Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žampovci zmenili názor. Aj naďalej zostanú Slovákmi

Lyžiarska rodina Žampovcov vyvolala na slovenskej športovej scéne poriadnu búrku. Zdá sa však, že iba v pohári vody. Zverejňované informácie o možnosti reprezentovať Rusko sú totiž minulosťou. Bratská dvojica Adam a Andreas budú naďalej hájiť slovenské farby.

29.03.2015 11:08
Adam Žampa Foto:
Adam Žampa.
debata (12)

Korene celej kauzy vznikli po minuloročných škandáloch na Úseku alpských disciplín Slovenskej lyžiarskej asociácie. Na jeho riadenie si nárokujú dve zvolené predsedníctva. Otec a tréner slovenských reprezentantov Tomáš Žampa je podpredsedom toho, ktoré na členskej schôdzi odvolalo staré predsedníctvo na čele s Marinom Mersichom. Ten však úsek naďalej oficiálne riadi, lebo vedenie asociácie neuznalo legitímnosť schôdze.

„Veľmi dôležitá vec v tomto čase je, že ostaneme Slovákmi. Vždy sme boli Slováci a to, že sa vytvoril tlak na verejnosť, na bývalé predsedníctvo ÚAD, na pána Mersicha možno niečo prinieslo. Ide nám o systém lyžiarskej asociácie, o poriadok financovania či transparentnosť,“ povedal pre televíziu TA3 Tomáš Žampa.

Informácia o zotrvaní najlepších slovenských zjazdárov na Slovensku potešila aj predsedu SLA Františka Repku. „Je to dobrá správa pre slovenské lyžovanie. Som rád, že sa takto rozhodli. Verím, že spolupráca bude s týmito pretekármi na lepšej úrovni,“ uviedol Repka.

Vo vzniknutej kauze sa Tomáš Žampa stretol aj s premiérom SR Róbertom Ficom, ktorý ho podporil v jeho snahách urovnať napätú situáciu. Minister školstva Juraj Draxler v súvislosti s poslednými udalosťami poslal dokonca kontrolu do SLA.

„Verím, že ľady sa už pohli. Chcem poďakovať aj premiérovi, že začal s nami komunikovať a dúfam, že sa v SLA urobí fungujúci systém,“ povedal Žampa.

Svetlo do napätej atmosféry v ÚAD môže priniesť mimoriadna členská schôdza, ktorá sa uskutoční 18. apríla. „Na tomto úseku je veľa emócií a už sú z toho nervózni športovci na iných úsekoch. Verím, že členská základna si vyberie svojich zástupcov, ktorí budú nápomocní predsedníctvu SLA i mne ako prezidentovi, nech môžeme nastaviť štandardné podmienky,“ uzavrel Repka.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Adam Žampa #Andres Žampa