Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fialková: Nech čistú streľbu hypnotizuje marcipánové prasiatko

Biatlonová špička ju už registruje. Paulína Fialková dosiahla šiestym miestom v stíhacích pretekoch Svetového pohára v Ruhpoldingu svoj najlepší výsledok medzi ženami a zároveň najlepšie umiestnenie slovenského biatlonu v tomto ročníku SP.

12.01.2016 10:00
Paulína Fialková Foto: ,
Slovenská biatlonistka Paulína Fialková počas pretekov.
debata

„Cítim, že mám bežeckú formu a rada by som si ju udržala čo najdlhšie,“ vraví 23-ročná rodáčka z Čierneho Balogu.

Čomu vďačíte za prienik do prvej šestky v sobotňajších pretekoch?
Tvrdému a poctivému tréningu. Hovorím si, že ak dám do náročnej prípravy všetko, tak sa zúročí. Z vlastnej skúsenosti to môžem potvrdiť. Šieste miesto je pre mňa veľké zadosťučinenie a ešte väčšia motivácia do zvyšku sezóny.

Zmenili ste niečo v príprave v porovnaní s predchádzajúcimi ročníkmi?
Vždy, keď prídu k reprezentačnému družstvu noví tréneri, čosi zmenia. Anka Murínová s kondičným trénerom Danielom Kuzminom pozmenili obsah tréningov. Zaradili do nich viac krosových prvkov, menej sily. Takmer vypustili horské bicykle. Mne to sadlo i pomohlo.

Pred necelým rokom ste na Univerziáde v Osrblí získali kompletnú medailovú zbierku. Pociťovali ste zvýšené očakávania i v pretekoch Svetového pohára?
Univerziáda mi vyšla, medaily ma potešili. Po dovtedy nie najlepších výsledkoch som bola veľmi rada, že som sa chytila a dostala novú motiváciu do konca sezóny. Presvedčila som sa, že môžem držať krok s najlepšími, túžila som to potvrdiť aj v pretekoch Svetového pohára. V nich je predsa len najsilnejšia konkurencia.

Ktorá z disciplín je vám najbližšia?
(so smiechom) Tá, v ktorej dosiahnete najlepší výsledok. Teraz je to stíhačka, keď sa mi darilo v šprinte, tak šprint, keď nám vyšla štafeta, tak štafeta.

Aký profil tratí je v Ruhpoldingu? Vyhovuje vám?
Ruhpolding už bude patriť medzi moje obľúbené biatlonové areály. Profil tratí považujem za ľahší. Nie je položený až tak vysoko, takže nepociťujem problémy s dýchaním, ktoré súvisia s vyššou nadmorskou výškou. Vyhovuje mi aj príjazd na strelnicu, poskytuje dosť času na vydýchanie sa. Potom to už je o tom, aby ste trafili všetky terče.

Aj ďalšie kolo Svetového pohára bude tento týždeň v Ruhpoldingu. Na čo si trúfate po sympatických výkonoch z minulého týždňa?
Netrúfam si povedať, na čo si trúfam. Nerada vopred hovorím o konkrétnych umiestneniach, no určite sa budem snažiť o čo najlepší výsledok. Ak by mi vyšla aspoň raz čistá streľba, mohol by byť zaujímavý, lebo bežecky sa cítim veľmi dobre. Jeden netrafený terčík veľa zaváži.

Stihli ste aj nejakú oslavu šiesteho miesta?
S dievčatami sme si len symbolicky štrngli, lebo ma v nedeľu čakali ďalšie preteky.

Dodržiavate pred nimi nejaký rituál?
Na rituály si nepotrpím, no máme nový talizman. Pani, u ktorej sme ubytovaní, nám venovala marcipánové prasiatko. Tak sa mu prihovárame, aby nás hypnotizovalo na strelnici k stopercentným zásahom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Paulína Fialková #Svetový pohár v biatlone