Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žampovu situáciu zažil na vlastnej koži

Lyžiarsky talent, ktorému pristrihli krídla. Chabá finančná i materiálna podpora zo strany Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) prinútila Michala Rajčana ukončiť kariéru predčasne. Mal iba dvadsaťtri. Aj na základe vlastného osudu túži nový predseda úseku alpských disciplín SLA pomôcť zimnému športu.

23.04.2015 17:14
ZOH 2014, Soči, alpské lyžovanie, hory, sneh,... Foto: ,
Ilustračná foto.
debata

„Máme troch špičkových reprezentantov: Veroniku Velez-Zuzulovú, Petru Vlhovú a Adama Žampu. Treba využiť ich potenciál a utvoriť im čo najlepšie podmienky. Dôležité je, aby sme nestrácali zjazdárov v procese výchovy a dokázali talentovaným pretekárom pomôcť v celkovom zabezpečení,“ tvrdí 34-ročný rodák z Banskej Bystrice.

Počas krátkej kariéry sa zúčastnil na olympiáde 2002 v Salt Lake City (19. slalom), dvoch svetových šampionátov – v St. Antone 2001 (11. kombinácia) a St. Moritzi 2003. Absolvoval aj 24 pretekov Svetového pohára. Jeho najlepším výsledkom je 9. miesto z kombinácie vo Wengene.

„Prežíval som rovnaké ťažkosti, aké má teraz Adam Žampa. Podporovali ma najmä rodičia. Lyžiarsky zväz mi nedokázal zabezpečiť základné podmienky. A preto som skončil,“ dodal.

Čo sa zmenilo v slovenskom lyžovaní za desaťročie?

„Dosahujeme lepšie výsledky, ale zároveň máme menší počet pretekárov. Cieľom je lyžovanie spopularizovať a prilákať mládež. Uvedomujeme si, že zjazdové lyžovanie patrí k najnákladnejším športom. Bez podpory rodičov sa prakticky nedá utiahnuť. Chceme im to však, čo najviac zjednodušiť,“ prezradil nový predseda.

Úsek alpských disciplín SLA je dlhodobo spájaný s rôznymi kauzami. V ostatných mesiacoch sa pretriasali finančné i vzťahové problémy. „Dianie v úseku som do detailov nesledoval. Prekáračky, ktoré sa v ňom diali v uplynulom polroku, nikomu neprospievajú. Spolu s ďalšími členmi exekutívy sme sa rozhodli niečo urobiť a pomôcť slovenskému lyžovaniu. Každý z predsedníctva je odborník vo svojom odbore,“ doplnil.

Svoju misiu má záujem plniť zodpovedne. Nechce sa hrať len na vlastnom piesku. K slovným atakom zo strany bežeckého úseku ostáva zatiaľ imúnny. „Lyžovanie je zimný šport, súťažíme na snehu a väčšinou na kopcoch. Nemá význam deliť sa na úseky a hádzať si polená pod nohy. Bežci na lyžiach, skokani či snoubordisti. Všetci sme pod jednou hlavičkou a mali by sme byť jednotní,“ vyhlásil.

Tento týždeň sa už osobne stretol aj s predsedom SLA Františkom Repkom. „Debata bola vo všeobecnej rovine. Rozprávali sme sa akoby asociácia mala fungovať a čo robiť, aby lyžovanie bolo vnímané ako šport a nie politický súboj jednotlivcov.“

Po skončení aktívnej kariéry odišiel do Ameriky, kde žil päť rokov. „Vyštudoval som tam logistiku a informačné systémy. Zároveň som pracoval ako tréner zjazdových i bežeckých disciplín. Mám skúsenosti aj zo súkromného sektora. Všetky nadobudnuté vedomosti chcem teraz zúročiť,“ uzavrel Rajčan.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Rajčan