Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Opäť skvelá Vlhová skončila tretia. Zdolala aj slávnejšiu krajanku

Slovenka Petra Vlhová potvrdila životnú formu a v utorkovom štvrtom slalome sezóny Svetového pohára alpských lyžiarok v rakúskom Lienzi skončila na skvelom treťom mieste. Senzačná víťazka slalomu vo švédskom Aare spred 16 dní bola po prvej jazde šiesta, ale najrýchlejšou jazdou v druhom kole sa posunula na konečnú tretiu priečku.

29.12.2015 11:36 , aktualizované: 16:00
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová na trati 1. kola.
debata (7)

Víťazkou v Lienzi sa stala Švédka Frida Hansdotterová, ktorá je aj líderkou hodnotenia najtočivejšej disciplíny. Vlhová zaostala za Hansdotterovou o 43 stotín. Ďalšia slovenská reprezentantka Veronika Velez-Zuzulová skončila šiesta s odstupom 1,06 s za víťazkou. Na čele celkového poradia SP zostala Švajčiarka Lara Gutová, ktorá slalomy nejazdí.

„Bol to neuveriteľný pocit, keď som zbadala v cieli 2. kola pri svojom mene jednotku. Tušila som, že to bude veľmi tesné. Na strmšej časti svahu som musela poriadne zabojovať. Som šťastná, že som napokon došla až do cieľa,“ uviedla víťazná Hansdotterová v reakcii na serveri laola1.at.

Petra Vlhová sa predstavila v 1. kole s pätnástkou a dynamickou jazdou bez vážnejšej chyby napokon bola v cieli o 13 stotín rýchlejšie ako jej skúsenejšia krajanka a kamarátka Velez-Zuzulová. V druhej jazde to mladšia z dua Sloveniek napálila od úvodných metrov bez rešpektu, výborne zvládla vŕšok aj náročný zlom do strmšej časti a hoci naspodku sa nevyhla menšiemu zaváhaniu, stačilo jej to na druhú „bedňu“ v kariére aj v sérii a celkovo ôsme bodované umiestnenie v pretekoch SP. „V prvom kole som neurobila vážnejšiu chybu, ale nebola to moja typická jazda, čo mi povedal aj tréner. V druhej jazde som sa snažila od úvodných metrov chytiť správny rytmus a vydržať až do cieľa. Nechcela som si zhoršiť svoje umiestnenie. To sa mi aj podarilo, veď som mala najlepší čas. Preteky mi celkom vyšli, vzhľadom na to, že som nebola úplne zdravotne v poriadku. Teraz pôjdem na pár dní domov a pokúsim sa preliečiť. Verím, že budem čoskoro v poriadku. Najbližší slalom ma čaká po Novom roku v Taliansku,“ uviedla Petra Vlhová pre agentúru SITA.

Skúsená Velez-Zuzulová v 1. kole nevyťažila maximum z výhodného štartového čísla 1, ktoré si vyžrebovala večer pred pretekmi. Ôsme miesto po 1. kole jej však dávalo reálnu šancu zaútočiť na pódium. Nevyužila ju a po chybičke v spodnej časti trate napokon skončila šiesta. V druhom kole dosiahla piaty najlepší čas.

Preteky v Lienzi sa konali na deň presne po troch rokoch, keď Veronika Velez-Zuzulová v Semmeringu prvýkrát v kariére ovládla slalom v rámci SP a Petra Vlhová v ňom vo svojej premiére v SP skončila jedenásta.

Na slnkom zaliatom Schlossbergu a dobre pripravenej trati s umelým snehom sa v rámci 1. kola predstavilo 65 slalomárok. S číslom 52 bola v hre tretia Slovenka Barbara Kantorová. Po prvom kole bol jej odstup 4,40 s za Hansdotterovou, čo znamenalo 50. priečku spomedzi 52 pretekárok klasifikovaných v cieli a stop v súťaži.

Slalom žien (1.+ 2. kolo): 1. Frida Hansdotterová (Švéd.) 1:47,02 min, 2. Wendy Holdenerová (Švaj.) +0,07, 3. Petra Vlhová (SR) +0,43, 4. Carmen Thalmannová (Rak.) +0,78, 5. Šárka Strachová +0,94. 6. Veronika Velez-Zuzulová +1,06,… 50. Barbara Kantorová (obe SR) +4,40 v 1. kole – nepostúpila do 2. kola

Poradie vo Svetovom pohári (po 14 zo 40 pretekov): 1. Lara Gutová (Švaj.) 658 bodov, 2. Lindsey Vonnová (USA) 500, 3. Frida Hansdotterová (Švéd.) 476, 4. Eva Maria-Bremová (Rak.) 377, 5. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 324, 6. Tina Weiratherová (Licht.) 314,… 13. Petra Vlhová 220, 19. Veronika Velez-Zuzulová (obe SR) 160

Hodnotenie Svetového pohára v slalome (po 4 z 10 pretekov): 1. Frida Hansdotterová (Švéd.) 320 bodov, 2. Petra Vlhová (SR) 220, 3. Mikaela Shiffrinová (USA) 200, 4. Šárka Strachová (ČR) 191, 5. Wendy Holdenerová (Švaj.) 172, 6. Veronika Velez-Zuzulová (SR) 160.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #Petra Vlhová