konštatoval Martin Letenay, predseda organizačného výboru ISU ME 2016. Informoval aj o predaji vstupeniek.

„Predávame ich nad očakávanie dobre. Nedeľňajšia exhibícia je vypredaná, po dohode s Medzinárodnou korčuliarskou úniou (ISU) ešte približne tristo miest najvyššej kategórie (cena 79 eur) do predaja príde z uvoľnených blokácií. Záujemcom odporúčame, aby sledovali internetovú stránku šampionátu. Sobota je vypredaná na 95 percent, štvrtok a piatok na 50–55 percent. Streda, úvodný deň šampionátu, na 40 percent – s rezerváciou voľného vstupu pre skupiny a školy. Informácie z predaja naznačili, že vstupenky sa stali aj žiadaným vianočným darčekom.“ Choreografiu otvarácieho ceremoniálu priblížila jeho spoluautorka Eva Križková, niekdajšia krasokorčuliarka.

„Bude snivý, rozprávkový i dynamický, je v ňom veľa ľudovej hudby i tanca. Na spoluprácu ma oslovila Zdenka Vaňová Nererová, riaditeľka detského folklórneho súboru Trávniček. Vychádzali sme z tradícií slovenského folklóru v kombinácii s krasokorčuľo­vaním. Jedným z jeho typických prvkov je pirueta, točenie. Šarišská polka roztlieska hľadisko, ústredným motívom bude skladba Illuminelle. Počas nej hlavná víla odčaruje deti, ktoré budú točiť piruetky. Odčarovanie v prenesenom symbolickom význame znamená otvorenie šampionátu. Program aj s prejavmi kompetentných osobností má trvať približne dvadsať minút. Začneme ho nacvičovať v najbližších dňoch.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #známka #poštová známka #ME 2016 v krasokorčuľovaní