Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najväčším favoritom Turné štyroch mostíkov je Peter Prevc

Pondelňajšou podvečernou kvalifikáciou na utorňajšie úvodné preteky sa v nemeckom Oberstdorfe začne bez slovenského zastúpenia už 64. ročník Turné štyroch mostíkov (T4M) v skokoch na lyžiach, ktorý je aj súčasťou Svetového pohára.

28.12.2015 08:00
Peter Prevc Foto: ,
Peter Prevc.
debata

Prestížne podujatie na prelome rokov pozostáva tradične zo štyroch súťaží – dvoch na nemeckej (okrem Oberstdorfu aj v Garmisch-Partenkirchene – 1. 1.) a dvoch na rakúskej pôde (Innsbruck – 3. 1., Bischofshofen – 6. 1.), prvenstvo obhajuje Rakúšan Stefan Kraft. Rekordérom na T4M (bývalý názov Interšportturné) je „lietajúci“ Fín Janne Ahonen s piatimi celkovými primátmi. Nemec Sven Hannawald je zasa jediný skokan v histórii Turné, ktorý dokázal zvíťaziť v rámci jedného ročníka vo všetkých štyroch súťažiach (sezóna 2001/2002).

Veľkú motiváciu uspieť má Rakúsko, ktoré by nerado ustúpilo z pozícií a prišlo o svoju výbornú sériu: v predchádzajúcich siedmich ročníkoch Turné totiž práve skokani z tejto lyžiarskej veľmoci mali lídra konečného poradia. Wolfgang Loitzl sa tešil v sezóne 2008/2009, potom triumfovali Andreas Kofler (2009/2010), Thomas Morgenstern (2010/2011), dvakrát Gregor Schlierenzauer (2011/2012 a 2012/2013), Thomas Diethart (2013/2014) a naposledy Stefan Kraft (2014/2015).

Tréner rakúskych skokanov Heinz Kuttin verí, že jeho zverenci môžu na T4M opäť dosiahnuť úspech. „Samozrejme, že na Turné ideme s veľkými ambíciami. V každej zo štyroch súťaží chceme atakovať popredné priečky vo výsledkovej listine. Rakúsko disponuje opäť silným družstvom, máme kvalitný tím. Tešíme sa na Turné. Som presvedčený, že to naším vystúpením veľmi sťažíme favoritovi Petrovi Prevcovi,“ uviedol Kuttin pre portál vierschanzentou­rnee.com.

Práve spomenutý slovinský reprezentant Prevc je najväčším kandidátom na celkový triumf v 64. ročníku prestížneho podujatia a zisk sošky Zlatého orla. Dvadsaťtriročného rodáka z mesta Kranj na to predurčuje výborná forma: v ostatných troch individuálnych súťažiach Svetového pohára vždy zvíťazil. Prevc dominoval 13. decembra v ruskom Nižnom Tagile ako aj na dvoch „predvianočných“ súťažiach vo švajčiarskom Engelbergu (19. a 20. 12.). Aj týmito rezultátmi sa dostal na čelo poradia SP 2015/2016 – po siedmich pretekoch má 564 bodov a priepastný náskok pred druhým v klasifikácii „sveťáku“ Severinom Freundom z Nemecka (399 b.).

„Dôležité bude zachovať si stabilnú výkonnosť a skákať vyrovnane. Turné je špecifické, náročné najmä na psychiku, trvá až desať dní, každé zaváhanie sa odrazí v konečnej klasifikácii. Naposledy v Engelbergu som skákal bez chýb, mal som z toho dobrý pocit. Vynasnažím sa uspieť, nebude to však vôbec jednoduché,“ uviedol pre slovinské médiá Peter Prevc, ktorý sa môže stať po Primožovi Peterkovi (1996/1997) druhým skokanom na lyžiach z tejto krajiny s celkovým primátom na T4M.

„Svetová skokanská špička je však dosť široká, viacerí pomýšľajú na vrchol. Na Turné môže vyskočiť niekto z Nórov, nebezpeční budú Rakúšania Kraft a Hayböck, ich krajan Schlierenzauer sa teraz tri týždne ‚skrýval‘. Pochopiteľne, že treba rátať s nemeckými skokanmi Freundom a Freitagom,“ doplnil na margo protivníkov Peter Prevc.

V rakúskej nominácii na 64. ročník T4M figuruje aj Gregor Schlierenzauer. Dvadsaťpäťročný Tirolčan si po nevydarenom úvode sezóny dal trojtýždňovú súťažnú prestávku a venoval sa tréningu na nórskej pôde. „Pripravoval som sa v Lillehammeri. Nórsko ako krajina vzbudzuje vo mne pozitívne emócie. Robil som všetko, aby som sa vrátil do starej dobrej formy. Verím, že škandinávsky pobyt mi prospel. Rád prijímam veľké výzvy, toto je jedna z nich,“ vyjadril sa populárny „Schlieri“, s 53 prvenstvami rekordér v počte individuálnych triumfov vo Svetovom pohári.

Rakúsku nadvládu z ostatných rokov či súčasnú výbornú fazónu Slovinca Petra Prevca by chceli zmeniť na blížiacom sa Turné najmä „spoluorganizátori“ z Nemecka. Tréner Werner Schuster má k dispozícii veľmi dobrý tím na čele s obhajcom krištáľového glóbusu za celkový triumf v uplynulej sezóne Svetového pohára Severinom Freundom, Richardom Freitagom či Andreasom Wellingerom.

Nemecko má hlad po úspechu, na celkové prvenstvo v rámci T4M čaká už dlhých 14 rokov – Sven Hannawald sa radoval v ročníku 2001/2002. „Viem, že Peter (Prevc, pozn.) je favorit. V súčasnosti skáče výborne a žltý dres lídra SP mu patrí úplne zaslúžene. Ja som však túto sezónu odštartoval tiež dobre, zvíťazil som v Lillehammeri i Nižnom Tagile. Zmeny v príprave mali pozitívny efekt. Cítim sa dobre pripravený na prvý veľký vrchol tejto zimy,“ citoval web fis.-ski.com slová Severina Freunda, ktorý ešte doplnil: „Na úvod Turné v Oberstdorfe to bude veľmi emotívne, prídu tisícky fanúšikov. Už teraz mám husiu kožu, aj keď som tam skákal mnohokrát. Teším sa na preteky na mojom domovskom kopci, verím, že uspejem.“ Freundov kolega z reprezentačného tímu Andreas Wellinger vyzdvihol špecifikum T4M. „Ak chce niekto na Turné triumfovať, musí ukázať konzistentné výkony. V konečnom účtovaní nemôžete vyhrať jedným dobrým skokom, ale o všetko môžete prísť jedným zlým a nevydareným pokusom.“

Na premiérové celkové víťazstvo v Turné čaká štvornásobný olympijský víťaz Simon Ammann zo Švajčiarska, prítomný v 64. ročníku prestížneho podujatia na prelome rokov bude aj 43-ročný japonský veterán Noriaki Kasai. Do diania na vrchných miestach klasifikácie T4M by chcel prehovoriť aj Roman Koudelka z Česka, ale predovšetkým draví Nóri Kenneth Gangnes, Johann André Forfang či Daniel-André Tande, ktorým vyšiel úvod tejto zimy a v priebežnom poradí svetového pohára figurujú na treťom, štvrtom a piatom mieste.

Program 64. ročníka Turné štyroch mostíkov v skokoch na lyžiach:

1. /úvodné/ preteky – Oberstdorf (Nem.), mostík HS-137
pondelok 28. decembra 2015: kvalifikácia (17.15 h)
utorok 29. decembra 2015: hlavná súťaž – 1. kolo (17.15)

2. preteky – Garmisch-Partenkirchen (Nem.), mostík HS-140
štvrtok 31. decembra 2015: kvalifikácia (14.00)
piatok 1. januára 2016: hlavná súťaž – 1. kolo (14.00)

3. preteky – Innsbruck (Rak.), mostík HS-130
sobota 2. januára 2016: kvalifikácia (14.00)
nedeľa 3. januára 2016: hlavná súťaž – 1. kolo (14.00)

4. /záverečné/ preteky – Bischofshofen (Rak.), mostík HS-140
utorok 5. januára 2016: kvalifikácia (17.00)
streda 6. januára 2016: hlavná súťaž – 1. kolo (17.00)

debata chyba
Viac na túto tému: #Turné štyroch mostíkov #Peter Prevc