Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sundby nepotrebuje manažéra, stačí mu manželka

Desiaty ročník Tour de Ski potvrdil suverenitu nórskych bežcov na lyžiach a najmä dominanciu jedného muža - Martina Johnsruda Sundbyho.

11.01.2016 15:30
Martin Johnsrud Sundby Foto: ,
Nórsky bežec na lyžiach Martin Johnsrud Sundby.
debata

Súčasný bežecký fenomén Sundby vyhral počas desiatich dní štyri z ôsmich etáp jubilejného ročníka najťažšieho podujatia lyžiarov-klasikov a zavŕšil víťazný hetrik z rokov 2014, 2015 a 2016. Jeho nadvládu najviac vystihuje záverečný triumf v stúpaní na zjazdovku Olympia v Alpe Cermis. Na trať vyrážal s náskokom 2:51,5 min pred krajanom Petterom Northugom a mohol zvoliť „vychádzkové“ tempo. Na vrchole zjazdovky bol však jeho náskok pred druhým krajanom Finnom Haagenom Kroghom ešte väčší – rekordných 3:15,7 min. Doteraz najsuverénnejšie víťazstvo na Tour de Ski patrilo od roku 2008 Čechovi Lukášovi Bauerovi, pred Nemcom Renem Sommerfeldtom mal v konečnom účtovaní k dobru 2:47,3 min.

„Pre toto som pracoval nepretržite od vlaňajších majstrovstiev sveta vo Falune. Pred sebou som mal len jediný cieľ – úspech na Tour de Ski. Teraz som hrdý na to, ako som to zvládol,“ vyhlásil Sundby pre nórske médiá. Tie sa dostali do zvláštne paradoxnej situácie. Namiesto oslavy triumfov svojich reprezentantov sa začínajú sťažovať na ich dominantnosť v súbojoch s ostatným svetom. Pred rokom po Tour de Ski napísali, že v podaní ich reprezentantky Marit Björgenovej bola monotematická. Teraz komentátor NRK o Sundbym povedal, že svojou suverenitou kazí dojem vyrovnanosti v bežeckom lyžovaní.

Sundby sa v tejto sezóne už deväťkrát postavil na najvyšší stupienok v individuálnych pretekoch v rámci Svetového pohára, ďalšie víťazstvá a body pridal v štafete či ako víťaz úvodného Severského miniturné (Ruka Triple) a v novom roku Tour de Ski. Aktuálny súčet 1422 bodov a náskok 550 bodov pred krajanom Finnom Haagenom Kroghom z neho virtuálne už dva mesiace pred koncom sezóny robí víťaza celkovej klasifikácie Svetového pohára. „Nenazval by som to z môjho pohľadu ‚one man show‘. Rovnako sa teším z úspechov mojich krajanov ako z tých svojich. My Nóri 200 dní v roku tvrdo pracujeme, aby sme boli najlepší,“ vysvetlil Sundby. Tridsaťjedenročný pretekár z Osla zdôraznil, že ani po obdržaní vyše 90-tisícovej cieľovej prémie v eurách za triumf na Tour de Ski (sumár príjmov z TdS 2016 sa mu blíži k miliónu nórskych korún) nerozmýšľa nad komerčnými aktivitami, či angažovaním manažéra pre tento účel, čo už medzičasom rozbehli jeho rovnako úspešní krajana Petter Northug či Therese Johaugová. „Nebudem mať vlastný televízny kanál ako Northug. A nepotrebujem manažéra, lebo taký veľký zasa nie som. Zatiaľ zostanem pri svojej manželke a pri tom, čo ma bavi a čo viem najlepšie – behaní na lyžiach,“ cituje Sundbyho portál VG.

Hoci je staronový kráľ Tour de Ski napohľad typ severana, ktorého len tak nič nerozhodí, jedna vec ho v závere nedeľňajších pretekov predsa len prekvapila. Keď pretínal cieľovú čiaru ako suverénny víťaz, v hluku fanúšikov rozoznal krik svoje manželky Marieke. „Bolo to pre mňa veľké prekvapenie. Chvíľu mi v tých momentoch veľkej únavy trvalo, kým mi došlo, že ma prišla pozdraviť a objať do cieľa. Nebolo to plánované, mala byť s priateľkami kdesi v meste. Manželka je môj najväčší podporovateľ a fanúšik,“ povedal Sundby pre NRK. „Som na neho veľmi hrdá. Ani na chvíľu som neuvažovala nad tým, že nezostanem až do konca pretekov a neprídem ho povzbudiť do cieľa,“ cituje nórska televízia Marieke Heggelandovú.

debata chyba
Viac na túto tému: #beh na lyžiach #Tour de Ski #Martin Johnsrud Sundby