Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pán vzduchu je skúpy na slovo. Neodolá čokoláde

Patrí k najväčším hviezdam spod skokanských mostíkov. Pochváliť sa môže olympijským striebrom i bronzom. Najnovšie aj suverénnym triumfom v prestížnom seriáli Turné štyroch mostíkov. Doma ho zbožňujú - niet divu, že je trojnásobným víťazom ankety o najlepšieho športovca roka.

08.01.2016 06:00
Peter Prevc Foto: ,
Celkový víťaz Turné štyroch mostíkov Peter Prevc.
debata

Šetrí emóciami. Debatu nezačne

Napriek tomu z neho pýcha, povýšenectvo či smelé vyhlásenia netrčia. Naopak, ticho je jeho verným priateľom. „Už v mladom veku dosiahol nesmierne veľa. Vďačí za to nielen talentu, ale aj tvrdej drine. Je to pracant na pohľadanie, ktorého charakterizuje tichá, skôr nevýrazná povaha,“ prezradil médiám pred niekoľkými dňami Severin Freund.

Nemecký skokan na lyžiach, ktorý obsadil na Turné štyroch mostíkov druhú priečku a rovnaké umiestnenie mu patrí aj vo Svetovom pohári, opísal svojho najväčšieho rivala a jediného premožiteľa – Petra Prevca.

Usmievavý rodák z Kranju nedal na Turné tvrdej konkurencii najmenšiu šancu na úspech. Zvíťazil v Garmisch-Partenkirchene, Innsbrucku a Bischofshofene. V Oberstdorfe obsadil tretiu priečku.

„Mali by sme dať pred ním klobúk dole. Bol nezdolateľný. Ak mám povedať pravdu, nervózneho som ho videl len raz. Pred prvým kolom v Innsbrucku, kde mu nevyšiel tréning. Inak nebolo pochýb o tom, že zvíťazí,“ uviedla o Prevcovi v rozhovore pre idnes.cz česká skokanská jednotka Roman Koudelka.

Zatiaľ čo kolegovia výnimočného Slovinca poskytujú jeden rozhovor za druhým, 23-ročný Prevc radšej mlčí. Okrem slova je skúpy aj na emócie. Prejavuje ich len priamo pod mostíkom. Po úspešnom skoku zdvihne ruky nad hlavu, zatne päste. Na tvári sa mu objaví úsmev. V zákulisí však rozhodne nepatrí k zabávačom či oduševneným diskutérom.

„V prípade, že sa ho na niečo opýtate, bez problémov vám odpovie. Je priateľský. Sám od seba však debatu s vami nezačne,“ opísal Prevca v rozhovore pre agentúru DPA Rakúšan Michael Hayböck.

S priateľkou ho spája – sneh

Najstaršie z piatich detí (bratia Domen s Cenem i sestra Nika sa taktiež venujú skokom na lyžiach) si úzkostlivo stráži svoje súkromie. O jeho priateľke Mine toho veľa nenájdete. Azda len to, že v Kranjskej Gore pôsobí v pozícii lyžiarskej inštruktorky.

A Prevc? Vo voľnom čase si s obľubou zahrá volejbal. Má slabosť pre čokoládu. Okrem materskej reči ovláda plynule nemčinu i angličtinu. Sen z detstva premenil veľmi rýchlo na realitu. Už ako chlapec vraj túžil po triumfe na Turné štyroch mostíkov…

Viac sa o ňom dozviete len veľmi ťažko. Hovoriť za seba totiž necháva zväčša výsledky. Jeho kariéra sa od tínedžerského veku uberá správnym smerom. Vo Svetovom pohári debutoval, keď mal sedemnásť rokov. Už o tri mesiace si odbil premiéru pod olympijskými kruhmi – vo Vancouveri 2010, kde obsadil v individuálnych pretekoch siedmu a šestnástu priečku. Prvú veľkú medailu získal pred piatimi sezónami. Slovincom pomohol na majstrovstvách sveta v Holmenkollene v tímovej súťaži k bronzovému stupienku.

„Už vtedy som videl, že ten chlapec má obrovský potenciál,“ tvrdí Freund. Jeho slová Prevc s prehľadom potvrdil. V roku 2013 získal na svetovom šampionát vo Val di Fiemme v individuálnych súťažiach striebro a bronz. S rovnakou zbierkou cenných kovov sa vrátil pred dvomi rokmi aj z olympiády v Soči.

V aktuálnom Svetovom pohári by mohol dokráčať až na vrchol, inak by tomu nemuselo byť ani na majstrovstvách sveta v letoch v Kulme. „Ak nadviaže na výkony z predošlých pretekov, bude hľadať premožiteľa naozaj ťažko,“ myslí si Koudelka.

Napokon, z doterajších jedenástich pretekov Svetového pohára chýbal Prevc na stupňoch víťazov len raz (v Lillehammeri). Šesťkrát mu vešali na krk zlato, trikrát striebro a jedenkrát bronz. Najväčšiu radosť zrejme prežíval v Engelbergu, kde mu k triumfu gratuloval z druhej priečky stále len 16-ročný brat Domen. Pre neho je Peter veľkým vzorom.

Oprávnene!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Turné štyroch mostíkov #Peter Prevc